Ruptura nesimțită I

3

Televizor Da NuNu există opinie publică, există opinie publicată

Tot mai mulți oameni, dintre cei care gândesc, care au gândurile lor (e important de precizat), devin convinși că ce se întâmplă astăzi în România a trecut deja de ridicol și de absurd, noțiuni observabile și cuantificabile parcă cumva. Că ăștia de la televizor au luat-o razna și că e televizorul lor, și nu a lor, că, de la filmele americane de acțiune 1, 2, 3 și 6, până la știrile atât de ”populare” despre violuri și crime, toate nu au nicio legătură cu ei, cu viața lor. Și, la fel de bine, politica nu are nicio legătură cu ei, cum nu a avut niciodată. Și atunci se repliază în sine, sting televizor și se uită la ce filme, documentare sau meciuri vor ei.

Dar trecerea asta către absurd s-a întâmplat demult, nu acum, numai că noi nu am fost destul de atenți. S-a întâmplat atât de demult încât pare că ăștia de la televizor și de prin ziare nu mai au cale de întoarcere, că au uitat și drumul înapoi, că sunt pierduți. Poate că se întâmpla pe atunci când Vadim Tudor urla descreierat din toți rărunchii că președintele are o amantă. Atunci le-a plăcut tuturor!

Cei de la televizor continuă imperturbabili să comenteze despre ce contre au găsit momentul și de cuviință să-și tragă unii altora, cum îl atacă de ultimă oră un nu-știu-care pe un alt nu-știu-care, ce a spus ăla despre ălălalt, cum a demonstrat unul că alălalt e un mincinos, iar altul a demonstrat că cine zice ăla e, cum unul a intrat în pușcărie, altul a ieșit de la tribunal, ar trebui sau s-ar putea să intre în pușcărie cu toții, și atunci ce o să ne facem, când nu vom mai avea nici clasă politică și nici ce comenta și analiza…

În general – și nu e o exagerare!, – știrile și noutățile astea ale lor nu au nicio legătură cu tine! Nu au nici cea mai mică legătură cu tine! Nu o să ne lăsăm antrenați în știrile și comentariile de astăzi pentru a demonstra asta, pentru că tocmai asta am face: ne-am lăsa antrenați în ceva care nu ne privește. Dacă te uiți o zi întreagă la televizor, la oricare dintre așa-zisele canalele ”de știri”, vei constata că tu nu ai nicio legătură cu se întâmplă pe ecran și ce se întâmplă nu are nicio legătură cu tine.

Vei constata că tot ce ai făcut „tu” în ultimii ani a fost să omori, să furi, să violezi, sau să ți se întâmple, să ai accidente de mașină, să fii la mare sau la munte, să te duci la mare și să te întorci de la mare, să fii în club la mare sau la munte sau să te duci la grătare. Adică ceea ce ți s-a întâmplat cel mai rar sau deloc, dar în orice caz te reprezintă sau vorbește despre tine cel mai puțin. În rest, ești procente, ești statistică, ești sondaje, ești măsură și sursă de date, subiect pururi lipsit de predicat. Ești masa care le servește lor drept indice de rating sau lor, ălorlați, de procente electorale. Ești unul care are timp de emisie mai scurt decât oricare dintre invitații permanenți ai nesfârșitelor tolk-show-uri. Tu, milioane, ești un invitat, și cel mai tăcut, aproape mut, nefiresc pentru oricare astfel de emisiune. Asta atunci când nu ești doar o simplă curiozitate. În rest, nu mai este vorba despre tine, tot timpul de emisie, tot prime-time-ul e a lor și nu te privește deloc, absolut deloc, ei, tot ce fac ei, nu are nici cea mai mică legătură cu tine.

