PLR „se ia” cu PC

0

Tânăra și neprihănita formațiune PLR, a consilierului local vasluian Andrei Abutoaie, își ducea zestrea la casa mult mai bătrânului și versatului PC, adică se muta în sediul concubinului. Mariajul era consfințit mai târziu, când părinții, birourile politice ale celor două partide, își vor da consimțământul. Noua familie politică se vrea a treia din țară, după PSD și PNL, dare are deja mari probleme de „fertilitate”.

La începutul lui aprilie 2015, consilierul local al Partidului Liberal Reformator, tânăra formațiune a lui Călin Popescu Tăriceanu, Andrei Abutoaie pășea pentru întâiași dată cu sfială în casa mult mai bătrânului și versatului Partid Conservator Vaslui. Așezat la casa lui, bătrânul PC oferea găzduire și garanții de stabilitate la alegerile ce vor veni, iar experiența sa de viață, ca „soluție imorală”, adică partid care nu a candidat vreodată, dar a reușit mai mereu să se bucure de privilegiile puterii, oferea cea mai bună garanție pentru PLR în favoarea unei vieți tihnice, lipsite de emoțiile alegerilor și avatarurile tragice ale explicării față de electorat: ce oferă în plus noul partid?, cu ce vine?, ce propune sau promite?

În noul mariaj, PC se poate lăuda că a luat PLR de pe stradă, partidul lui Tăriceanu nefiind înregistrat măcar oficial, și a făcut noua formațiune o „doamnă”.

În materii de compatibilitate de cuplu și pasiuni comune, unul venea cu reformarea liberalismului pentru ca unii să rămână la guvernare și să fie la dreapta stângii și la stânga dreptei. Celălalt era înregistrat deja ca și social, și liberal, fusese și umanist la școală și și-a oferit centru și dreptei, și stângii.

„Se creează o alternativă la PSD și PNL. Ce nu au găsit oamenii în cele două partide pot găsi la noi” – Andrei Abutoaei, liderul PLR Vaslui.

Ce vor găsi? Noul partid nu are nici măcar un nume, nu are vreun statut, nu are vreo doctrină… Însuși liderul Andrei Abutoaei a trebuit să recunoască că statutul noii formațiuni nu este Încă finalizat. Dar va fi, fără Îndoială, unul de-a dreptul revoluționar.

Viața politică românească tânjea de mult după o nouă regrupare a PC-ului cu o nouă formațiune, de această dată nouă, pe eșicherul politic. Nu de alta, dar PC-ul , care s-a aflat și lângă stânga, PSD, și lângă dreapta, PDL și PDL, își pierduse, în ultima vreme, reperele „morale”. Trebuia să se așeze la casa lui! Așa că a găsit în tânăra fecioară a politicii românești, reformatul PLR, fuziunea vieții sale: un partid de drepta care avea nevoie de o casă și o… televiziune.

Într-o vineri după-amiază, la un colț de Palat Administrativ din Vaslui, liderii celor două formațiuni, Dorin Emil, de la PC, și Andrei Abutoaei, liderul PLR Vaslui, purtau haine, dar și negocieri. Unul se bucura de celălalt. Unul pentru că ceilalți sunt un plus pentru partidul pe care tocmai s-a obișnuit să-l conducă, celălalt s-a bucurat că va avea niște colegi buni. Între timp, pentru ambii, mai există câteva probleme, mici detalii: de exemplu, cum se va numi partidul, merge pe stânga, pe dreapta, sau mai bine pe centru. Pentru că până una-alta, nu există decât intenții. Iar intențiile, precum ale liderilor de la centru, și la nivel local, sunt acelea ale unor personaje care vor să facă politică. Nu știu prea bine de ce și pentru ce. Dar simt pe undeva că politica parcă nu ar fi aceeași fără contribuția lor, care s-ar putea dovedi decisivă.

„Există discuții, și la nivel central, și la nivel local. S-au purtat negocieri. Nu există disensiuni, suntem de accord” – Andrei Bărăgan, vicepreședintele PC Vaslui.

Ambele părți vor o halcă din ce le poate oferi politica. Altora le-a dat atât de mult, lor de ce nu le-ar oferi ceva?! Mai ales că vin cu ceva nou. Cu ce vin nou? Nu știu încă. Se lucrează.

„În viitor vom fundamenta o cale de mijloc în politica județului Vaslui, între cele două formațiuni, PSD și PNL” – Emil Dorin, președintele PC Vaslui.

