Împăratul care a domnit pe scaunul electric

2

Menelik al II-lea - Imparat EtiopiaPe 6 august 1890, primul scaun electric din istorie a fost pus în funcțiune în închisoarea Auburn din New York. Împăratul Menelik al II-lea (1844-1913) al Abisiniei, prima țară africană care s-a eliberat de sub colonialism, aude despre el și decide că acest mod de execuție trebuie să devină parte a planului său de modernizare a țării. Comandă imediat trei scaune din Statele Unite ale Americii. Dar, atunci când scaunele electrice sosesc și sunt despachetate, împăratul constată că nu funcționează, asta pentru că în imperiul său nu exista încă curent electric…

Convins că investiția nu trebuie să rămână cu totul de prisos, dar și pentru că scaunele i s-au părut bine executate și chiar confortabile, Menelik al II-lea hotărăște să folosească unul dintre ele ca tron imperial. Și așa a rămas până la sfârșitul domniei sale, în 1913. Aceasta este cel puțin legenda despre singurul monarh care a domnit pe un scaun electric.

Menelik a fost însă unul dintre cei mai mari oameni de stat ai Etiopiei, dar și ai Africii. A fost un modernizator al țării sale, fiind cel care a introdus și a încurajat o largă varietate de tehnologii, precum telefonul (în 1890), calea ferată (1896), telegraful (1897), Banca Abisiniei (1905), automobilul (1907), și presa (1911), hidrocentrale (1911-1912).

Prin urmare, nu ar fi ieșit din comun ca un asemenea om să fie interesat de scaunul electric. Ar fi surprinzător însă să aibă cunoștințe atât de reduse despre electricitate încât să nu înțeleagă, în 1890, că un scaun electric nu ar fi putut fi pus în funcțiune în lipsa electricității. Totuși, legenda care l-a urmărit cu cea mai mare persistență, mai ales în afara țării sale, a fost cea cu caracter inedit și de anecdotă, cea de împărat care a domnit pe scaunul electric.

Loading...
loading...

2 COMENTARII

  1. SUA încă le mai folosește, la noi există curent electric (încă) așa încît le putem satisface, aleșilor neamului, ambițiile de ocupare a unor scaune sus_puse !?!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.