Restanțele în lei la creditele luate de vasluieni de la bănci s-au triplat în decurs de un an. Asta în vreme ce în toate județele din martie 2014 până în martie 2015 au scăzut (în Botoșani de la 155,4 la 83,4 milioane de lei). Cu înrăutățirea continuă a situației mediului de afaceri vasluian și social-economică, vasluieni ar putea ajunge să se împartă în trei categorii: executanți, executați și executori.
Județul Vaslui este singurul în care, față de anul 2014, s-a înregistrat o creștere a a volumului creditelor restante la împrumuturile în lei ale populației și agenților economici de la băncile comerciale. Dar nu numai atât! În vreme ce, la nivel național, valoarea datoriilor restante a scăzut de la 13,2 miliarde de lei, în martie 2014, la 10,0 miliarde, în martie 2015, județul Vaslui a înregistrat în această perioadă o creștere cu adevărat explozivă: de la 117,5 milioane de lei la 361 milioane. De vreme ce nu au de unde plăti, pe vasluieni nu îi mai pot speria nici avertismentele angajaților băncilor, nici amenințările acestora sau ale firmelor de recuperări și nici chiar momentul în care vor avea de-a face cu executorii. Astfel, cu o populație atât de sărăcită, cu alte cuvinte, atât de puțin solvabilă, județul Vaslui atinge performanță negativă de a ocupa locul cinci într-un clasament național al valorii creditelor restante. Cu preocuparea constantă a angajaților de la Administrația Națională de Administrare Fiscală pentru a sancționa aspru micii comerciați, cu starea generală a mediului de afaceri vasluian și cu situația în care se află firmele lui Adrian Porumboiu, principalele angajatoare, după stat, din județ, în viitor limita la care pot ajunge aceste restanțe e doar cerul…
Executanți, executați și executori
Într-un județ pecum Botoșaniul, cu care Vasluiul se compară necontenit în mai toți indicatorii economico-sociali negativi, restanțele populației și ale agenților economici în martie 2014 erau în valoare de 155,4 milioane de lei, pentru ca în martie 2015 acestea să ajungă la valoarea de 83,4 milioane de lei.
Populația județului Vaslui ar putea ajunge să se împartă în doar trei mari categorii: executanți, executați și executori. Primii muncesc pentru băncile care le-au pus grase penalități la întârzierea achitării datoriilor, cei din a doua categorie au trecut deja de limita la care și-au pierdut casele sau alte bunuri în contul datoriilor, iar ultimii sunt angajații băncilor, ai firmelor de recuperare și executorii, care s-au înmulțit în județul Vaslui ca ciupercile după ploaie.
Statisticile Băncii Naționale cu privire la împrumuturile românilor duc la o concluzie pozitivă pentru bănci: în general, românii au început să-și plătească tot mai mult și în mod consecvent datoriile pe care le au. Acest lucru nu vorbește, bineînțeles, despre o îmbunătățire a nivelului de trai a românilor, ci mai mult despre mecanismele pe care le pun tot mai mult în practică băncile pentru a recupera debitele. La Vaslui însă aceste mecanisme de constrângere nu funcționează, iar singura explicație ar putea fi că unde nu e… doar băncile cer!