Știți când se va rezolva problema sărăciei în județul Vaslui? Atunci când parlamentarii vasluieni vor ajunge săraci, adică niciodată. Cei mai mari aleși ai vasluienilor din PSD, senatorul Doina Silistru și deputații Ana Birchall, Dan Bordeianu, Victor Cristea, Toader Dima, Adrian Solomon, dar și Sergiu Vizitiu (UNPR) sunt cei mai aprigi susținători ai proiectului de lege prin care parlamentarii ar urma să primească pensii speciale. În ciuda activității reduse, a slabelor performanțe, dar și a locului de unde au plecat (vasluienii fiind românii cu cele mai mici venituri) ”reprezentanții” din Parlament se simt speciali din cale afară și vor să trăiască pe picior mare și după pensionare.
Parlamentarii lucrează… pentru ei
„90% din români vor reducerea numărului de parlamentari, prin împuşcare sau metode similare”, astfel sună o glumă. Sau nu era o chiar o glumă…
Dacă au ajuns în pragul pensiei, după câte mandate au dorit să aibă, se pun pe lucru și își fac lege pentru pensii speciale. În același timp, discută aprins, precum niciodată, o altă lege prin care să-și mărească salariile, pentru că sunt convinși că trebuie să aibă salarii precum cei din alte țări europene, uitând că restul românilor nu trăiesc precum ceilalți europeni. De când au început să umple pușcăriile, condițiile din penitenciarele românești au ajuns o problemă specială, discutată cu maximă seriozitate la vârful puterii și opoziției, deopotrivă (DNA nu prea mai alege, în ultima perioadă). De când au ajuns să defileze tot mai des cu mâinile împreunate, vor să schimbe Codul de procedură penală pentru ca un politician cercetat pentru corupție să nu mai poată fi încătușat, arestat sau adus cu mandate, ci doar anchetat sub arest la domiciliu, cel mult o pedeapsă ca pentru copiii neascultători. La sfârșitul anului trecut, când au văzut că se îngroașă gluma cu arestările în rândul lor și nu știau care și când vor urma au intrat în panică și au vrut să-și dea o lege a grațierii și amnistiei, care nu a putut trece doar pentru că a înfuriat pe toată lumea, opinie publică, europeni și americani. Când este vorba ca unul de-a lor, Dan Șova, să intre în pușcărie sunt capabili să încalce și Constituția doar ca să nu-l lase pe „miruit” să sufere, iar pentru alții, precum Varujan Vozganian, nu permit să fie judecați, precum orice cetățean, și proclamă apoi că acest lucru este „o victorie a democrației”.
Cu toate acestea, dimpreună cu alții, un alt parlamentar vasluian, senatorul PSD de Bârlad Gabriela Crețu deplânge cu lacrimi de crocodil „decredibilizarea totală a parlamentului”, care „nu e jocul nostru, deși văd că-l joacă o mulțime; e doar un mare masochism!”.
Cine decredibilizează parlamentul? Nu cei 11 parlamentari trimiși în judecată, nu cei 17 urmăriți penal, nici cei patru pentru care au existat cereri de urmărire penală respinse de bunii colegi și mai ales nu cei arestați.
Se vor în rândul europenilor, restul pot să mai aștepte
Majoritatea parlamentarilor vasluieni sunt de acord ca pensiliile parlamentarilor să se apropie de cele ale omologilor europeni, iar dacă acest lucru nu se poate întâmpla în urma contribuțiilor lor, de ce să nu facă o lege specială?
Aflată la al treilea mandate, senatorul PSD Doina Silistru spune că parlamentarii trebuie să aibă pensii speciale ca și magistrații și cei din armată, iar liberalilor le transmite să nu fie ipocriți.
„Acea lege specială a fost votată prin 2007 sau 2008, când la guvernare se afla PNL. Să nu o facă acum pe ipocriții. Apoi, în 2010, a fost abrogată de Guvernul Boc. Acum, așa cum a promis Victor Ponta în campanie electorală, se dorește redarea tuturor drepturilor tăiate de fosta guvernare, aici fiind vorba și de pensiile parlamentarilor. Noi am rămas ultimii în Europa care nu avem o lege specială și, în consecință, am semnat acest proiect de lege, pe care-l voi și vota” – Doina Silistru.
„De ce să nu intrăm și noi în rândul europenilor cu o lege specială a parlamentarilor? De ce magistrații, cei din Armată, Aviație să aibă acest drept și noi nu? Ce-i drept, ar trebui corelate și pensiile asigurărilor sociale, să întărim pătura de mijloc, pentru că nu se poate ca unii să mănânce covrigi și alții să aibă pensii prea mari. De aceea, cred că ar trebui amânat un pic votul pentru această lege. Eu doar îmi spun o opinie acum, pentru că, la vot, ne supunem cu toții deciziei partidului” – Dan Bordeianu, care se află printre inițiatorii proiectului de lege.
Senatorul liberal Dan Marian, aflat și el la al treilea mandat, este însă împotriva proiectului… deocamdată, doar trebuie să facă opoziție: „Nu am semnat pentru acest proiect de lege nu pentru că nu aș fi de acord și nu aș vrea o pensie mare, aș fi ipocrit să spun asta, ci pentru faptul că societatea românească nu este pregătită încă pentru o asemenea măsură. Nu ar fi acum problema de bani, pentru că impactul bugetar ar fi nesemnificativ”.
„Este o inițiativă a unor pesediști care știu că nu vor mai avea de-a face cu Parlamentul și de aceea vor să-și asigure niște beneficii. În principiu nu sunt de acord cu pensiliile speciale. Cred că pensile trebuie păstrate în raport cu contribuția” – Florin Ciurariu, deputat PNL.
Deputatul Tudor Ciuhodaru, independent, este de-a dreptul radical: „În timp ce nu există medicamente în spitale, proiectele mele de lege privind alocarea a 6% din PIB pentru educație și majorarea alocației pentru copii la 200 de lei nu sunt votate, parlamentarii puterii fac lucruri trăsnite și rușinoase. Sugerez să se ajungă la nivel european cu pensiile când o să avem spitale, școli, drumuri, salarii și locuri de muncă europene. Electoratul să se uite acum ce parlamentari adoptă această lege, ca să știe cu cine să voteze la viitoarele alegeri”.
De ce merită parlamentarii pensii speciale, și, în general, ce e atât de special la ei, în afară că au fost aleși ca să lucreze pentru alții, și nu pentru ei?
Iată o încercare de răspuns, tot sub forma unei glume, o glumă care nu ar mai putea fi aplicată niciunei alte categorii de cetățeni ai României: Penitenciarul Rahova din București va fi reamenajat astfel încât să aibă numai două mari camere: Camera Deputaților și Senatul.