Greu examen pentru consilierii județeni

0

Consiliul Judetean sedinta septembrie 2014Consilierii județeni vasluieni au fost puși din nou să facă ceva, în afară de a vota. La jumătate de an după ce le-a cerut să-și facă rapoartele de activitate pe 2014, fără prea mare success, în iunie 2015, președintele Dumitru Buzatu, cu aceeași blândețe, îi îndemnă să-și completeze declarațiile de avere. În alte condiții, ar fi un fleac, când vorbim însă despre consilieri, totul se schimbă. Anul trecut au scris numai prostii: pentru același număr de ședințe (singurul criteriu pentru acordarea indemnizațiilor) și-au calculate venituri de la 4,5 la 11 mii lei.

Consilierii județeni vasluieni au trecut prin momente foarte dificile în cariera lor administrativă de când Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean (CJ) Vaslui, le-a cerut în ședința de la sfârșitul lui mai 2015 să-și redacteze declarațiile de avere și interese, care trebuiesc depuse până la mijlocul lui iunie.

Spre deosebire de cererea lui Buzatu din ianuarie 2015, când le-a solicitat să-și întocmească rapoarte de activitate pe anul precedent, „practica instituțională” ne spune că la avere și interese se pricep mult mai bine decât la activitate. Toți și-au depus declarațiile de avere și interese pe 2013 în 2014, și au făcut-o chiar în iunie, la termen, în schimb, doar șase și-au întocmit rapoarte de activitate pe același an.

Dacă nu au fost imposibil de redactat, precum rapoartele, și declarațiile de avere au însă dichisul lor, întrecându-le, de această dată, nu capacitatea de efort, dar pe cea de a socoti. Pentru același număr de ședințe la care au participat în 2013 (ședințele fiind singurul criteriu de calcul pentru indemnizație), în 2014 consilierii au trecut sume primite de la CJ în 2013 care variau între 4,5 și 11 mii de lei.

„Să aveți în atenție și să vă completați declarațiile de avere. Neprezentarea la timp a declarațiilor atrage după sine niște chestiuni mai puțin plăcute. V-aș ruga să le completați”, le-a spus Dumitru Buzatu în ședință.

Rugămintea președintelui nu își are locul, de vreme ce completarea declarațiilor este o obligație fixată de lege. Dar pentru niște oameni care, deși fac parte din ceea ce se numește „legislativ”, respectă legile când au chef, parcă capătă sens…

Atunci când fac ceva…

Anul trecut toți consiierii județeni și-au onorat obligațiile și, dacă nu au avut ce raporta la activitate, când a venit vorba despre declarațiile de avere, s-au conformat imediat. Când e vorba despre avere, nu te joci!

În afară de a-și trece casele, terenurile, conturile și mașinile, cărora încă le mai țin o socoteală, trebuiau să mai facă ceva: să-și raporteze veniturile realizate de pe urma calității de consilier în 2013. Greu, foarte greu!

Dintre cei care au participat la toate ședințele din 2013, și, deci, trebuiau să primească aceeași sumă de bani, Nuța Podosu și Ionuț Ghețău au declarat 11.256 de lei, lui Constantin Ștefăneascu i-a ieșit 9.600, dar lui Tiberiu Crăiescu i-a dat 9.300, iar Liviu Filip și Emil Dorin au scris câte 9.456, în vreme ce Gigi Brănici a calculat 7.960 lei, pentru ca Constantin Poiană să declare 4.533 lei. 

Pentru noi, restul, aceste greșeli ar fi fost “puțin” fals în declarații, pentru ei nu a fost nimic!

În termeni legali, acestea se numesc „declarații pe propria răspundere” și consilierii județeni au obligația să le completeze pentru fiecare an fiscal încheiat. Însă numai despre răspundere nu a putut fi vorba.

Legea nr. 115 din 16 octombrie 1996 privind declararea și controlul averii demnitarilor, magistraților, funcționarilor publici și a unor persoane cu funcții de conducere, Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției și OUG nr. 24/2004 privind creșterea transparenței în exercitarea demnităților publice și a funcțiilor publice, precum și intensificarea măsurilor de prevenire și combatere a corupției și Legea 144/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Integritate fac, toate, mare “caz” de obligația consilierilor de a completa respectivele declarații de avere. Nu spun nicăieri că trebuie să o facă corect, așa că…

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.