Consiliu fără consilieri

0

Consiliul Județean (CJ) Vaslui a avut în 2014 o activitate prodigiosă pe care și prezintă într-un raport de activitate de 43 de pagini dense semnat de președinte. Imensa majoritate a consilierilor județeni au avut în 2014 o lipsă totală de activitate, așa cum rezultă clar din absența rapoartelor lor de activitate, dar s-a văzut cu ochiul liber și în ședințe. S-ar naște o întrebare: cum suma a nimic dă atât de mult? Mai ales că însuși raportul amintit scoate în față tocmai efortul colosal al acestor consilieri de a aproba proiecte de hotărâri. Aparatul propriu de funcționari, cei mulți și care mai și muncesc, vine de abia pe locul doi. C-așa-i în politică!

Orice definiție a consiliului județean ca instituție scoate în plin plan consilierii județeni, oameni plini de atribuții și responsabilități, care ar părea că duc greul muncii administrative. Însuși raportul de activitate al CJ Vaslui pe anul 2014, prezentat la sfârșitul lui aprilie 2015 în ședință, începe prin a vorbi despre numeroasele lor atribuții și modul exemplar în care consilierii județeni și le-au dus la îndeplinire. 

După ce sunt menționate cele 16 ședințe pe care le-au avut și cele 213 hotărâri pe care le-au adoptat ridicând de cele mai multe ori doar mâna la ceea ce a propus executivul, raportul înșiră noianul de strategii și programe, aspecte și probleme pe care consilierii le-au rezolvat prin acest gest aproape „magic”.

Raportul nu vorbește despe modul în care consilierii înșiși și-au înțeles activitatea… pentru că nu ar avea despre ce vorbi. De la înființarea sa, oamenii de partid din eșalonul doi care au fost recompensați de liderii politici cu câte un locșor cu indemnizație în CJ nu au înțeles decât cu rare excepții să-și prezinte activitatea. Ba au recunoscut, prin neprezentarea unui raport de activitate anual, cerut de lege, că nu fac nimic. Doar șase au rapoarte de activitate pe anul 2014 (și acelea de câte o pagină), an despre care vorbește raportul instituției, ca întreg. Prin urmare, se naște un mare paradox: cum din nimic (activitatea consilierilor) ar putea rezulta atât de mult (activitatea instituției)?

Despre care Consiliu Județean este vorba?

Răspunsul ar putea veni din abia a doua parte a documentului: „CJ Vaslui, pentru realizarea competențelor și atribuțiilor ce îi revin, dispune de un aparat de specialitate subordonat președintelui…”

De altfel, și putem depune mărturie pentru acest lucru: însuși cuvântul „consilier” nu își va mai face apariție în acest raport de activitate al CJ Vaslui pe care consilierii județeni sunt chemați să-l aprobe în ședința lor de astăzi.

Așadar, după ce primele patru pagini sunt ocupate de generalitățile pe care le-au aprobat aleșii vasluienilor, apar apoi managementul resurselor umane, relațiile cu mass-media, activitatea de informare, programele și activitățile desfășurate, administrarea bugetului local al județului, implementarea proiectelor europene, realizarea proiectelor de investiții proprii ale CJ, lucrările în continuare, reabilitările de drumuri, gestionarea transportului public județean și multe altele. Toate realizate, bineînțeles, de funcționarii din aparatul propriu al CJ Vaslui și cei din instituțiile subordonate. Pentru că, subliniem: cuvântul consilier nu se mai găsește în raport. Consilierii județeni doar s-au întrunit în ședințe și au adoptat hotărâri, care au vizat „aspecte”, enumerate de raport.

Bineînțeles, legile după care își desfășoară activitatea consilirii județeni le „permit” mult mai mult decât atât și chiar îi roagă, fără însă a-i constrânge. Aleșii ar putea propune proiecte, ar putea informa cetățenii, ar putea avea întâlniri cu alegătorii, ar putea să facă multe, dar nu fac nimic din toate acestea. Așa că raportul de activitate al instituției este sincer: nu ar putea să vorbească despre activitatea consilierilor, în afară de voturile lor, și nici nu o face. Îi trece însă la început pentru că în primul rând este vorba despre ei, iar restul activității instituției li s-ar datora cumva.

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.