Programul „Cornul de piatră”

0

Firma care își bate joc de elevii vasluieni pe banii statului. Încă de la începutul derulării programului, dar și în ziua de astăzi, firma Parisienne a la Vys, din Fălticeni, a fost acuzată că distribuie cornuri necorespunzătoare copiilor din școllie vasluiene, în cadrul programului «Cornul și laptele». În vreme ce, asociată cu o altă firmă, Buzdea Com SRL, Parisienne suge în continuare lunar din cele 2,48 milioane, oferta cu care a câștigat licitația de anul trecut, reclamațiile din școli curg către autorități, fără ca acestea să facă altceva decât să avertizeze.

Imediat după semnarea contractului, pe 9 septembrie 2014, firmele câștigătoare pentru distribuirea cornului în școllie vasluiene în cadrul programului «Cornul și laptele», Parisienne a la Vys și Buzdea Com, au început să-și bată joc de copii vasluienii nedistribuind cornurile sau oferindu-le școlarilor produse de proastă calitate. Practicile firmelor producătoare și distribuitoare de cornuri către cei 52.000 de elevi vasluieni au continuat până către sfârșitul anului școlar 2014-2015. Reclamațiile au curs în lanț către Protec]ia Consumatorului, către Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, către Inspectoratul Școlar, însă se pare că nimeni nu poate să facă nimic decât să transmită avertismente scrise către cele două societăți. Ce importanță pot avea aceste notificări pentru cele două societăți care făceau același lucru, adică ofereau elevilor cornuri învechite încă din 2007, autoritățile vasluiene au început să se convingă singure. Însă au făcut acest lucru aproape de finalul unui an școlar. 

În octombrie 2014 Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Vaslui a primit mai multe reclamații din partea elevilor și școlilor referitoare la calitatea produselor de panificație.

„Cornurile ajung la elevi la limita expirării, sunt tari, imposibil de consumat sau au un gust îndoielnic. Am luat legătura cu reprezentanții Consiliului Județean, instituție care se ocupă de program, pentru remedierea acestor aspecte. Am înțeles că produsul este adus de la distanțe mari, însă nu trebuie să ne batem joc de sănătatea copiilor” – Gabriela Plăcintă, inspectorul general al ISJ Vaslui, în octombrie 2014.

Odată ajunse la Consiliul Jude]ean (CJ) Vaslui, cel care gestionează programul și cu care cele două firme au semnat contractul, instituția trimite prima notificare către Parisienne a la Vys. Îi arată deficiențele constatate în școli și îi pune în vedere ce trebuie să facă pentru buna desfășurare a programului.

O istorie a lipsei de seriozitate

„Produsele sunt aduse cu întârziere, după încheierea cursurilor (comuna Deleni, Ștefan cel Mare), cornurile sunt tari și uscate (comuna Laza), nu s-a respectat graficul de distribuire din zilele de 8 și 9 octombrie 2014 (conducerea școlii din Laza), sunt de o calitate îndoielnică, vechi, aflate la limita expirării termenului de garanție (comuna Zorleni, Ștefan cel Mare), în avize sunt trecute doar cornuri, dar primesc cornuri și biscuiți (Ștefan cel Mare)”, se spune în notificare. Firmele parcă fac totul pentru a încălca contractul, nu le scapă nimic, așa că CJ le avertizează.

O lună mai târziu, CJ semnalează și avertizează din nou. De data aceasta deficiențele sunt și mai numeroase: cornurile nu sunt distribuite zile la rând în mai multe școli și grădinițe, în altele ajung după terminarea cursurilor, nu se respectă gramajul, iar în unele școli ajung cornuri pătate cu vopsea argintie. CJ Vaslui avertizează și tot avertizează.

„S-au înregistrat probleme cu distribuția mai ales în perioada de iarnă. Am transmis către societate toate obiecțiunile ridicate de școli. La sfârșitul derulării contractului se va face o analiză pentru a se vedea cum s-au achitat de obligațiile prevăzute în caietul de sarcini” – Aurel Anton, directorul adjunct al Direcției Economice din cadrul CJ Vaslui.

Între timp reclamațiile continuă, ca și practicile celor care distribuie cornuri și își bat joc de elevii vasluieni. Numai unii dintre directori sesizează mai sus, în vreme ce alții își lasă elevii să se joace cu cornurile tari ca piatra. La începutul lunii mai 2015, CJ Vaslui trimite ultima notificare către Parisienne. De data asta este una generală, ca și problema înregistrată: „au fost înregistrate nereguli în ceea ce privește calitatea produselor de panificație distribuite pentru zilele de 29 și 30 aprilie 2015”. Avertismentul CJ este însă de această dată direct: „aceste aspecte vor fi luate în considerare la întocmirea proceselor verbale de constatare a îndeplinirii obligațiilor contractuale”.

Acest lucru se întâmplă însă aproape de sfârșitul anului școlar, după ce cele două firme câștigătoare ale licitației din august 2014 au „halit” mare parte din suma de 2,48 de milioane.

Cele două firme dețin monopolul distribuirii cornului în județul Suceava din 2007, debutând în acel an cu o amendă de 4.000 de lei de la Protecția Consumatorului pentru faptul că au modificat termenul de valabilitate de pe ambalaj de la 24 la 48 de ore. Nu au făcut acest lucru întâmplător, bineînțeles.  

Parisienne a la Vys a încasat însă, din 2007 până în 2014, de pe urma aprovizionării și distribuției produselor de panificație către elevi și preșcolari numai în județul Suceava peste 10 milioane de dolari. Înainte de asta sau tocmai asta l-a făcut pe patron, Vasile Savu, prietenul tuturor marilor politicieni ai județului și nu numai.

În județul Suceava a devenit celebru cazul șefului Poliției din Fălticeni, unde se află sediul firmei, care a fost interceptat pe când făcea presiuni asupra agentului de circulație care l-a prins beat la volan pe Savu. Influentul afacerist tocmai produsese un accident de circulație, iar șeful poliției își sfătuia subalternul să-l facă scăpat.

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.