Partidul Unic

0

Dilemele unei alianțe fortuite. De prin „laboratoarele” masonice, liberalii de la centru s-au trezit că vor reunirea dreptei, prin alianță cu PDL, pe când liberalii de la Vaslui nu și-au dorit să renunțe nici în ruptul capului la alianța cu PSD, care le păstra în funcție directori de deconcentrate, 20 de viceprimari, un viceprimar al municipiul Vaslui și, mai ales, un vicepreședinte al Consiliului Județean (CJ) Vaslui. Când PNL și PDL au anunțat fuziunea, liberalii vasluieni au fost puși într-o mare dilemă: cum să fie și la putere, dar să facă și opoziție, în același timp. Noile perspective au creat o falie în PNL Vaslui, între președintele Florin Ciurariu, mai apropiat de centru, și teritoriu, care se simte bine în apropierea atotputernicului PSD și care este reprezentat de Corneliu Bichineț, vicepreședintele CJ. „Curioasă” este și situația celor câțiva pedeliști din CJ: odată intrați în PNL, ei fac parte din partidul care participă la conducerea județului, prin Bichineț, orice opoziție urmând a fi astfel eliminată.

În realitatea greu de „înlăturat”, de fapt situația face străvezie existența unui singur partid: cel care își apără funcțiile și privilegiile în orice împrejurare.

Joaca de-a politica, de-a opoziția și puterea, a intrat în faza contradicțiilor flagrante și absurdității în județul Vaslui, din momentul în care de la București s-a anunțat fuziunea dintre PNL și PDL. Până atunci, liberalii vasluieni au „scăldat-o”, făcând opoziție la nivel central, prin președintele lor, Florin Ciurariu, în vreme ce în plan local domnea o dulce armonie, inclusiv în CJ Vaslui, unde liberalii au un reprezentant la vârf, în persoana vicepreședintelui Corneliu Bichineț.

Apropierea de PDL a născut însă serioase probleme de morală și logică oricărui analist care ar vrea să teoretizeze dogmatic despre „putere” și „opoziție”, noțiuni „fundamentale”, chipurile, într-o ”democrație”. Liberalii au vrut să se supere puțin, de dragul „opoziției” pe PSD-ul lui Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui, dar nu într-atât încât să strice coabitarea de la nivel local care păstrează în funcții mai mulți directori de instituții deconcentrate (de exemplu, Casa Județeană de Asigurări de Sănătate), câțiva viceprimari și pe vicepreședintele CJ.

Vechiul PNL a fost între ciocan și nicovală, dorind să păstreze „victoriile” obținute de pe urma vechii alianțe cu PSD. În același timp însă, ei au fost conștienți că nu pot răspunde decât cu „prezent” la opoziția față de Guvernarea Ponta, pe care au primit-o drept comandă fermă din partea conducerii de la București și mai ales ca angajament față de viitorii aliați, pedeliștii, aflați deja într-o opoziție deschisă și lipsită de orice avantaje.

De cealaltă parte, nici PSD Vaslui nu dorea să renunțe la colaborarea cu liberalii, folositoare pe alocuri și adesea.

Așadar, pentru simplu elector vasluian, odată cu fuziunea dintre PNL și PDL, s-a deschis un tablou politic cel puțin contradictoriu, în care noul PNL va fi în opoziție la nivel central, într-o opoziție foarte „cuminte” la nivel județean și în opoziție sau la putere la nivel local.

Bineînțeles, în loc de explicații logice sau teoretice, liderii politici locali au ales să o „dea în diverse”, pentru a se „scoate” politicianist și din această încurcătură „de sistem”. În spate stau, evident, interese personale sau de grup, în față însă stau, evident, o muncă titanică, mărețe planuri de viitor și interesul public…

„Nu mă interesează reunirea dreptei și nici a stângii. Noi suntem într-un proces administrativ complex de gestionare a unor probleme importante care ne ocupă tot timpul. Dacă dreapta are timp, poate să se reunească” – Dumitru Buzatu, președintele CJ și al Organizației Județene a PSD, hotărât să păstreze „tovărășeala” de peste 10 ani cu liberalul Corneliu Bichineț.

