„Oamenii deştepţi distrug planeta”

3

Noam Chomsky„Schimbările climatice afectează existenţa speciei umane” – Noam Chomsky.

„Este pentru prima dată în istorie când specia umană are capacitatea de a distruge condiţiile necesare pentru existenţa vieţii, iar asta se întâmplă deja” Distrugerea speciilor a atins acelaşi nivel ca în urmă cu 65 de milioane de ani, atunci când un asteroid a lovit pământul, ştergând de pe suprafața sa dinozaurii, dar și multe alte specii.

„Suntem la acelaşi nivel de distrugere ca atunci cănd a avut loc impactul cu asteroidul. Dacă ne-ar vedea cineva din spaţiu, probabil ar fi uimit” – Noam Chomsky.

În timp ce populaţii ca indigenii canadieni, aborigenii din Australia sau triburile din India au încercat să evite catastrofele, alţii au contribuit activ la dezastru.

„Cine credeţi că accelerează procesul? Cei mai privilegiaţi dintre noi, aşa-numiţii indivizi avansaţi şi educaţi”.

Chomsky integrează fenomenul unei teorii formulate de Ernst Mayr, un biolog evoluţionist din secolul 20. Biologul susţinea că specia umană nu are nicio şansă să întâlnească extratereştii deoarece formele de viaţă superioare au tendinţa de a se auto-distruge.

„Mayr argumentează că valoarea adaptativă a ceea ce numim inteligenţă superioară este foarte scăzută. Gândacii şi bacteriile se adaptează cu mult mai uşor decăt oamenii. Rămâne să aflăm dacă e mai bine să fii deştept sau prost. S-ar putea să fim o eroare biologică, una care-şi va folosi cei 100 de mii de ani – durata estimată de Myer pentru ca o sepecie să se auto-distrugă – nu numai pentru a ne distruge pe noi, dar şi multe alte forme de viaţă de pe planetă” – Noam Chomsky.

Chomsky este totuși încrezător că elita responsabilă de distrugerea resurselor şi speciilor va fi îndepărată la timp, înainte de a putea distruge cea mai mare parte din resurse, citând exemple din istorie în care diferite mişcări sociale au pus puterea în mâinile colectivelor autonome.

„În anii ’20, mişcarea muncitorească a fost efectiv eradicată. Această mişcare era foarte activă. În anii ’30 dinamica aceste mişcări s-a schimbat datorită proteste cauzate de crizele economice majore. La fel se întâmplă şi acum. Deşi nu trăim crize economice grave, majoritatea populaţiei a stagnat sau a fost afectată negativ de schimbările ultimilor 30 de ani. Deci motive ar fi suficiente pentru o mişcare de protest”.

Preluarea puterii din mâna elitei distructive a a început deja să se întâmple. Activismul social – în special mişcarea Occupy – a început deja să „rupă fibra omogenă socială elitistă”

„Se fac tot felul de încercări de a ţine oamenii separaţi unii de ceilalţi. Dacă ar fi după cei care controlează propaganda, unitatea socială ar fi între tine ca individ şi ecranul televizorului” – Noam Chomsky.

„Putem să avem un spaţiu comun pentru un discurs public. Putem să gândim şi să formăm idei. Putem face ceva. Acest lucru este un atac foarte puternic asupra ideii şi mecanismelor prin care populaţia este controlată. Nu eşti numai un individ care doreşte doar să consume. Poţi avea şi alte interese în viaţă. Dacă aceste atitudini şi asociaţii pot fi susţinute şi mutate în alte direcţii, ele pot deveni foarte importante” – Noam Chomsky.

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.