Un partid de buzunar, PC, și o formațiune fantomatică, care nu există în realitate, PLR, se unesc în județul Vaslui și nici ei nu știu în ce și în ce scop. Dar știu că vor să facă politică, pentru că s-ar putea să le iasă ceva din asta. Toată povestea nu are nicio legătură cu doctrina, cu principii sau cu cetățeanul. Totul e strict… politic!, cum ne-ar putea explica protagoniștii…

A treia t(f)orță!

Așa că pe cerul politicii vasluiene va apărea o nouă stea. „Savanții” ideologiilor politice nu au reușit încă să-i dea un nume, mai ales că toate curentele au fost „confiscate” până acum de PC, care s-a proclamat și „social” și „liberal”, și la stânga, și la dreapta, și cum a mai vrut. Pe când protagoniștii noii uniuni politici, PC și PLR, ar vrea să ne facă să credem că ar fi ceva adevăr în comuniunea lor ”spirituală”, ceilalți, adversarii, PSD și PNL, nu se pot abține: mariajul e unul de conveniență.

PC și PLR s-au grăbit să-și anunțe fuziunea în județul Vaslui ca un mare eveniment, sub o formă neprecizată încă. Liderii nu știu încă cum se va numi partidul și nu au primit nici în print, și nici în format electronic noua doctrină. Nu știu mai nimic, dar sunt siguri că le arde de joacă în parcul politic democratic vasluian frumos amenajat pentru o distracție pe cinste, cu spectatori întreg poporul, și presa cu jucăriile ei. Ceilalți, cutrele bătrâne, copiii întârziați ai democrației, PSD și PNL, nu se pot decât bucura de noua prezență, cu care de abia așteaptă să împartă cele mai frumoase jucării și dulciurile premiului cel mare: guvernarea.

Andrei Abutoaei, președintele PLR Vaslui, și Emil Dorin, liderul PC, s-au grăbit însă să anunțe că noua lor formațiune ca fi una care se va bate pentru întâietate pe scena politică vasluiană cu mult mai consacratele PSD și PNL. Mare greșeală pe care liderii formali sau informali ai celor două formațiuni s-au grăbit și ei să o sancționize.

„E un lucru bun! Astfel, cei care nu au făcut politică niciodată în județul Vaslui se pot înscrie `n noua formațiune politică. PC are în județ o structură destul de bună pe care a creionat-o cu ani în urmă  Sergiu Marian, apoi a urmat Alin Trifu și cu alți tineri care au oscilat între ACL și PSD. Acum, venirea PC lângă PLR dă șanse noii formațiuni politice închegate să se rotunjească și cu alții plecați dintr-un motiv sau altul din PNL. PLR a avut până acum o lună de zile în frunte pe Florin Sârbu, un foarte bun organizator, care însă a fost ‘lucrat’ la mantinelă la București”, spune liberalul Corneliu Bichineț, vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) Vaslui, dând în vileag deprinderi politice vechi pentru o formațiune politică atât de nouă.
„Nu exclud ca noua formațiune să ‘primească’ un președinte de la centru, așa cum s-a mai întâmplat în județul Vaslui”, mai spune Bichineț, un versat al politicii vasluiene.

„Cred că și UNPR va suporta un procent de creștere, având cei doi parlamentari în județ. PSD, având în vedere beneficiiile Ordonanței 55, a captat 70 de primării din județul Vaslui. Ar mai fi putut lua Buzatu vreo doi-trei, dar i-a considerat ori nebuni, ori proști. PNL, între timp, se pregătește de guvernare. Ce vrei mai frumos?! Dacă în această ecuație introduci și poporul este clar: aceasta plesnește de bine și e pe cale de a deveni fericit!…”, este mica analiză pe care o prezintă opozantul liberal Bichineț.

Bineînțeles, Dumitru Buzatu, președintele Organizației Județene a PSD Vaslui, este mult mai liniștit. „Problema pe care mi-o pun acum este cum este posibil ca cineva, prin fuziuni și prin consolidări repetate, să-și dorească să devină a treia forță. Nu era mai bine să-și dorească să fie prima?! Trebuie să țintești la locul întâi. Așa cred eu! Nu se poate ca, atunci când nu mai ai ce face, condițiile nu-ți permit să accepți locul doi-trei”, este răspunsul ironic al lui Dumitru Buzatu.

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.