Pe val de arestări

0

DNA-ul a intrat și în Vaslui, că nu era să stea pe afară, și cei trei șefi ai Consiliului Județean (CJ), plus prefectul, au fost reținuți în dimineața de 1 aprilie 2015 sub diverse acuzaţii, altele decât s-ar fi așteptat toți vasluienii. 1 aprilie 2015, începutul anului electoral în perspectiva alegerilor locale din 2016, s-ar părea că i-a prins cu acuzaţii grave deasupra capului, fapte clare cu care nu mai pot păcăli pe nimeni.
La început de an nou electoral, în dimineaţa de 1 aprilie 2015, la prima oră, de fapt la a doua (vicepreşedintele Vasile Mihalachi), a treia (vicele Corneliu Bichineţ) şi a cincea (în cazul preşedintelui Dumitru Buzatu și prefectului Andrei Puică), procurorii de la DNA, inspectorii de la Antifraudă, cu nişte țigani pe urmele lor, au pătruns în incinta CJ Vaslui, dând semnalul unui val de arestări fără precedent în judeţul Vaslui, dar cu precedente în alte multe judeţe.
Cei trei din conducerea CJ Vaslui au fost săltaţi pe sus, mai puţin vicepreşedintele Vasile Mihalachi, care a coborât cu liftul de la etajul unu, cum obişnuieşte dumnealui.
Dumitru Buzatu s-a opus arestării, apoi s-a opus şi eliberării, declarând că se opune DNA-ului, Guvernului, PSD-ului şi ultimilor 25 de ani, în afară de Ion Iliescu.
Corneliu Bichineţ nu s-a opus să facă un traseu politic cu poliţiştii, dar le-a declarat: „Voi ştiţi că eu am făcut box?”
Vasile Mihalachi a spus doar: „Du-ti, uăi, di aişea! Măcar lasî-mă sî mă duc la veşeu!”

Acuzaţiile care li se aduc sunt dintre cele mai diverse şi cel puţin neobişnuite pentru nişte politicieni atât de serioşi în timpurile noastre. Pe când ministrul finanţelor este arestat pentru milioane şi milioane de mită(e), cei trei din conducerea CJ Vaslui au reuşit să ne facă din nou de râs.

Dumitru Buzatu, culturi de cânepă în spatele casei

Se pare că pe unul dintre terenurile nedeclarate în declaraţia de avere, din spatele casei lui Dumitru Buzatu s-au găsit câteva plante de cânepă. Faţă de asemenea acuzaţii, preşedintele CJ a avut câteva explicaţii halucinante: „Da, domnule, le-a pus ăla mic ca să nu se piardă, probabil, dar nu ştiu. Eu l-am învăţat, că traversa mereu suprafaţa prin porumb mai mare ca el şi nu ajungea niciodată unde trebuie, dar nu-mi mai aduc aminte. Şi atunci eu l-am învăţat, ca în poveste, poate l-oi fi învăţat fără să-mi dau seama”.
„Chestiunea aceasta este o treabă care nu se cunoaşte în adâncime şi nu se înţelege în profunzime. Este o porcărie. Dintre toate acuzaţiile care mi se puteau aduce, au găsit-o pe asta! Ce să spun? Uite, nu mai pot eu! Eu nu aveam nevoie să am cânepă, puteam să am cânepă, dar nu voiam, dacă voiam, aveam, dar nu am, pentru că m-am opus, am fost împotrivă și apoi contra, dar nu am ştiut. Dacă ştiam, mă opuneam oricum”, a mai spus Buzatu.
În cursul percheziţiilor efectuate la casa lui Buzatu, poliţiştii au găsit, sub pat, un tablou cu bani, «Aspect de mită», semnat Darius Bogdan Vâlcov, şi o schiţă în creion maro, «Panseluţe cu mineri», semnată de Ion Iliescu. Cele două au fost achiziţionate prin casa de licitaţii AratArt. Sub acelaşi pat, s-a mai constatat prezenţa bustului lui Dumitru V. Marin, pe care se pare că Dumitru Buzatu l-a luat de la Muzeul Judeţean ca model, împreună cu directoarea Ramona Mocanu.
„Nu ştiu, domnule, cine le-a pus acolo, dar acum ştiu de ce nu puteam să dorm noaptea când veneam de la vânătoare mai obosit decât de obicei. Eu credeam că-i puşca, dar nu era puşca”, a explicat Dumitru Buzatu.
Eliberat la câteva ore de la reţinere, preşedintele CJ Vaslui s-a opus: „Eu am fost contra ca să intru, da’ nu am vrut să ies. Pentru că am hotărât să mă opun până la capăt, pentru că am văzut că unii contrazic şi logica lui Aristotel. Am văzut că moda arestărilor e actuală şi unii vor să-l aresteze şi pe Ion Iliescu, fondatorul nostru”.

