Răzgânditorul

1

Dumitru Buzatu Paul Stanescu Niculae BadalauOleacă mai târziu cu solidaritatea. Președintele PSD Vaslui a dat-o cu mucii în fasole! La București, la Comitetul Executiv PSD, în fața camerelor, a spus, alături de alți lideri solidari cu Dragnea, că își dă demisia din funcțiile de partid dacă președintele executiv al PSD este demis. Cu Dragnea fără funcție, ajuns acasă, Dumitru Buzatu a refuzat jumătate de zi să răspundă la telefon, după care a spus că „enunța o posibilitate”. Ceilalți au rămas solidari cu Dragnea și și-au înaintat demisiile, Buzatu a rămas solidar cu el însuși și a spus că demisia e „o opțiune personală”… pe care el nu o are.

Luat de valul de sentimentalism pesedist din telenovela amară a demisiei fortuite a președintelui executiv al PSD Liviu Dragnea, Dumitru Buzatu una spune la București, la înghesuială, și alta acasă, din fotoliile lărguțe pe care le ocupă. Se pare că „excelența sa”, cum i se mai spune în partid, a cam îmbătrânit și și-a pierdut din instinctul politic care l-a făcut „mare”.

Miercuri, 27 mai 2015, Buzatu a făcut declarații „tari” la București, unde a participat la ședința Comitetului Executiv al PSD care a trebuit să valideze demisia lui Liviu Dragnea, președintele executiv al PSD, în urma condamnării sale de către justiție în dosarul „Referendumul”. Alături de alte câteva personaje importante în partid și președinți de organizații, liderul Organizației Județene a PSD Vaslui a spus că, în cazul în care Dragnea nu își va păstra poziția, el va renunța la funcțiile din partid, în semn de mânie și solidaritate. Între timp, ceilalți s-au și ținut de cuvânt, în vreme ce Dumitru Buzatu spune că el nu a făcut decât să „enunțe o posibilitate”.

Vasluianul a fost printre liderii PSD care s-au evidențiat la Comitetul Executiv al PSD de la București. Considerând nedreaptă condamnarea lui Liviu Dragnea în dosarul „Referendumul”, președintele PSD Olt Paul Stănescu, președintele PSD Maramureș Gabriel Zetea și președintele PSD Giurgiu Niculae Bădălău, dar și Dumitru Buzatu au anunțat înainte de ședința care trebuia să valideze demisia că, dacă va pleca Dragnea, vor părăsi funcțiile de conducere din partid și ei.

Dintre toți, cel mai fatalist a fost tocmai „Mitică” de la Vaslui, care a declarat: „Îi voi cere lui Liviu Dragnea să renunțe la demisie și voi fi solidar cu colegii mei dacă apare o decizie extremă cum este aceea a demisiei. Cred că trebuie să ne gândim toți la demisie. În aceste condiții nu văd de ce am mai rămâne pe scena politică, pot să vină alții să accepte aceste lucruri sau să creăm un moment de criză extrem de important în viața politică românească”.

Așa că președintele PSD Vaslui s-a gândit puțin și s-a răzgândit imediat.

De la teoria solidarității la teoria probabilității

După ședință, vicepreședintele PSD și președintele PSD Olt a fost primul care, a doua zi, și-a anunțat demisia din funcțiile politice anunțând, în același timp, solidaritatea: Paul Stănescu a vorbit despre demisiile celor care anunțaseră înainte de ședință că vor face acest lucru alături de el (președintele PSD Giurgiu Niculae Bădălău și Dumitru Buzatu) ca și cum s-ar fi petrecut. Doar așa fusese stabilit! Între timp, însă, Dumitru Buzatu hotărâse cu totul altceva, și anume să-i lase singuri în solidaritatea lor.

După ce jumătate de zi nu a răspuns nimănui la telefon, a anunțat că… „s-a scos”: „Noi, în declarațiile noastre, am enunțat posibilitatea să ne dăm demisiile din funcție dacă situația lui Liviu Dragnea nu va fi soluționată într-un mod acceptat de toți membrii Comitetului Executiv. Ca urmare a dezbaterilor, soluția acceptată unanim a fost aceea de a i se conferi lui Liviu Dragnea atribuții în ceea ce privește programul politic și activitatea organizatorică pe viitor, variantă împărtășită și de cel care deținuse până atunci funcția de președinte executiv. În consecință, acea posibilitate enunțată înainte de Comitetului Executiv Național nu a mai fost pusă în discuție. Dacă unii membrii ai Comitetului Executiv insistă asupra demisiei, asta este doar o opțiune personală”. Ceva de genul „am glumit! Doar nu m-ați crezut și voi acum…”

Numai că toți cei care anunțaseră că își vor părăsi funcțiile înainte de ședința Comitetului Executiv și-au înaintat demisiile (președintele PSD Olt Paul Stănescu și președintele PSD Giurgiu Niculae Bădălău) sau au pus funcția la dispoziția Comitetului Executiv (președintele PSD Maramureș Gabriel Zetea). Numai Dumitru Buzatu spunea că nu s-a întâmplat nimic și el doar „enunțase o posibilitate”. Ba mai mult, a adăugat că nu a mai vorbit cu demisionarii, treaba lor…

Întâmplarea nu a putut scăpa opoziției, care, prin vocea deputatului Florin Ciurariu, copreședinte PNL Vaslui, l-a sancționat pe liderul PSD Vaslui: „Acum câteva zile un grup de trei președinți de organizații județene PSD, declarau sus și tare că pentru ei Liviu Dragnea este liderul suprem, și că, dacă nu va mai fi președinte executiv al partidului, vor pleca de la conducerea organizațiilor. Timpul a trecut și a venit vremea împărțirii în dulăi și cățelandri. Doi dintre președinți și-au înaintat bărbătește demisiile din funcțiile de conducere (de la organizația Giurgiu și de la organizația Olt), iar poporul pesedist a rămas în așteptare, ținându-și respirația, să vadă dacă Dumitru Buzatu are fărâma de onoare care să-l facă să se țină de cuvânt”.

Prin urmare, ce ar mai fi de spus… După atâta amar de vreme la conducerea partidului și a județului, Dumitru Buzatu dă semne că a îmbătrânit și și-a pierdut „instinctul politic”. Dar, chiar așa? …„Cățelandru”?!

Dumitru Buzatu Paul Stanescu Niculae Badalau

Dumitru Buzatu, înainte de ședință, alături de cei doi demisionari, Paul Stănescu și Niculae Bădălău. Președintele PSD a făcut notă discordantă nu numai prin ținuta relaxată, dar și prin moravuri asemenea.

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.