Splendoare financiară în iarbă

0

Cele mai prețioase spații verzi! Vasluienii se omoară după natură! Literalmente!

Municipiul Vaslui are cele mai scumpe spații verzi posibile, dar și printre cele mai mari și cuprinzătoate suprafețe verzi dintre municipiile țării. Cu 22 de mp de spațiu verde pe cap de locuitor Vasluiul este depășesc doar de trei municipii în țară, la costurile de întreținere însă vasluienii se detașează cu cel mai prețios fir de iarbă: primul loc într-un studiu al Institutului de Politici Publice (IPP), cu 11,6 lei cheltuiți pe an pentru întreținerea unui metru pătrat. Atenție! Următorul în clasament este Târgu Jiu, cu 6,7 lei/mp, în vreme ce Galațiu poate cheltui doar 76 de bani. Cu alte cuvinte, vasluienii cheltuiesc pe iarbă ca… drogații.

Când Primăria Vaslui spune sau scrie să nu se calce spațiile verzi, apoi vasluianul așa ar trebui să facă, pentru că sunt cele mai prețioase spații verzi din țară! Potrivit unui studiu al IPP, municipiul Vaslui cheltuie cei mai mulți bani pentru un metru pătrat de spațiu verde, cheltuială care vine în flagrantă contradicție cu toate celelalte statistici legate de municipiu reșțedință de județ, mult mai apropiate poate de inima și… stomacul vasluienului (nu și de simțurile estetice), care se referă la situația socio-economică a populației.

Potrivit datelor pe care le-a pus la dispoziția IPP însăși municipalitatea vasluiană, întreținerea unui metru pătrat de spațiu verde costă 11,6 lei pe an în Vaslui. Și, pentru că parcă nu era destul, vasluienii s-au mai fălit în fața specialiștilor de la institut și cu cea mai mare suprafață de spațiu verde pe cap de locuitor. Cu 22 mp pe cap de locuitor, doar municipiile Brașov (29 mp/locuitor), Craiova (28 mp/locuitor) și Suceava (22,2 mp/locuitor) întrec Vasluiul, în veme ce Brăila are 19,6 mp/locuitor. La cheltuielile pentru întreținerea acestor spații, care nu mai au voie nici să se mai  îngălbenească, vasluienii sunt de-a dreptul extravaganți: dau câte 11,6 lei pentru fiecare metru pătrat pe an. În vreme ce următorul municipiu în clasamentul celor de la IPP, Târgu-Jiu, reușește sc să vadă verde cu doar 6,77 lei/mp pe an. Despre gălățeni ce să mai spui? Ei cheltuiesc doar 76 de bani pentru întreținerea unui mp de spațiu verde pe an. 

Calcule de speriat

După o socoteală simplă, la cei 50 de mii de locuitori ai municipiului Vaslui, cu 22 de mp de spațiu verde pe cap de locuitor, rezultă că orașul are o suprafață de 1,1 milioane de mp de verdeață. Poate, cu tot cu dealurile suburbiei Bahnari și mucegaiul verde de la subsoluri. Dar înmulțind 11,6 lei la 1,1 milioane de mp, rezultă că Vasluiul cheltuie anual extraordinara sumă de 12,76 milioane de lei pentru spații verzi. Repetăm, totul pe baza datelor oferite de municipalitatea vasluiană către IPP în anul 2012. Potrivit acestor informații, ar rezulta, în continuare, că municipiul Vaslui își permite să cheltuiască 10% din bugetul anual pe spații verzi. Asta pentru că în proiecția pentru anul 2015, la secțiunea venituri a bugetului local al municipiului Vaslui a fost prevăzută suma de 134,5 milioane de lei.

De fapt, suma pe care orașul ar cheltui-o cu spațiile verzi coincide cu cea ce municipalitea estima, la începutul lui 2015, că va realiza suplimentar la capitolul venituri în comparație cu anul 2014. E bine că îi cheltuiește “frumos”!

Potrivit studiului realizat de IPP cu privire la calitatea serviciilor publice, studiu în care este abordată și problema spațiilor verzi, media suprafeței de spațiu verde pe cap de locuitor în municipiile din România a rămas constantă în ultimii ani, fiind de 13 mp/locuitor, deși România ar fi trebuit să se conformeze, până la 1 ianuarie 2010, normei minime europene, de 25 mp/locuitor. Studiul a fost realizat în baza datelor comunicate IPP în 2012 de primăriile municipiilor capitalelor de județ. 

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.