Cei mai puțini medici de familie

0

Mai rău ca în munți sau în deltă! Nici în munți și nici în Deltă, unde satele sunt rarefiate și comunitățile izolate, se găsesc cei mai puțini medici de familie, ci în județul Vaslui. O spune Vasile Ciurchea, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), care arat că 300 de localități și aproape 2,3 milioane de români nu au medic de familie.

Județul Vaslui este zona în care există cele mai multe comunități care nu au medic de familie, și nu, așa cum ne-am putea aștepta, zona Munților Apuseni sau Delta Dunării, acolo unde satele sunt izolate și accesul se face cu dificultate. Explicația este una singură și stă în sărăcia lucie care domnește în comunitățile rurale vasluiene.

Vasile Ciurchea, președintele CNAS, a arată că, la începutul lui 2015, aproape 2,3 milioane de români nu figurează pe lista vreunui medic de familie, iar aproximativ 300 de localități din țară nu au un medic de famile. Cele mai multe în zone din județul Vaslui, Munții Apuseni sau Delta Dunării.

„La nivel național, 300 de localități nu au medic de familie. Sunt unele localități foarte mici, altele mai mari. Sunt câteva în Vaslui, în Apuseni și în Deltă, zone mai greu accesibile și defavorizate. De aceea am revizuit sistemul de acordare a sporurilor și avem un plus de 25 % care primesc un spor considerabil. În Deltă, sporul este foarte mare, dar au mai rămas doi medici. Unul are 4.500 de pacienți, altul 5.500 de pacienți” – Vasile Ciurchea.

Președintele CNAS a mai spus că se încearcă implicarea atorităților locale pentru a-i ajuta pe medicii din zonele amintite, însă, până una-alte, a trebuit să recunoască că, s-au luat măruri contrare: printr-un ordin comun al Ministerului Sănătății și CNAS, unii medici din rural au pierdut din sporuri.

„Sunt și medici din rural care au pierdut din sporuri pentru că un oraș în câmpie cu acces ușor și drumuri asfaltate nu reprezintă condiții deosebit de grele. Pentru a rezolva deficitul din rural ar trebui să exite o cerere la fel de mare ca în urban. Ar trebui să fie un spor în plus, dat de autoritatea locală. Apoi, mai este programul unui medic între două autobuze. Este o mare problemă. Medicii ar trebui să revizuiască programul în funcție de pacienții de la țară, care ziua care sunt la camp” – Vasile Ciurchea.

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.