Eroi au fost, eroi nu-s încă. Vasluienii sunt de acord cu defrișările abuzive sau nu le pasă. Asta pentru că niciunul nu a reușit să-și facă timp pentru a participa sâmbătă, 9 mai 2015, la un protest (de success pe plan național), care a reușit să stârnească nu numai reacția, dar și o promisiune fermă din partea președintelui țării.
80 de vasluieni își anunțaseră pe rețeaua de socializare Facebook participarea la protestul de sâmbătă, la ora 16.00, în vreme ce 25 au spus „poate” prezenței lor în Piața Civică pentru a se opune astfel defrișărilor abuzive care au făcut ravagii în ultimii 25 de ani în țara noastră. În contextul în care, pe fondul discuțiilor pe margine noului Cod silvic, mai multe ONG-uri desfășoară o campanie susținută pentru includerea unor reglementări care să stopeze tăierile ilegale. Au fost invitați peste 1.700 de vasluieni, în vreme ce la Bârlad, din cei aproape 1.000 invitați, 65 au spus „Da”, iar 22 au spus „Poate”. Alte „virtuale” prezențe au spus în cor că protestul era unul care le merita pe deplin înfățișarea, cu atât mai mult cu cât erau foarte avansați în conștientizarea gravității situației, mulți dobândindu-și îngrijorarea de pe aceeași rețea de socializare, și cu atât mai mult cu cât demonstrația anunțată nu avea nimic de-a face cu politica.
Așa că, sâmbătă, în Piața Civică din municipiul Vaslui sau în fața Primăriei Bârlad, la ora 16.00, erau prezenții… câțiva polițiști locali. Se întâmplă într-un județ în care suprafața împădurită a ajuns la 13,5%, asta dacă nu ne pasă de țară (media națională este de 26%), mult sub limita ecologic necesară. Ceilalți europeni, precum nemții sau austriecii, principalii explotatori forestieri din România, au medii de peste 30% și, bineînțeles, politici naționale bine puse la punct pentru conservarea fondului forestier. Dar, în afara obiceiului universal de a sta pe Facebook, îi diferențiază ceva față de „europenii” din județul nostru: nu au obiceiul de a-și lăsa guvernele și parlamentarii să lucreze de capul lor, mulțumindu-se doar cu un vot formal la câțiva ani. Ies în stradă ori de câte ori cred necesar, se implică, își chestionează parlamentarii, iau la întrebări autoritățile locale. Pentru că e vorba despre nimic altceva decât viața lor și a copiilor lor, până la urmă, în tot ceea ce se numește „politică”, și nu e doar un spectacol mediatic la care să fii constant uluit și consternat în fața unor ecrane.
„Virtual” nu se mai poate!
În județul Vaslui însă pe Facebook se „respiră” încă bine, rețeaua avea la începutul lui 2015 aproape 130 de mii de utilizatori. Mulți dintre ei „prieteni” ai nenumăratelor grupuri în care este înfierată întreaga clasă politică, în aceeași măsură în care sunt urmările ultimele mici gesturi ale Elenei Udrea, de oriunde s-ar afla. Pe lângă hoție și parvenitism, există larga convingere că politicienilor nu le pasă de soarta acestei țări. În vreme ce se înfurie pe aceste realități și fapte, tot mai des penale în ultimul timp, vasluienul nostru de pe Facebook își găsesc totuși câte o mică consolare în aprecierea pe care o primește ultima lui postare, în răspunsurile la un comentariu „devastator” sau în măsura în care este împărțită o caricatură care ridiculizează un politician și pe care el a postat-o primul.
Între timp, împărtășirea nemulțumirii și a furiei a devenit o plăcere în sine, pe fondul perplexității și a neputinței, precum Facebook-ul a devenit, dintr-un mijloc, de comunicare, un scop în sine.
Pe Facebook implicarea e totală: articolele de ziare în care sunt puse în discuție situații economice, sociale și politice grave și alarmante primesc redistribuiri cu miile, aprecieri cu sutele și zeci de comentarii. În legătură cu viața lor, în aspectele menționate, totul e grav pe Facebook pentru vasluieni și chiar nu mai suferă amânare.
Aceeași rețea de socializare ne oferă însă și alte exemple pentru desfășurarea zilei de sâmbătă în orașele țării. Mii de români și-au găsit timp sâmbătă după-amiază să iasă în stradă pentru a striga „Uniți salvăm pădurea!” sau pentru a se așeza sub sloganuri precum „Nu corporația face legislația!” sau „Vrem legi curate, nu păduri furate!”. Manifestațiile au fost atât de importante încât l-au făcut pe ministrul Mediului să invite participanții la discuții, dar mai ales l-au determinat pe președintele țării să promită stoparea fenomenului defrișărilor ilegale.
„Cred că protestul de astăzi împotriva despăduririlor abuzive este unul perfect legitim. Am hotărât ca această gravă problemă a defrișărilor ilegale să fie pusă pe ordinea de zi a următoarei ședințe a CSAT. Sunt convins că vom reuși nu doar să stopăm fenomenul, dar și că instituțiile statului îi vor identifica și trage la răspundere pe cei vinovați”, a postat Klaus Iohannis pe Facebook.
Din păcate, în ciuda apetitului pentru comunicarea pe rețeaua de socializare în care foarte activ este însuși președintele, nici vasluienii și nici bârlădenii nu au demonstrat sâmbătă că… vor ceva de la viață, adică să se implice în viața cetății și în realitate, lovind în lanțurile neputinței, și nu numai „lovind” taste.