O pasăre migratoare a trecut prin județul traseiștilor. Fostul președinte al PMP Vaslui Gabriel Berca a atras toate privirile asupra sa și a migrației politice stabilind un nou record de inconsecvență politică: este la al șaselea partid pe care îl frecventează. Se întâmplă la mijlocul lui 2005, până la acest moment trecând prin formațiuni cu orientări total diferite, ApR, PUR, PNL, PDL, PMP, pentru a ateriza în UNPR. Șef politic a putut fi doar la Vaslui (la PMP), în patria traseismului, județul cu cei mai mulți traseiști parlamentari și cei mai mulți primari migratori din toate timpurile.
Județul Vaslui este patria traseismului politic. Așa că, atunci când fostul ministru de Interne Gabriel Bercea stabilește un record al migrațiilor apreciat la nivel național (șase partide bifate și două încercări ratate), numele său trebuia să fie legat de Vaslui. Lăudat fie numele său pentru toți traseiștii și veneticii! Pentru că aici se aciuează orice deputat pasăre migratoare, precum Sergiu Viziteu (fost PDL, actual UNPR) sau Tudor Ciuhodariu (fost PSD, PUR, PPDD, actual UNPR), tot aici trebuia să-și găsescă loc de lideri politici județeni însăși ratații traseismului, precum Gabriel Bercea, trecut prin ApR, PUR, PNL, PDL, PML și ajuns la UNPR, după a doua tentativă ratată de a reintra în PNL. Bercea nu a mai fost niciunde apreciat politic ca la Vaslui, unde a condus organizația județeană a PMP în 2014.
De altfel, județul Vaslui este cel care a avut dintotdeauna câte un lider de organizație județeană numit de la centru și rămas la centru, precum Cristian Rădulescu pentru fostul PD și tot aici a domnit câte un „lider zonal” care conducea peste liderii locali, precum Cristian David la PNL sau fostul primar al orașului Piatra-Nemț Gheorghe Ștefan la PDL. Iar dacă UDMR a avut dreptul să-și numească un prefect în 2010 (potrivit algoritmului politic la guvernare), care nu a mai încăput în Ardeal, tot în județul Vaslui i-a găsit locul: fostul prefect Levente Csaba Szekely.
Ordonanța Guvernului Ponta de la sfârșitul lui 2014 care permitea traseismul politic nu a avut nicăieri un succes mai mare ca în județul Vaslui, unde nu mai puțin de 20 de primari și-au schimbat partidul, alături de nouă viceprimari și 150 de consilieri. Harta politică a județului s-a schimbat instantaneu și la fel și preferințele electoratului exprimate în alegeri. Ordonanța traseismului a fost mult plăcută și în Consiliul Local Municipal Bârlad, unde opoziția avea azi șase mandate (trei PNL, doi PDL, unul PPDD), mâine mai avea unul și acela trecut de la PDL la PMP. Patru au trecut la PSD, iar doi au rămas independenți. O premieră vasluiană, fără îndoială! La Huși PDL-ul a pierdut pe loc trei consilieri, iar PPDD-ul doi, care au trecut la PSD.
Tot în Vaslui, în timpul guvernării PDL, s-au înregistrat cazuri „cutremurătoare” de convertiri rapide, la semnătură pe proiect, precum cele ale fostului primar PSD de Bârlad Constantin Constantinescu, devenit prieten cu Elena Udrea și gata-gata să treacă la PDL, sau al primarului de Huși Ioan Ciupilan, fost PSD, dar care a cochetat cu PDL, pentru a sfârși prin a candida ca independent. În timpul aceleiași guvernări, Dan Marian, pe atunci președinte al PDL, el însuși un traseist, a reușit să strângă semnăturile a peste 20 de primari PSD din județ, care au promis că îi vor susține candidatura la președenția țării lui Traian Băsescu, candidatul PDL.
PPDD-ul nu s-a „sfârșit” nicăieri mai bine: din patru consilieri județeni a rămas cu doar unul, din doi consilieri locali în municipiul Vaslui nu mai are niciunul.
Apartenența politică, cea mai relativă!
