“Preacuviosul” Buzatu

0

Dumitru-BuzatuIndulgențe pe banii vasluienilor. În niciun top economic județul Vaslui nu stă mai bine precum în privința sumelor pe care Consiliul Județean (CJ) Vaslui le-a donat pentru ridicarea Catedralei Mântuirii Neamului. “Evlavioșii” din fruntea celei mai importante instituții a județului Vaslui chiar s-au grăbit să se posterneze în fața cererii pentru donații a Bisericii Ortodoxe Române, probabil sperând la iertarea păcatelor… care nu sunt puține.

În 2014, CJ Vaslui s-a grăbit să răspundă cererilor Patriarhiei Române pentru sprijin financiar în vederea construirii Catedralei Mântuirii Neamului. Agitația lipsită de evlavie și smerenie pentru adunarea de fonduri s-a încheiat, iar un an mai târziu a început o altă activitate la care ”sființii” părinței se dovedesc mult mai buni decât profanii: socotelile. Biserica Ortodoxă Română a reușit să agonisească în 2014 nu mai puțin de 12 milioane de euro din donațiile Guvernului, primăriilor și consiliilor județene din țară, după mare mila lor, după ce anterior se strânseseră 32 de milioane.  

CJ Vaslui este singura astfel de instituție din Regiunea Nord-Est, cea mai săracă zonă a țării, care a găsit resurse financiare în buget pentru a dona Patriarhiei, la începutul lui 2014, 100.000 de lei. CJ Neamț a găsit de cuviință să contribuie, de asemenea, dar cu rezonabila sumă de 19.300 lei. Asta la solicitarea expresă a Patriarhului Daniel care, la sfârșitul lui 2013, trimitea adrese către toate autoritățile locale prin care cerea bani.

„Nu văd de ce nu am contribui la construirea Catedralei Mântuirii Neamului, în condițiile în care acest edificiu va fi unul reprezentativ pentru credincioșii ortodocși și pentru țara noastră” – Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui, în ianuarie 2014.

Motive pentru Buzatu

Totul este, pur și simplu, gigantic în legătură cu această Casă a Poporului a actualului regim, Catedrala Mântuirii Neamului. De exemplu, pentru ridicarea sa se vor folosi 2.578 metri cubi de zidărie, 7.788 metri cubi beton turnați, 3.909 tone armătură flexibilă, 1.715 tone armătură rigidă, 25.468 metri pătrați cofraje și peste 30.000 metri liniari de suduri. Catedrala Mântuirii Neamului va avea o înălțime de 110 de metri, cât un bloc cu 30 de etaje, și va avea o suprafață de 38.000 de metri pătrați.

An de an, Direcția Generală de Asistență Socială și pentru Protecția Copilului Vaslui rămâne fără bani pentru plata asistenților maternali, pentru indemnizațiile de hrană, chiar pentru plata salariilor. Ar fi putut fi un motiv pentru Dumitru Buzatu să nu ceară consilierilor renunțarea la suma de 100.000 de lei? Din timp în timp, primăriile din județul Vasluiu care nu au bani de salarii sau pentru utilități se numără cu zecile. Un alt motiv? Din cei 938 de kilometri de drumuri din județ, doar 348,43 km au beton asfaltic (37%), 20,62 km sunt din beton de ciment (2%) și 95,36 km din îmbrăcăminte asfaltică ușoară (10%). 49% reprezintă proporția drumurilor modernizate, în vreme ce restul sunt drumuri pietruite și de pământ.

Toate acestea, și multe altele, ar fi putut fi motive foarte bune pentru ca județul Vaslui să nu se înscrie printre donatorii în sprijinul unei construcții megalomanice care va avea, pe lângă un sălaș de cult, două hoteluri, un restaurant, librării și magazine.  

„Și făcând un bici de ștreanguri, i-a scos pe toți afară din templu, și oile, și boii, iar schimbătorilor le-a vărsat banii și le-a răsturnat mesele; și celor care vindeau porumbei le-a zis: ‘Luați acestea de aici! Nu faceți casa Tatălui Meu casă de neguțătorie!’” – Iisus în templu, Evangelia după Ioan, Capitolul 2.

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.