Oamenii cavernelor

0

Blocul rușinii vasluiene. Zeci de vasluieni trăiesc de un deceniu în niște peșteri suprapuse, fără apă și canalizare, fără încălzire sau orice condiții de viață civilizată. Bineînțeles că în cazul lor există niște probleme administrative, în urma cărora vasluienii aceștia au ales să trăiască astfel, în lipsa aleternativelor. Blocul 77 aparține Ocolului Silvic Brodoc, care nu poate deocamdată nici să-l vindă, nici să-l întrețină. În schimb, ceea ce reușește este să perceapă niște chirii extrem de mici, care îmbie oamenii să locuiască lipsiți de orice confort.

De peste 10 ani, 12 familii cu buletin de Vaslui locuiesc în realitate în niște peșteri suprapuse numite în actele administrative Blocul 77 de pe strada Constantin Brâncoveanu. La ieșirea din municipiul Vaslui spre Brodoc, chiar în fața sediului Ocolului Silvic cu același nume, un bloc de trei apartamente cu trei camere, opt cu două camere și o garsonieră stă dosit printre copaci.

În plină zi, Mirela Chiriac iese pe ușa apartamentului său de la etajul II cu două căldări mari în mâini. Pe scările blocului 77 în fața ușilor se găsesc canistre de apă, căldări și lemne de foc. Femeia ia apă de câteva ori pe zi de la fântâna aflată în fața „stăpânilor” blocului, sediul Ocolului Silvic Brodoc, condus de fostul director al Direcției Silvice Vaslui, Dumitru Popoiu. Aceștia ridică însă din umeri la problema oamenilor, așa cum face și viceprimarul Daniel Neacșu.

„A fost o țeavă fisurată la subsol și cei de la Silvic nu au vrut să o repare. Noi le plătim însă 90 de lei chiria și asigurările” – Vasile Toma, care locuiește într-un apartament de la etajul I.

Prin urmare, Ocolul Silvic se ocupă de Blocul 77 într-un singur mod: percepe chirii. Despre întreținere nici nu poate fi vorba, pentru că Direcția Silvică nu are bani și nici nu este lăsată de București.

„La sfârșitul anilor ’90 acolo s-a închis unitatea de prelucrare, care s-a redeschis în 2002. Între timp, acel bloc nu a fost locuit și s-a degradat mult. Acum acolo locuiește o singură persoană care este angajatul nostru. Reparațiile ar costa colosal, sume pe care noi nu ni le putem permite” – Cătălin Idriceanu, directorul Direcției Silvice Vaslui.

Direcția vrea să vândă blocul și a făcut toate demersurile. Între timp, nu poate redeschide nici apa curentă, nici canalizarea, pentru că nu poate obține autorizațiile de la Mediu.

„Eu nu pot angaja unitatea în cheltuieli pentru o clădire pe care nu o folosesc. Singura soluție este achiziționarea apartamentelor de către proprietari și noi am demarat toate procedurile. Au fost întârzieri pentru că firma care a câștigat licitația pentru a face evaluarea apartamentelor nu s-a mai pezentat. Documentația a fost trimisă din 2014 la București, iar eu am fost special la București, la Regie, pentru a pleda pentru organizarea licitașiilor de achiziționare a apartamentelor” – Cătălin Idriceanu.

Suferința lor, problema nimănui

Între timp, tot ceea ce pot să facă cele 12 familii este să aștepte, la rândul lor, și să sufere.

„Ne-au tăiat și apa și canalizarea cei de la Silvic. Au spus să ne punem noi. Au vrut să ne dea și afară. Acum spun că apartamentele se vor scoate la vânzare. Asta vrem și noi, măcar să ne propună ceva” – Maria Chiriac.

Femeia a fost de mai multe ori în audiență și la Ocol, și la Direcția Silvică, și la Primăria Vaslui.

Așa cum spune însă viceprimarul Daniel Neacșu, blocul este în proprietatea Ocolului Silvic Brodoc, iar întreținerea și administrarea acestuia stă exclusiv în puterile silvicultorilor. Primăria Vaslui este legată la mâini, chiar dacă se află pe teritoriul său, de fapt chiar la limita administrativă.

„Nu mai este nimic de când nu mai lucrez, din 2005. Ar fi posibilități, dar cei de la Primărie și de la Ocol ne-au spus să ne facem singuri. Noi nu putem să investim în ceva ce nu e al nostru. Am mai făcut lucrări prin casă, dar să băgăm atâția bani și mâine să aflăm că nu mai putem sta aici…” – Marian Chiriac, care se retrage apoi cu un braț de lemne luate de pe scara blocului.

Subsolul blocului e plin de ani de zile de dejecții existând nu numai pericolul ca fundația blocului să fie grav afectată, dar și acela al unor epidemii sau, în orice caz, al afectării grave a sănătății celor care locuiesc acolo.

Între timp, reprezentanții Ocolului Silvic Brodoc ridică din umeri și spun că așteaptă o mișcare de la București, să sosească documentele prin care sunt abilitați să demareze vânzarea locuințelor.

În același timp, însă, cele 12 familii din Blocul 77 știu una și bună: nu mai pot trăi așa! Unii dintre ei au servicii în oraș și fac naveta, iar acasă vor trebui să-și aducă apă pentru mâncare sau spălat de afară și se vor duce la „toaleta” din pădure, de unde vor aduce și lemne de foc.

În satele județului apa și canalizarea a devenit tot mai mult o realitate, în vreme ce într-un bloc de la marginea municipiului Vaslui, viitorul „spațiu metropolitan” despre care au început să vorbească autoritățile locale, 12 familii trăiesc în niște condiții deplorabile chiar și pentru locuitorii celui mai uitat de lume cătun din județ. Iar acest lucru reușește cumva să nu fie o problemă pentru nimeni…

 

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.