Fetița care se predă

2

HudeaO fotografie care spune, cu adevărat, o mie de cuvinte. Hudea, o fetiță de patru ani, își ridică mânuțele în aer în semn de predare atunci când fotograful Osman Sagirli îndreaptă camera către ea. Copilul confundă aparatul cu o armă și știe că trebuie să se predea. Această incredibilă fotografie a fost realizată într-o tabără de refugiați sirieni de la granița Turciei cu Siria.

În primii ani de viață, copiii imită ce văd, gesturile și comportametnul „oamenilor mari”, iar „oamenii mari” i-au adus în față război și moarte și au învățat-o teama. Cu mânuțele strânse în pumni deasupra capului, privirea fixă și temătoare, buzele strânse, gata să plângă, Hudea îi cere celui din fața sa să nu o împuște. Un aparat foto probabil că nu a mai văzut, arme însă da și ea știe ce pot să facă.

Fotografia fetiței a fost distribuită pe internet abia de la începutul lui aprilie 2015, după ce a apărut pentru prima dată într-un ziar turcesc în ianuarie 2015, fiind realizată în decembrie 2014.

Hudea ajunsese în tabăra de refugiați situată la 10 kilometri de granița cu Turcia și la 150 de kilometri de casa ei din Hama, împreună cu mama ei și doi frățiori, tatăl său pierzându-și viața în urma unui bombardament.

„Foloseam un teleobiectiv și ea a crezut că e o armă. Mi-am dat seama cât de speriată e abia după ce am văzut fotografia pe care o făcusem. Își muşca buzele și ținuse mâinile sus. În mod normal copiii fug, își ascund fețele sau zâmbesc când văd un aparat foto,  Se știe că există refugiați care locuiesc în tabere. Are mai mult sens să vedem prin ce au trecut privind nu la adulți, ci la copii. Copiii reflectă mai bine sentimentele, în inocența lor” – Osman Sagirli.

Hudea

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

2 COMENTARII

  1. Fotografia ”Fetita care se preda” ar trebui sa fie fotografia anului
    deoarece asa a ajuns aceasta planeta,
    plina de globalisiti mincinosi si odiosi sa-si expuna copiii.
    Fotografiile „Jurasik parc” ale asa zisilor conducatori sunt elocvente, in ceea ce priveste, stadiul primitiv jalnic in care a decazut planeta.
    Ar trebui incadrate la „Normalitatea o himera”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.