Vasile Mihalachi, trafic de influenţă pe traseul spre toaletă

La vederea poliţiştilor, Vasile Mihalachi a declarat: „Crezi cî mă aresteazî? Cî eu întreb pi toatî lumea acuma dacî mă aresteazî, di când cu dosaru ista care nu îmi mai dă paşe. Iaca, femeia di servici mi-o zîs cî nu, fimei bunî, cu suflet, da’ şoferul o zîs cî da, cî el aşa o şitit. L-am dat afarî, dă-l la dracu’!”

Despre dosarul de trafic de influenţă în care este acuzat că ar fi facilitat atribuirea unor trasee de transport, Mihalachi a declarat: „Iaca m-o găsît pi mini. Cî dacî era traseu, parcî şi poţi sî faci altceva decât trafic. Da’ eu nu-s vinovat diloc, cî n-am făcut nimica. Doar şi m-o întrebat unu’ sî-i atribui şî eu i-am spus: Da, uăi, ie di colo, cî eu mă duc pânî la veşeu!”. Pi urmî m-am întors pi acelaşi traseu pi cari îl fac di 30 di ori pi zî, cî am problemi”.

Corneliu Bichineţ, o iapă nefiscalizată

Controalele din ultima perioadă ale inspectorilor Antifraudă veniţi de la Suceava l-au găsit pe Corneliu Bichineţ într-un târg de animale, fără televiziuni şi presă scrisă, dar cu telefonul mobil pe care a învăţat să-şi facă selfie… singur.
„Era o iapă… Bună! Ca iapă, nu altceva! Cineva se gândeşte la prostii. Cre’ că nu eu!”, a declarat Corneliu Bichineţ. „Au venit inspectorii antifraudă, oameni buni în profesia lor. …Buni! Păi, ce să faci cu bonul la iapă, eu nu am mai auzit de iapă cu bon! Nici măcar nu o cumpăram pentru mine. Ce să fac eu cu iapa?! Am luat-o pentru nişte ţigani… buni şi ei, pe care îi cunosc demult, de când eram tânăr, eram boxer bun, şi ei erau pe acolo, prin satul meu, că i-am şi bătut odată, da’ din greşeală, n-am vrut”, a mai spus Bichineţ.
„Deci, nu poţi să fii arestat în România, ţara ta, pentru că vrei să faci un bine sau doi, ca să ajuţi nişte oameni sau mai mulţi cu o iapă sau un măgar, după obicei. Că măgarul au spus că nu-i al meu, păi, dacă se ţinea după iapă, ce să-i fac eu?! Parcă-i prost sau vroia să o… Treaba lor!”, şi-a încheiat Bichineţ măsturisirea despre incidentul din târgul de animale de la Băceşti.

Prefectul Andrei Puică, reţinut din greşeală

În cazul prefectului Andrei Puică, reporterii noştri nu au reuşit să afle capetele de acuzare. Acesta a fost suprins în compania lui Dumitru Buzatu, motiv suficient pentru procurori de a-l reţine. S-ar părea că s-a plecat de la prezumţia că, dacă umblă cu Buzatu, sigur e vinovat el de ceva.
„Eu vorbeam cu domnul Mitică, pardon, Buzatu, d-ale noastre, politică şi administraţie, pardon, numai şi numai administraţie, când au intrat forţele. Nu au vrut să mă creadă că-s prefectul, nimeni nu mă crede!”, a declarat Andrei Puică cu lacrimi în ochi.

(Din păcate, textul de faţă nu reprezintă decât o păcăleală de 1 aprilie)

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.