„Houston, we have a problem!”

0

Dumitru.BuzatuDumitru Buzatu e un președinte „ca lumea”, dar nu știu cărei lumi aparține. În loc să recunoască lipsa de implicare și să-și pună consilierii la treabă, președintele Consiliului Județean (CJ) Vaslui găsește de cuvință să le laude „participarea exemplară la activitățile CJ”. Buzatu scapă din vedere că însuși raportul de activitate al instituției pe 2014, prezentat pe 21 mai 2015 în ședință, nu le-o amintește măcar, rezumându-se să precizeze că au adoptat hotărâri. În rest, totul e „ca lumea” pentru Buzatu, care s-ar părea că trăiește într-o altă lume, dar sigur e departe de cea reală. Tocmai de acest „ca lumea” în care trăiește președintele CJ și politicienii de la noi s-a săturat… lumea din județul Vaslui.

Președintele CJ Vaslui s-a simțit dator să răspundă observațiilor mele privind lipsa de activitate a consilierilor județeni în ședința acestora și a făcut-o „ca lumea”, cel puțin din punctul său de vedere. O punere la punct „exemplară”, cu atacuri la persoană împănate de acuzații nerealiste, precum lipsa de obiectivitate.

Prezentat în ședință, raportul de activitate al instituției pe 2015 a fost criticat pentru că reflectă mai mult munca angajaților instituției decât pe cea a consilierilor, care sunt evidențiați… pentru proiectele pe care le-au aprobat. În flagranta mea „ignoranță” am îndrăznit să susțin că un consilier județean ar trebui să facă mai mult decât să aprobe, iar dacă se întâmplă acest lucru raportul de activitate al instituției nu ar fi putut eluda contribuția măcar și periferică a consilierilor sau măcar a vreunui consilier. Dar a făcut-o! Ca dovadă a lipsei de implicare a consilierilor în propria misiune încredințată de vasluieni, aveam „impertinența” de a aduce lipsa rapoatelor de activitate de-a lungul anilor. Grave „greșeli” de abordare jurnalistică care nu puteau și lăsate nesancționate de cineva care se pricepe la orice! 

Dumitru Buzatu știe mult mai bine. El știe că aceste comentarii ale mele au apărut „înainte de a citi raportul”, deși acesta s-a aflat pe site-ul instituției zile bune. Constatările mele privind lipsa de activitate a consilierilor nu puteau rezulta pentru Buzatu din lipsa rapoartelor de activitate ale acestora, deși acest lucru le este cerut de regulamentul instituției pe care o conduce și de legi, ci din mintea unor „indivizi care au niște idei fixe, care le ghidează activitatea”. Poate că, înainte sau alături de „deranjul” meu mental evident, care mă face să cer obsesiv unor „reprezentanți” să respecte legile și regulile care îi privesc direct, o „idee fixă” ar trebui să aibă Dumitru Buzatu. Poate că, în calitatea sa de președinte, el ar trebui să fie primul care să le ceară consilierilor să respecte legile… Nu știu! Zic și eu…

În orice caz, totul este „peiorativ și insultător” pentru Buzatu în aceste observații ale mele, și asta pentru că aleșii au avut o „participare exemplară la activitățile CJ”.

Dacă ar reparcurge raportul de activitate al instituției (sunt sigur că l-a citit încă de anul trecut!…), președintele CJ ar putea constata că tocmai acest document nu menționează „participarea exemplară” a consilierilor. Nu știu cum să spun asta mai clar decât atât, dar consilierii județeni apar doar ca cei care au adoptat niște hotărâri… Deci, o spune raportul, nu eu!

Despre lipsa dezbaterilor din forul decizional cel mai important al județului președintele a spus că „nu ar folosi nimănui dacă l-am transforma într-o arenă”.

„Deși are origine politică, este o instituție care administrează interesele tuturor”, a spus Buzatu, făcându-ne să anticipăm care a fost urarea cea mai folosită după ședință, când consilierii au rămas pentru a ciocni un pahar cu ocazia sărbătorii religioase Sfinții Constantin și Elena: „Armonie!” Dezbaterea din ședințe poate că totuși ar ajuta puțin să se creadă că hotărârile luate nu implică doar gândirea strategică a conducerii, care le propune, fără nicio contribuție a celor aleși… ca să facă tocmai asta.

Opoziția din CJ Vaslui totuși există și ea poartă un (singur) nume: Radu Bobârnat (PNL). Este unic, consilierul care înțelege să pună întrebări! Restul, trebuie să spunem, votează și încasează, oricât de „peiorativ și insultător” ar suna asta.

Chiar dacă mai și greșește, Bobârnat își respectă rolul. „Ni s-a promis că domnul Mihalachi va prezenta un raport cu privire la vizita sa la Strasbourg. Ca să vedem și noi cum se cheltuie banii”, a spus Bobârnat, căruia i s-a atras imediat atenția că raportul vicepreședintelui Mihalachi cu privire la Adunarea Regiunilor Europei (ARE) pe 21 și 22 aprilie 2015 se află pe site-ul instituției. Înaintea explicațiilor vicepreședintelui, Dumitru Buzatu a răspuns „ca lumea”: „plătim niște cotizații ca lumea” și „participarea trebuie să fie ca lumea”. Totul e „ca lumea” în… lumea lui Buzatu, inclusiv comportamentul consilierilor. Puțini suntem cei care mai pot folosi această expresie cu privire la ce se întâmplă în județul Vaslui. Doar președintele se pare că trăiește într-o „lume minunată”, „cu mult soare și mii de jucării”, precum politica, partidele, alegerile, consilierii…

La întrebarea consilierului Bobârnat, Vasile Mihalachi a răspuns că județul Vaslui trebuie să „iasă” în lume, exemplificând problemele discutate la Sesiunea plenară de primăvară a Comitetului „Economie și Dezvoltare Regională” al ARE.

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.