Proporția evaziunii

0

Casa de marcatSingurii fericiți dintre comercianții vasluieni sunt cei care vând case de marcat și role pentru acestea. Pentru a avea o imagine asupra evaziunii, trebuie spus că vânzările acestor produse a crescut cu 60% în luna martie 2015. Restul comercianților vasluieni, proprietarii de magazine, baruri și restaurante, trăiesc cu spaima în sân, odată cu demararea controalelor Administrației Naționale de Administrare Fiscală (ANAF).

Proporția evaziunii ar putea rezulta din vânzările pe care le înregistrează magazinele care comercializează case de marcat, role pentru acestea și alte consumabile. În martie 2015, de când au demarat controalele ANAF, vânzările acestora au crescut, cel puțin în municipiul Vaslui, de la 30% la 60%.

Controalele inspectorilor de la ANAF au băgat spaima în toți comercianții vasluieni, printre care domnește un sentiment de vinovăție generalizat, chiar dacă oamenii pot spune cu mâna pe inimă că sunt în regulă.

Zvonurile și alarmele circulă cu rapiditate, cazurile în care prin țară unii dintre proprietari au închis magazinele în urma acestor controale sau chiar au recurs apoi la gesturi extreme au mare priză la proprietarii de magazine sau alte unități de desfacere din județul nostru. Spaima și frustrarea sunt la ordinea zilei.

„Sunt stresată și mă doare toată ziua stomacul, pur și simplu. Sunt într-o stare psihică foarte proastă. Vânzările nu merg și corect nu ai cum să fii, să dai bon pentru fiecare cafea. E scumpă și hârtia, hârtia consumată pentru bonul pe cafea e mai scumpă decât ce ne rămâne de la o cafea. Am dat 30 de lei pe șase role pentru casa de marcat și acum mai am una”, a mărturisit o proprietară care a ținut să-și păstreze anonimatul pentru a nu atrage cumva de una singură „blestemul” controalelor asupra sa.

Femeia se simte amenințată, chiar dacă spune că nu prea calcă strâmb: „Totul e pe factură la mine, dar poate chiar nu am dat un bon și atunci mă prinde. Nu se face diferența între firmale mari și cele mici. O să le spun șI lor asta dacă o să vină. Eu fac 150 de lei vânzare pe zi. Îmi vine să mă las. Mă obosește stilul ăsta de viață”.

Au dat iama la casele de marcat

„Ne-au crescut vânzările cu 60% la casele de marcat. Mulți nu au avut case. Mulți dintre cei care cumpără acum sunt persoane fizice autorizate. Legea le spunea să aibă case, dar contabilii lor le-au spus că sunt la norma de venit și nu au nevoie” – Robert Catană, proprietarul Rotron Connect, magazin care desface case de marcat, role pentru acestea și alte consumabile.

În alte județe ale țării vânzătorii de astfel de aparate sunt și mai mulțumiți. La Suceava diferența față de luna precedentă este cu un plus de 70%. În Bacău vânzările la unul dintre punctele lanțului de magazine IIRUC au crescut cu 80%. Așa ne-a spus Ștefan Pălimaru, șeful punctului de lucru IIRUC din Vaslui, care adaugă: „Mulți nu au avut case de marcat. Cei din firmele vechi au avut. Vânzările noastre au crescut cu 30%. Față de alte județe, în Vaslui au mai fost controale și și-au cumpărat. Cei care își achiziționează acum sunt în special vânzătorii ambulanți, cei care merg la târguri și oboare. Alții au venit să le repare acum, pentru că le aveau, dar nu erau funcționale” – Ștefan Pălimaru.

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.