Un cadavru de lux: politica externă românească

17
Masina mortuara de lux

Ca să ai diplomație, trebuie să ai toate atributele suveranității. România nu mai are aproape niciunul dintre ele. Prin aderarea la UE și la NATO, a delegat aceste atribute unor mecanisme supra-statale. Și, ca să nu se mai încurce în amănunte, la ce i-a  rămas din ce avea a renunțat. Așa că avem ambasade, avem niște unii, bine plătiți, de le zice ambasadori, avem și-un minister ironic numit „al afacerilor externe”, dar nu mai avem nici diplomație, nici politică externă. De la celebrul enunț al lui Băsescu, ăla cu suptul pulii Licuriciului cel Mare s-a ales praful. 

Acel enunț a contat mai mult decât credeți. A fost momentul totalei renunțări la politica externă autonomă, dincolo de obligațiile care recurg din delegarea suveranității către Bruxelles și Washington. Toate celelalte țări au politici distincte – și nu de puține ori divergente de cele ale UE și NATO – față de diversele spații. 

Poate spune cineva care este politica noastră, a României, față de Ucraina și de Rusia? Sau față de China? Cum ne raportăm la BRICS? La America Latină? Care este contribuția noastră la politica externă comună a UE? 

Suntem mai izolați, ca țară, decât pe vremea lui Ceaușescu. Fără nicio exagerare. Cine dracu mai vine pe aici? Pe cine mai interesăm? Ni se pare că a făcut mare brânză la Berlin Klaus Imperator? Ce inițiative avem în legătură cu Moldova și cu conflictul înghețat din Transnistria? Avem români în Ucraina. Nu ne interesează soarta lor? N-ar trebui să contribuim la găsirea unei soluții a conflictului intern din Ucraina? Care sunt relațiile noastre cu vecinii? Ce vrem să facem împreună cu ei? S-au rezolvat toate problemele zonei? 

Care este poziția noastră față de reforma ONU? Ce facem acolo? Ce facem în cadrul OSCE? Și tot așa.

Politica externă românească suferă grav din momentul în care Băsescu -sprijinit de gunoaiele alea de la CCR – a devenit stăpânul politicii externe, dincolo de lege și de Constituție, pentru că așa a poftit el. Și a condus o politică externă ca pișatul boului, de nimeni n-a mai înțeles nimic, o politică incoerentă, lipsită de viziune, și nu de puține ori una împotriva intereselor României. Cine a gândit politică externă la Cotroceni? 

Klaus Imperator este acum „țarul” politicii externe, fiind și mai „bolovan” în materie decât predecesorul său. Cine gândește pentru el? Lazăr Comănescu? Bine, pa! 

Așa că pierdem vremea discutând despre nimic. Pentru că nu mai avem politică externă. Avem niște unii care duc ici și colo, ca să aibă de unde veni. Și care servesc DOAR interesele altora. Adică a celor cărora le sug pula. Asta e activitatea predilectă de politică externă a României. 

Autor: Constantin Gheorghe

Loading...
loading...

17 COMENTARII

 1. Noi suntem in UE ? Eu nu cred , pentru ca toata ziua aud ca aceasta directiva vine de la UE si UE ne-a repartizat atatia migranti si ” Nu ne da voie sa facem acest lucru UE ” IN CONCLUZIE UE este seful nostru , iar noi nu participam la decizii prin cei pe care i-am pus in fruntea statului nostru ; ca sa ce ?

 2. De ce spui ca pe vremea lu Crausescu eram izolati
  Acum da poti spne ca suntem izolati
  Pai unde se ducea Ceausescu era primit cu onoruri de nu era alt presedinte
  America Anglia China Columbia ect cunosti mai bine Romania nu se facea de rusine
  Ceausescu facea contrate bune
  Acum nimic

 3. BRICS este o alianta foarte puternica si serioasaam fi avut enorm de castigat daca am fi aderat.In U.E suntem priviti ca niste ,,leprosi,, .Argumente :Ca membrii BRICS am fi avut o piata de desfacere din punct de vedere economic foarte vasta, in U.E suntem DOAR piata de desfacere pentru altii.

 4. da, am fi avut de munca si contracte pana peste cap in cateva domenii….. dar nu ne lasa Germania, le vrea EA contractele, ne da cu batul peste maini, de-aia si-a pus aici Gauleiter pe Klaus.

 5. Prima etapa :ne-au ruinat economic,vorbesc de U.E ,au ras de pe fata pamantului industria {care era destul de dezvoltata pentru accea vreme} Etapa 2 :Ne-au distrus sistemul de :invatamant ,sanatate ,educatie. Etapa 3 : Noi nemaiavand locuri de munca am devenit sclavii lor ,facand-ule cele mai oribile munci,romanii fiind umiliti. Etapa 4 :Ne-au trimis prin cota obligatorie teroristi pe teritoriul tarii.

 6. Etapa 3 jumate : ne-au ANIHILAT Parlamentul mai intai , vezi sedinta din 2 septembrie 2012 cand PUTEAU sa accepte Referendumul ca fiind valid ( decizie politica nu decizie juridica nu decizie aritmetica) sau modul cum au votat acum “Guvernul Meu” si pe madam Guseth….. dupa anihilarea Parlamentului , organul SUPREM in Stat, practic pot face cu noi orice , absolut orice, poate maine declaram razboi Coreei de Nord sau orice.

 7. Aveti dreptatesunt atatea etape de distrugere ca nici nu le putem stabili ordinea. Ce m-a pus pe ganduri ca le plac doar presedintii romani lakey. din 89 pana acum am avut doar din astia !

 8. Rusii se bucura ,chiar erati f.fericiti pe timpul lui Ceausescu erati f. Bagati in seama,……..nici europa libera nu puteati asculta ,eram bine cu morti de la Sighet Pitesti dar probabil sunteti din cei care ne duceau acolo.

 9. da voi romani votati pe mici si bere niste cocalari si analfabeti tupeisti si smecheri de gara care habar nu au. dar nu.i nimic….mai vine un 46″

 10. Păi ce, credeți cumva că mafioții ăștia știu ce-i aia politică externă ? Pentru ei politica e echivalentă cu jefuirea propriului lor popor și vânzarea pe nimic a țării în care s-au născut.

 11. Nu avem politica externa fiindca la asa ceva iti trebuie oameni pregatiti, chiar cu anumite calitati. Or cum la noi functioneza principiul pile si spaga au ajuns in diplomatie tot felul de oligofreni. Da, (?) poti sa-l pui pe Pinalti primar al unui mare oras, dar ce faci cu unul din asta in diplomatie?

 12. Pe vremea comunismului nu am fost deloc izolati ,aveam export in toata lumea ,construiam fabrici si scoli de instructie in multate state ,colaboram tehnic cu state puternic dezv.cpitaliste si ,aveam ministri de externe f.f.f.buni .Acum ,opinez ca nici macar diplomatia nu este insusita dar…sau ,totul orientat din politica globalista indiferent daca se potriveste sau nu acestei tari…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.