Ion Antonescu nu a greșit când a trecut Nistrul

10

Cavaleria romana trece Nistrul iulie 1941„Şi în lupta pe care o purtăm, puteam eu, când se băteau germanii cu ruşii, după ce am luat Basarabia, puteam să mă opresc? (…) Puteam eu să spun:Eu mi-am luat partea mea, mă opresc aici? (…) Ar însemna să dezonorez şi Armata, şi poporul român, pe veci. Ar fi fost o dezonoare pentru noi să mă fi dus până la Nistru şi să le fi spus nemţilor apoi: la revedere! (…) Se înşală cine crede că ne-ar fi dat cineva Basarabia şi Bucovina, dacă nu ne-am fi bătut pentru ele cu ruşii”.

5 septembrie 1941, în şedinţa Consiliului de Miniştri

„România nu a greșit când a decis să treacă Nistrul, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial” – istoricul și analistul Constantin Corneanu.

Mareșalul Ion Antonescu „nu a agreat niciodată ideea de Ucraina Mare şi independentă, pe care o considera a fi ‘mult mai periculoasă decât Rusia’. Conducătorul Statului român accepta existenţa unui stat al Galiţiei care ‘să facă trăsătura de unire între noi şi germani’ pentru a se ‘trage o linie de despărţire de la Marea Baltică până la Marea Neagră între noi şi masa slavă’”.

Politica Germaniei de a sprijini constant naționalismul ucrainean îl îngrijora pe conducătorul statului român, care se temea ca România să nu fie încercuită de „un clește germanic”.

„Marele pericol la care se gândea Mareşalul Ion Antonescu era legat de crearea unui stat ucrainean independent. Incidentul petrecut între primul primar al oraşului Cernăuţi, după eliberarea din vara lui 1941, dr. Octavian Lupu, şi expertul german Karl Pflaumer, ministru de stat în landul Saxoniei, confirmau temerile Conducătorului Statului român. În clipa în care a dorit să introducă în oraş legea administrativă românească, prin ordonanţe afişate, Pflaumer s-a împotrivit pe motiv că pentru Bucovina de Nord s-ar putea să existe mai mulţi optanți. La 16 iulie 1941, Hitler declara: ‘Relaţiile noastre cu România sunt bune, dar nimeni nu ştie ce vor fi ele în viitor. Noi trebuie să luăm în considerare acest fapt şi să ne facă, în consecinţă, să determinăm frontierele noastre. Nu trebuie să depindem de bunăvoinţa altor popoare. Relaţiile noastre viitoare cu România vor trebui să fie stabilite după acest principiu’” – scrie Constantin Corneanu.

Mai mult, germanii realizaseră o hartă în care România ceda Ucrainei Mari provinciile românești din Est.„Planurile geopolitice ale Berlinului sunt relevate de o hartă pe care a fost schiţat planul lui Alfred Rosenberg privind crearea unei Ucraine Mari la care să fie alipite provinciile istorice româneşti din Est (Basarabia, Bucovina de Nord şi ţinutul Herţa), Transnistria şi Volânia Orientală. Harta se găseşte în Biblioteca Congresului Statelor Unite de la Wasghinton şi a fost publicată în cotidianul ‹Izvestia› din 4 mai 1990”.

Mareșalul Ion Antonescu nu avea de gând să renunțe nici la drepturile asupra Ardealului de Nord, pe care Germania îl oferise Ungariei. Ministrul de Externe, Mihai Antonescu, declara în fața lui Manfred von Killinger:

„Nu se poate să existe nicio compensaţie între drepturile de la Răsărit şi între drepturile de la Apus. Poporul român nu poate considera nicio ipoteză de discuţie măcar în această privinţă, drepturile noastre asupra Ardealului fiind temelia politicii noastre externe”.

Concluzia: „Trecerea Prutului, la 22 iunie 1941, a reprezentat o chestiune de demnitate naţională, rănită de evenimentele din 26-28 iunie 1940, iar trecerea Nistrului a avut drept obiectiv, dincolo de chestiunea războiului de coaliţie, a soluţionării ‘problemei ruse’ sau a necesităţilor militare imediate, eliminarea unei uriaşe primejdii geopolitice: Ucraina Mare, dornică de reînviere cu sprijinul celui de-al III-lea Reich”.


Citește și:

La 22 iunie 1941, România nu a atacat URSS, ci a răspuns agresiunii sovietice începută la 26-28 iunie 1940

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

10 COMENTARII

  1. Au fost tradatori care,,,, au fost niste misei si marionete ale bolsevicilor,,, de asta am fost cine am fost si a urmat blestemul maresalului!!!!

    • Bună întrebare ! Apoi și aliații lui Stalin , au regretat ajutorul dat URSS-ului . Primul care a prevăzut acest lucru a fost marele nostru erou Pamfil Șeicaru ! Marele nostru ziarist din perioada interbelică și erou în Războiul Reîntregirii României !

  2. „Un popor care lasa pe altii sa-i stabileasca EROII dispare din istorie!” Larry Watts. MARESALUL EROU este tinut in continuare la index de catre urmasii CRIMINALILOR bolsevico-NKVD-isti care l-au declarat „criminal de razboi”, iar parlamentul plin de „penali” se pregateste sa institutionalizeze „casa TRADATORULUI”.

  3. Istoria este dificilă atunci când te limitezi doar la propaganda oficială. Fascismul italian și nazismul german s-au impus cu ajutorul „aliaților” occidentali, așa-zișii campioni ai democrației

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.