Euro-federaliștii, susținuți financiar de serviciile de informații americane

0

SUA UEDocumente declasificate ale guvernului american dezvăluie faptul că serviciile de informaţii ale Statelor Unite au desfăşurat în anii `50 și `60 o campanie care pregătea terenul pentru o Europă unită. Acelaşi guvern american a controlat şi susţinut financiar mişcarea federalistă europeană.
Documentele confirmă suspiciunile care apăruseră la acea vreme conform cărora America lucra agresiv din spatele scenei în a împinge Marea Britanie într-un stat federal european. Un document care datează din 26 iulie 1950 oferă instrucţiuni pentru o campanie de promovare a unui Parlament European pe deplin elaborat. Este semnat de către generalul William J Donovan, şeful Biroului de Servicii Strategice din timpul războiului, instituţie care a precedat CIA-ului.

Documentele au fost găsite de către Joshua Paul, cercetător la Universitatea Georgetown din Washington. Aceste documente includ şi rapoarte emise de către Arhivele Naţionale ale Statelor Unite. Principalul instrument folosit de Washington pentru a defini agenda europeană a fost Comitetul American pentru Europa Unită, fondat în anul 1948. Preşedintele acestui comitet a fost Donovan, pare-se un avocat particular, la vremea aceea.

Vicepreşedintele a fost Allen Dulles, directorul CIA în anii `50. Din consiliu făceau parte Walter Bedell Smith, primul director al CIA, şi o listă de foşti apartenenţi ai Birourilor de Informaţii Strategice, care intrau şi ieşeau din CIA. Documentele dezvăluie că ACUE, Comitetul American pentru Europa Unită, a finanţat Mişcarea Europeană, cea mai importantă organizaţie federalistă din anii de după război. În 1958, de exemplu, a asigurat 53,5% din fondurile acestei mişcări.

Campania Tinerii Europeni, un instrument al Mişcării Europene, a fost fondat în întregime şi controlat de către Washington. Directorul belgian, Baron Boel, a primit plăţi lunare într-un cont special. Atunci când şeful Mișcării Europeane, Joseph Retinger – de origine poloneză, constrâns de controlul americanilor a încercat să strângă bani în Europa, acesta a fost imediat mustrat.

Conducătorii Mişcării Europene – Retinger, vizionarul Robert Schuman şi fostul prim-ministru belgian, Paul-Henri Spaak – toţi au fost trataţi ca fiind mână de lucru pentru sponsorii lor americani. Rolul Statelor Unite s-a redus la o operaţiune secretă. Sursele de finanţare pentru  Comitetul American pentru Europa Unită au venit de la fundaţiile Ford şi Rockefeller, dar şi de la grupuri de afaceri cu interese conexe cu cele ale guvernului american.

Directorul Fundaţiei Ford, Paul Hoffman, fost ofiţer al Biroului de Servicii Strategice, a preluat şi şefia Comitetului American pentru Europa Unită în ultima parte a anilor `50. Chiar şi Departamentul de Stat american a jucat un rol: o însemnare, datată 11 iunie 1965, recomandă vicepreşedintelui Comunităţii Economice Europene, Robert Marjolin, să urmărească în mod secret uniunea monetară şi reprimarea dezbaterilor până la punctul în care „adoptarea unor astfel de propuneri să devină ulterior inevitabilă”.

Sursa: The Telegraph / Autor: Ambrose Evans-Pritchard

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.