În spiritul vremurilor pe care le trăim, când politicienii merg aproape în șir indian către instituția care se ocupă de combaterea corupție, apare o inițiativă tragico-comică: un site numit „Te ia DNA”, plin de denunțuri, în care județul Vaslui nu putea să lipsească. Cel mai denunțat este fostul primar al Bârladului (privind asumarea unor lucrări de canalizare făcute de locatari), în probabil cel mai „frumoasă” poveste de corupție de pe site.
La începutul lui 2015, puteți să vă pârâți primarul, pe secretarul comunei, funcționarul arogant, vecinul care „are oi mai multe, multe și cornute”. Un nou site, numit sugestiv „Te ia DNA”, teiadna.ro, este dedicat în exclusivitate denunțătorilor, totul sub deviza „Ai asistat la vreo faptă de corupție? Cunoști un funcționar public care a comis o infracțiune? DENUNȚĂ-L și salvează-ți țara!”.
Platforma online adunase la sfârșitul lui aprilie 2015 peste 200 de denunțuri dintre care trei din județul Vaslui. „Clienți” au fost primarul din comuna Băcani, Contantin Matei, cel din Arsura, Mihai Mitrofan, și fostul și „nepieritorul” primar al Bârladului, Constantin Constantinescu, căreia posteritatea îi va rămâne îndatorată… ca și primăria, pare-se.
În timp ce Direcția Națională Anticorupție (DNA) lucrează în forță, iar tot mai mulți politicieni sunt forțați la arest, niște anonimi lansează un site pe care poți să denunți, dar și să cauți infractori. Deci, un site strict politic!… Site-ul pare destinat să aducă mare fericire DNA, invitându-i pe toți românii să facă denunțuri, dar nu numai atât: să producă probe pentru acuzațiile lor: imagini, înscrisuri, fotografii sau clipuri care îi încriminează pe „infractori”.
Vasluienii nu au putut sta departe și imediat au apărut trei postări, una mai interesantă decât alta.
„În satul Suseni s-au făcut lucrări de reabilitare a șanțurilor betonate, însă se vede calitatea lucrărilor, care este execrabilă. Cred că s-au sifonat mulți bani, potențial europeni”, scrie un vasluian în dreptul „infractorului” Matei Constantin, primarul comunei Băcani. Fără a produce însă vreo dovadă, decât mărturia „oftalmologică”.
Mihai Mitrofan, primarul comunei Arsura, intră și el în colimator, cu un „tun”: „Acest edil din comuna vasluiană Arsura acoperă urmele unui tun de peste 36 de miliarde de lei vechi. Lucrarea a aparținut firmei cumnatului premierului Victor Ponta. În aceste momente în comuna vasluiană se încearcă să se acopere urmele acestor fraude colosale”.
Contantin Constantinescu, „luceafărul” denunțurilor
Probabil că nu există un denunț mai interesant pe tot site-ul amintit decât cel făcut de un grup de cetățeni de pe strada Mihai Eminescu din Bârlad împotriva fostului primar, Constantin Constantinescu. Denunțul este adresat direct procurorului șef al DNA.
„Suntem un grup de cetățeni contribuabili ai mun. Bârlad, jud. Vaslui, și dorim să vă prezentăm unele aspecte ce credem noi că au iz de corupție și folosire a banului public în interese personale al unui grup restrăns infracțional din care face parte edilul șef, primarul Constantin Constantinescu și colaboratorul acestuia în toate lucrările de construcții din oraș, administratorul și patronul firmei Urban Proiect SA Bârlad, ing. Dumitrașc Viorel”, așa începe denunțul.
„În anul 2008 am hotărât cu mai mulți vecini de cartier să ne construim singuri canalizarea pe str. Mihai Eminescu din cartier Deal ‹Complex›. Știam că există un proiect de anvergură în care era prinsă și această stradă, însă se vorbea de întârzieri de 5-6 ani, iar noi am hotărât să ne facem singuri construcția”, povestesc denunțătorii, care adaugă că au opținut certificat de urbanism și autorizație de construcție de la primărie, dar și promisiunea că vor primi banii înapoi după implementarea proiectului de anvergură.
„Primarul ne-a înșelat, folosindu-se de noi, ne-a lăsat să ne cheltuim banii, el să se laude că a realizat și în final noi să fim cei păgubiți”, se mai spune în plângere.
În campania electorală din 2012 supriză: oamenii au primit în cutia poștală felicitări cu poza primarului și cu ce a realizat, printre care și canalizarea de pe strada Mihai Eminescu. „Canalizarea era făcută din banii noștrii”, sar acum denunțătorii online.
„Firma care a câștigat licitațiile cu canalizări și aducțiuni apă în mun. Bârlad este firma care, de când este primar Constantin Constantinescu, a câștigat toate licitațiile în oraș, iar de executat lucrări, le-a executat firmele primarului, Construcții Consult și Negotherm House, firma care este pe numele contabilei lui Construcții Consult, Gina Negru. (…) Noi suntem convinși că aceste firme au încasat banii pe canalizarea de pe str. Mihai Eminescu, unde valoarea era (din auzite) de cca 4 miliarde lei vechi fara TVA, iar pe noi materialele ne-a costat 1,2 miliarde lei vechi, ei și-au însușit acești bani, fără a executa lucrarea”, se mai spune în denunț.
În continuare, denunțătorii lui Constantin Constantinescu înșiră un lanț întreg de alte „aspecte de corupție” puse în cârca fostului primar, făcând din denunțul lor probabil cel mai interesant material de pe site și o „poveste de corupție” cum nici în rechizitoriile DNA nu se prea găsește.
Rămâne de văzut dacă procuroii vor lua în serios aceste acuzații.
„Domnule Prim Procuror, vă rugăm să puneți capăt acestor aspecte de fraudă și corupție, prin deschiderea unui dosar de cercetare cu celeritate a acestor infractori cu gulere albe”, se încheie denunțul.