Județul crimei

0

Județul Valsui își merită renumele: este primul la omucideri, așa cum rezultă din raportul pe 2014 al Institutului Medico-Legal, cu 3,89 de omucideri la suta de mii de locuitori. Nici la infracțiunile vecine cu crima nu stă “rău”: la loviri cu corpuri dure sau tăietoare nefiind egalat.

Vasluienii nu mai pot fi deranjați atunci când numele județului este amintit în tot felul de contexte negative, când se vorbește despre violență, crime și bătăi, barbarie, lipsă de civilizație și primitivism. O arată clar datele Institutului Medico-Legal, care, într-un raport pe 2014, așează județul Vaslui pe primul loc la omucideri, lovituri cu corpuri dure sau tăietoare/înțepătoare.

Analiza Institutului «Mina Minovici» arată numărul de crime și alte violențe asupra cărora s-au oprit medicii legaliști din țară și are astfel ocazia să „popularizeze” numele județului Vaslui, care se evidențiată cu o poziție fruntașă incontestabilă. Vasluiul este fruntaș, pentru că în 2014 au avut loc 3,89 de omucideri la suta de mii de locuitori, peste Dolj sau Bacău (3,71) și Iași (3,33) sau Vrancea (3,28). Cu opt cazuri de loviri cu/de corpuri dure și alte opt de loviri cu copr tăietor/înțepător, Vasluiul este din nou inegalabil doar județele Sibiu (nouă și cinci) și Neamț (opt și șase) mai emițând petenții într-un asemenea clasament. Dintre toți românii, vasluienii își rezolvă probleme și diferendele cel mai adesea în cel mai dur mod, ajungând până la crimă sau bătaie. În acest sens, destul de alarmant este și faptul că tot mai mulți apelează la metode moderne de tranșare a situațiilor conflictuale. Doi vasluieni au fost împușcați ăn 2014, nefiind întrecuți decât de zone cu probabil mai multe astfel de posibilități, precum București și Bistrița.

La Vaslui lipsa de educaţie, consumul excesiv de alcool şi „o posibilă latură genetică” sunt cauzele producerii acestor infracţiuni deosebit de grave.

Ca să fie clar cu cine au criminaliştii de-a face, vă reamintim două dintre cele mai “frumoase” omoruri petrecute anul trecut pe meleagurile noastre.

Criminalii lui 2014

Jan Chitic (71 de ani), din Buneşti-Avereşti, a fost condamnat la închisoare de Tribunalul Vaslui sub aspectul săvârşirii infracţiunii de lovituri cauzatoare de moarte, după ce a bătut un vecin până l-a omorât! Criminalul a mai fost obligat să-i plătească fiului victimei 5.000 de lei cu titlu de daune materiale şi 4.000 de lei daune morale.
Chitic a lovit mortal un vecin cu zece ani mai în vârstă, dintr-un motiv halucinant: octogenarul i-ar fi făcut avansuri mamei septuagenarului, o bătrânică trecută de 90 de ani ! Lovită cu pumnii şi palmele, victima a început să se simtă rău, astfel că agresorul şi mama acestuia l-au ajutat să se întindă pe pat. Crezând că a adormit, cei doi s-au culcat. A doua zi, când s-a trezit, văzând trupul inert, Jan Chitic s-a speriat şi a fugit de acasă. Rămasă singură, mama sa a cerut ajutorul vecinilor, care au anunţat Poliţia. Criminalul a fost căutat de poliţişti, care l-au găsit după trei zile.

O crimă care a îngrozit comunitatea din Hoceni a avut loc pe 21 octombrie, seara, în jurul orei 19. Constantin Sârbu (55 de ani) a fost găsit de doi vecini decedat pe pat, cu faţa în sus, cu o coasă înfiptă în piept şi prezentând două leziuni înjunghiate în zona inimii. Cel care i-a chemat a fost fiul victimei, Alin (23 de ani). La faţa locului s-au deplasat poliţiştii Secţiei Rurale Huşi, echipajele de la Serviciul de Investigaţii Criminale, precum şi un procuror criminalist.
În urma cercetărilor efectuate, poliţiştii au aflat că, în seara respectivă, Constantin Sârbu şi fiul său au ajuns la domiciliu în jurul orei 17, fiind văzuţi de mai mulţi martori când se întorceau din sat. Amândoi se aflau sub influenţa băuturilor alcoolice, iar după scurt timp, vecinii au auzit scandal la familia Sârbu, tatăl certându-se cu fiul din cauza unor pantofi. La un moment dat, Constantin Sârbu a mers la unul dintre vecini pentru a se plânge de fiul său.
Nu a durat mult şi oamenii aveau să îl descopere mort, în casă. Soţia victimei nu era acasă, fiind internată în stare extrem de gravă, cu afecţiuni cronice, la spitalul din Huşi. În faţa anchetatorilor, Alin Sârbu a recunoscut că şi-a omorât tatăl, înjunghiindu-l de două ori cu un cuţit, iar după ce a văzut că e mort, i-a înfipt şi coasa în piept!

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.