Dintre deputații vasluieni traseiștii sunt majoritari. Tudor Ciuhodaru, deputat de Bârlad, dacă e întrebat repede, s-ar putea să nu mai știe în ce partid este. Recent s-a înscris în UNPR, după ce a mai trecut prin vreo trei, PSD, PC, PPDD. La sfârșitul lui 2014, Dan Bordeianu, deputat în colegiul Vaslui rural, anunța că trece de la PNL la PSD, că așa i-a venit. Sergiu Vizitiu, deputat de Murgeni, a părăsit PDL pentru UNPR imediat după alegeri, trecând în barca puterii. Chiar și Victor Cristea, deputat în colegiul Vaslui, a fost un pioner al traseismului, fostul primar al reședinței de județ părăsind PD-ul pentru PDSR. Ca să nu mai spunem de traseismul la nivel înalt, senatorul PNL actual sau actualul senator PNL Dan Marian trecând din funcția de președinte PNL Vaslui în PDL, pentru a ajunge președinte la PDL și apoi înapoi, copreședinte la PNL. La același nivel înalt, Corneliu Bichineț a părăsit PRM-ul lui Vadim Tudor, pentru că îl durea capul și pe el de acum, și s-a înscris în PNL pentru a rămâne vicepreședinte la Consiliul Județean… și a rămas, chiar și după ce s-a destrămat USL.
Apartenența politică e cea mai relativă în județul Vaslui, așa că nu poate fi de mirare că atunci când apare un nou partid sau altul își schimbă garda, acestea să fie conduse de traseiști, cei mai mobili și adaptabili. PLR și PC își anunță fuziunea la Vaslui într-o nouă formațiune, „care vine cu ceva nou”, cum spun liderii celor două. Cine sunt aceștia? Andrei Abutoaei, ales consilier local la Vaslui din partea PNL, ajuns președinte PLR, sau Andrei Bărăgan, fost liberal ajuns vicepreședinte PC.
Politicienii vasluieni nu își aleg partidele în funcție de credințele lor politice, ci după cum cred că s-ar descurca mai bine. Important este să se găsească deasupra, în vreo funcție politică sau administrativă.
Un model pentru vasluieni
În martie 2014, Gabriel Berca devenea președinte al PMP Vaslui, după ce abia părăsise funcția de președinte al PDL Bacău. S-a văzut pus pe liste la europarlamentare din mai și atunci mulți au înțeles de ce, de ce a părăsit PDL. După arestarea conducerii partidului, a Elenei Udrea, și trendul descendent al partidului, Berca anunță că pleacă din PMP. Fiecare mutare este „profund justificată”, bineînțeles.
„Am crezut foarte mult în PMP, dar nu mai există leadership acolo. Proiectul a pornit într-un fel și apoi a luat-o pe o cale pe care nu mi-am dorit-o”, a explicat Berca plecarea din PMP.
Imediat anunță că s-a înscris în PNL, însă se întâmplă un lucru care ar fi trebuit să-l rușineze, dar nu va fi așa. Este refuzat.
„Am citit declarația lui Berca și am dat și câteva telefoane, că am crezut că este adevarată știrea. A dat o declarație care nu este conformă cu realitatea, nu este membru al PNL și nu va fi și se va bucura domnul Băsescu să-l țină la PMP” – Alina Gorghiu, copreședinta PNL.
Dar Berca nu se lasă descurajat și își „precizează”, își „nuanțează” poziția. Pentru că nu a ajuns la struguri, declară: „Am avut o intenție să mă duc către foștii mei colegi, dar mi-am dat seama că este un partid răvășit. Sunt tot felul de interese acolo. Este o lipsă de viziune politică a PNL și o lipsă de coordonare. În UNPR există o disciplină și o rigoare”.
În treacăt fie spus, un partid este de dreapta, PNL, celălalt este de stânga, UNPR, și, așa cum toți politicienii ne învață pe noi, motivul pentru care ei fac politică este că au credințe și orientări ideologice intim asumate.
Gabriel Berca este, înainte de toate un traseist, și o recunoaște: „Este un risc pe care mi l-am asumat. Dar acolo unde oamenii nu sunt de calitate, ideologia dispare. Uitați-vă câți foști pesediști sunt acum în PNL și dictează”. Precum mulți alții, mai mulți în Vaslui decât în alte județe, Berca știe una și bună: înainte de treaba cu partidul, el vrea să facă politică… și reușește!