Devenit din peremist liberal, cel puțin până la alegerile din 2016, Bichineț este decis să aprecieze istoria electorală a partidului, cea de victorii în 2012 împreună cu PSD, și nu viitorul de principală forță a opoziției, spre care se îndreaptă conducerea centrală a PNL, și cu atât mai puțin doctrina de dreapta care se opune „principial” și „fundamental” stângismului…

„Am tras în 2012 din răsputeri pentru PNL și, implicit, pentru USL. Eu nu voi accepta niciodată ca un coleg liberal care s-a înțeles bine cu primarul comunei sale să piardă postul pentru că cineva de la județ, din PNL sau din alt partid, dorește acest lucru” –  Corneliu Bichineț.

S-a ajuns la „orgia” finală

S-a pus întrebarea cum se vor comporta noii colegi de partid ai liberalilor, pedeliștii, cărora pesediștii le-au furat puterea și privilegiile cu ajutorul colegilor liberali. Vor cere ei sacrificii din partea vechilor liberali pentru a fi consfințită noua opoziție față de guvernarea centrală, dar și județeană?

Nu, ei au înțeles imediat că nu poți cere unui politician român să renunțe la putere de dragul de a demonstra ceva unei opinii publice care de mult a încetat să mai priceapă ceva, dacă a făcut-o vreodată. Ei au înțeles că opereta cu „opoziția” și „puterea” în rolurile principale poate fi pusă în scenă în fața electoratului și a presei și fără „renunțări” și „sacrificii” din partea „vechilor liberali”. Ce fel de colegi ar fi fost dacă nu ar fi înțeles că un politician nu își părăsește funcția dacă se poate și altfel?!

Așa că, PNL, acronimul la care liberalii țin atât de mult, face opoziție PSD pe unde poate, iar liberali cu funcții publice fac tot ce trebuie pentru a-și menține pozițiile. Iar echilibristica aceasta apolitică și amorală reușește să scape cumva înțelegerii, interpretărilor și comentariilor ”opiniei publice” vasluiene…

„Alianțele se fac de către ființe raționale, se respectă înțelegerile inițiale, iar liderii partidelor, indiferent care sunt ei, trebuie să-și protejeze oamenii” – Corneliu Bichineț.

Într-o oarecare măsură, Bichineț a fost susținut de președintele Filialei Teritoariale a PNL Vaslui, care a vorbit despre „particularitățile fiecărei localități”. Florin Ciurariu a ținut însă să puncteze când a venit vorba despre CJ: liberalii se află în opoziție și vor face opoziție. Având, în același timp, un vicepreședinte alături de conducerea pesedistă? „Depinde de cei de la PSD” –  Florin Ciurariu.

Președintele liberalilor nu a exclus nici renunțările la funcții, arătând, în același timp, că prioritară va deveni noua alianță și opoziția: „Dacă aș putea crea o majoritate cu PDL, aș face-o în secunda următoare. În rest, ține de ceea ce hotărăsc cei de la PSD”.

„Aceste ipoteze beneficiază de un anumit grad de veridicitate, dar eu nu cred că există cineva care cunoaște planurile ascunse ale Domnului. Eu cred că în CJ sunt oameni serioși. Este însă posibil ca unii să o ia razna. Vom vedea ce se va întâmpla” – Dumitru Buzatu.

De asemenea ipoteze este „mișcat” și Corneliu Bichineț, care, mergând pe sârmă, valorizează la fel de mult „seriozitatea” și „rațiunea”, celor două părți care îi țin coarda: „La CJ Vaslui a fost întotdeauna seriozitate. Noi o putem demonstra oricărui vrăjmaș din interior sau din exterior, care a vrut și n-a putut ajunge niciodată la conducerea județului. Județul se conduce de către oameni raționali și care știu ce înseamnă munca în echipă, iar Dumnezeu nu îi apreciază pe infractori, chiar dacă aceștia se deghizează în lideri de partide de culori diferite sau vărgate”.

Printre politicienii vasluieni, dar nu numai, traseiști și obișnuiți să se bucure de privilegiile puterii, odată cu mult trâmbițata reunire a dreptei, se anunțau vremuri tulburi în care jongleriile cu noțiunile de „putere” și „opoziție”, „dreapta” și „stânga” păreau tot mai greu de explicat electoratului. Vasluienii i-au văzut pe fiecare „în pat” cu oricare altul, iar acum, odată cu fuziunea PNL-PDL, s-a ajuns la „orgia” finală. În vreme ce ei s-au descurcat admirabil în micile lor aranjamente, s-ar putea să fie prea mult pentru „seriozitatea” și „rațiunea” oamenilor simpli.

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.