Ce salariu avea Nicolae Ceauşescu

0

Nicolae CeausescuNicolae Ceaușescu, secretarul general al Partidului Comunist Român și președintele Republicii Socialiste România, comandantul suprem al Forțelor Armate, era plătit cu 16.000 lei lunar, în condițiile în care legislația țării din acea perioadă prevedea un raport de 1 la 6 între cel mai mare și cel mai mic salariu din sistemul de stat. Asta susține Petre Gigea, fost consilier financiar al lui Ceaușescu și fost ministru de Finanțe.

Din salariul pe care îl lua, Ceauşescu și-ar fi permis, teoretic, ca în patru luni și jumătate să cumpere un autoturism «Dacia», cel mai scump produs pe piața acelor vremuri.

Ceaușescu ar fi depus la CEC, din leafă, 5.000 de lei în fiecare lună, bani destinaţi urmaşilor săi. Calculând la cel mai mic curs existent în 1989, cel de 14,92 de lei pentru un dolar, reiese faptul că dacă Ceaușescu ar fi făcut asta timp de 20 de ani, în acest cont s-ar fi adunat „uluitoarea” sumă de 130.000 de dolari.

„15.000 de lei era salariul lunar al preşedintelui României prin 1984. Primul-ministru avea cu o mie de lei mai puţin decât el, viceprim-ministrul cu două mii de lei mai puţin, iar noi, miniştrii, aveam mai puţin. O precizare: 9.000 de lei era salariul meu propriu-zis de ministru, plus 2.000 de lei – indemnizaţia de conducere, dar care nu intra la calculul pensiei, deoarece Ceauşescu nu accepta ideea unor pensii mari. La ora aceea, cursul neoficial al dolarului american era de aproape 30 de lei. Dacă am face un calcul aproximativ, am putea zice că salariul lui Nicolae Ceauşescu a fost de aproape 500 de dolari SUA pe lună. La sugestia unor colegi miniştri, prin noiembrie 1985 m-am dus într-o zi la Nicolae Ceauşescu cu o propunere de mărire a salariului lui, ştiind că, implicit, se vor mări astfel la toţi de sub el. Am trecut, ca propunere, 20.000 de lei pentru el, ca preşedinte al României. De ce? Se majoraseră salariile şi directorul general din Valea Jiului încasa 19.000 de lei  pe lună (salariu, plus sporuri). Nu a fost de acord cu propunerile mele şi a acceptat mărirea salariului de la 15.000 la 16.000 de lei, adică echivalentul a 530 de dolari SUA” – Petre Gigea.

„Avea un fel de spirit ţărănesc, de prudenţă şi zgârcenie, limitat… Spunea că omul nu trebuie să aibă prea mulţi bani ai lui, ci doar strictul necesar, „să nu se lăfăie în bani, ci să aibă foame de bani“, cum se exprima. A interzis românilor să aibă două proprietăţi, iar dacă moşteneai a doua proprietate trebuia s-o vinzi. Nu accepta ca aceia care au funcţii de răspundere să-şi construiască o locuinţă proprietate pentru a putea să mute demnitarii de partid şi de stat după cum considera el. Majorările de salarii se făceau periodic, cu mare greutate şi prudenţă, deoarece el nu accepta oricum. Chiar şi când era vorba de salariul lui, cu greu accepta o majorare” – Petre Gigea.

Petre Gigea, economist, diplomat şi scriitor, este originar din Goicea Mică, județul Dolj, şi a îndeplinit importante funcţii în regimul comunist, printre care: primar al Craiovei, prim-vicepreşedinte al Consiliului Popular Dolj, consilier al preşedintelui Nicolae Ceauşescu, guvernator al României la FMI şi BM, ministru de finanţe, ambasador al României la Paris, ambasador la UNESCO.

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.