Totuși, încă mai este greu să spui că nu contează cine-i la Palatul Cotroceni și nu contează cine-i la Palatul Victoria …O, dar… Dar ce?! Contează pentru că spun ei că ar conta. În realitate nu contează, decât pentru ei. Asta da! Stilul de lucru va fi același prin lipsa unui stil de lucru, politica externă ar fi aceeași prin lipsa unei politici externe proprii, măsurile economice vor fi aceleași prin lipsa unor măsuri economice importante pentru tine. E încă greu, dacă nu imposibil, să spui cuiva că nu ar avea nici cea mai mică importanță dacă TVA-ul pentru alimente s-ar micșora și la 1% dacă într-un viitor foarte apropiat inflația ar sălta, impozitele s-ar majora, prețurile ar crește, prin creșterea prețului benzinei, de exemplu, dacă veniturile ar rămâne aceleași, dacă magazinele au crescut prețurile înainte de micșorarea TVA ca să aibă de unde le scade în mod demonstrativ (așa cum s-a întâmplat), dacă prețul alimentelor va crește în curând. Una, cea cu scăderea TVA la alimente, este o știre bubuitoare, care, după o lungă vreme, li s-a părut că îi privește. „E importantă pentru populație”, cum s-a spus. Celelalte sunt știri mărunte pentru economiști și analiști, care trebuie să treacă aproape neobservate… Oamenii rămân sub impresia marii știri, care a fost a lor, și nu fac legătura cu celelalte, ale economiștilor și analiștilor de toate zilele. Dacă încerci să explici că nu contează pentru tine cine e la nu știu ce palat, pentru că politica economică nu e făcută în palatul lor și nu e făcută la București, iar drept dovadă poți să pui faptul că au atât timp liber dedicat certurilor, pentru că altfel chiar s-ar plictisi, asta este o exagerare. Dacă încerci să arăți că ăștia de prin palate fac muncă de administratori, de impegați de mișcare pentru treburile Bruxelles-ului sau Washingtonului, înseamnă că vrei să faci pe deșteptul. Pentru că asta nu au spus nici economiștii și nici analiștii. Păi, dacă ar spune asta nu ar mai avea ce spune după… Nu pot să spună asta. Și-ar pierde slujba. Ar ieși din club.

Pentru că e vorba despre un club select și tu nu faci parte din el. Nu ești membru! Tu și cu mine nu suntem membri! E precum un vas de croazieră care se înclină în stânga și-n dreapta… politică, printre valurile în care tu dai din mâini și din picioare, în vreme ce cei de la mesele de pe margine, ”onorabila” mass-media, așezați strategic pentru a avea o cât mai bună priveliște, panoramă, îți descriu vestimentația abordată de protimpendadă, limbajul și gestica aristocratică, vremea și apa. Descriu cum se întrețin invitații exclusivistului club, muzica cu ritmuri occidentale și mișcările lor săltărețe de dans, jocurile de societate pe care le practică, cărțile pe care le-au lăsat pe masă și piesele pe care le au pe tablă. În timp ce tu tragi să te înneci pe lângă acest iaht de lux, ei fac efortul de a lua temperatura apei cu vârful degetelor și se declară puțin deranjați, că e puțin cam rece, că e puțin cam caldă, adică vorbesc despre „starea socială”. E același club care îți spune și ce să crezi, ce să gândești și ce să cumperi, ce-i bine și ce-i rău, ce e corect și ce nu e corect, dar înainte de toate îți spun, ca să bagi la cap, cum e în democrație, în democrația lor. Mesele sunt deja aranjate, jocul e deja aranjat și nimeni nu pare să observe, nimănui nu pare că-i pasă de tine. Iar tu îți așezi posteriorul în gaura colacului dezumfalt, îți lungești gâtul și încă mai ești mulțumit, încă te mai incită când „prinzi” declarațiile ”fulminante” ale vreunui „om politic”, retorica ascuțită a vreunei „personalități marcante”, „trișortlâcurile” vreunui derbedeu cu diplomă metamorfozat în „demnitar”, comentariile legate de faptele sau doar vestimentația vreunei pațachine politice…

Citește și:
Ruptura nesimțită II
Poți să iei oricare emisiune a așa-ziselor ”posturi de știri” din România și va
fi vorba despre același lucru: doi, trei, șase, cât mai mulți analiști sau simpli
 comentatori ocazionali așezați în jurul unei mese cărora ceea ce li se pare că
 fac este să „dezbată” un subiect sau mai multe, de-a valma sau pe măsură ce apar.
Loading...
loading...

3 COMENTARII

  1. Cat ADEVAR … !!!!!!! ASTA SE NUMESTE MANIPULARE …. .. Si inducerea .. acolo unde vor TRADATORII ..IN FUNCTIE DE PATRONUL TELEVIZIUNII CE OBTIUNI “”POLITICE”” ARE ….

  2. Tembeleziunile din Romania transmit emisiuni de CACAT,filme de calitate proasta sau vechi,talk-show-uri cu retardati pe post de vedete si stiri tampite intr-un volum tembel.De aici tragem concluzia ca fac jocurile unor puteri straine,pe banii nostrii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.