Vasluiul a scăpat de DNA

0

Județul Vaslui, o insulă de liniște în mijlocul taifunului antiinfracțional produs de Direcția Națională Anticorupție în rândul administrațiilor locale din țară. Vasluiul face parte din grupul cu adevărat select al celor doar 15 județe în care nici președintele de consiliu județean și nici primarul reședinței de județ nu sunt la mijlocului lui 2015 cercetați sau condamnați pentru fapte de corupție.

Vasluiul e înconjurat de județe în care principalii capi ai administrației sunt cercetați pentru diverse acte de corupție.

La Nord, în Iași, președintele Consiliului Județean (CJ) Iași este suspendat din funcție și se află în arest la domiciliu fiind cercetat pentru favorizarea făptuitorului și fals intelectual. Primarul municipiului reședință de județ Gheorghe Nichita împarte aceeași soartă, suspendat și în arest la domiciliu, fiind acuzat de DNA de instigare la folosire de informații care nu sunt destinate publicității și instigare la abuz în serviciu, în celebra telenovelă amoroasă în care a fost implicat.

La Sud, președintele CJ Vrancea Marian Oprișan a primit o sentință în prima instanță, însă a fost achitat de Tribunalul Cluj pentru infracțiunile de utilizare a unui credit în alte scopuri, abuz în serviciu și fals intelectual, într-un alt caz celebru, „Doarul Căprioara”, în care era acuzat că a atribuit lucrări de construcție unor firme neeligibile, unor apropiați ai săi. Decizia nu este însă definitivă. Primarul Focșaniului este, de asemenea, cercetat pentru abuz în serviciu, legat de modul în care s-au realizat o serie de lucrări de investiții în oraș.

 

La Vest, președintele CJ Bacău Dragoș Benea a fost călcat de procurori atât în biroul de la instituție, dar și acasă în vara lui 2014. Lui Benea i-a fost sigilat biroul, fiind luat în vizor într-un dosar mai mare privind fapte de corupție. Primarul municipiului Bacău Romeo Stavarache a fost suspendat pentru mai bine de șase luni, fiind în arest preventiv și apoi la domiciliu, are mai multe bunuri sub sechestru, fiind cercetat pentru cinci infracțiuni de luare de mită comise între 2008 și 2011, suma totală pe care a primit-o ridicându-se la 2,3 milioane de lei.

În Nord-Vest, în județul Neamț, fostul președinte al CJ Culiță Tărâță, decedat la sfârșitul lui 2014, era anchetat de DNA pentru fraudă cu fonduri europene și corupție, în vreme ce fostul primar al municipiului Piatra Neamț Gheorghe Ștefan s-a întors din nou la DNA pentru a fi audiat, de data aceasta, într-un nou dosar, privind atribuirea unui contract al Poștei Române. Ștefan este acuzat de spălare de bani, trafic de influență și instigare la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite. Gheorghe Ștefan este în arest la domiciliu din 15 aprilie, după ce a stat în arest preventiv aproape șase luni, din octombrie 2014, în dosarul „Microsoft”, fiind acuzat de trafic de influență și spălare de bani.

Rafale sporadice la Vaslui

Vijelia antiinfracțională printre politicieni a atins și județul Vaslui, însă la un nivel inferior ierarhic „de partid și de stat”. Vasile Mihalachi, vicepreședintele CJ Vaslui, este încă cercetat pentru abuz în serviciu într-un dosar care privește modul de atribuire a unor trasee în cadrul programului de transport intrajudețean. Asta în vreme ce fostul primar al Bârladului, Constantin Constantinescu și-a recunoscut vinovăția într-un dosar ce privea un conflict de interese, fiind condamnat la un an de închisoare cu suspendare. 

Din 2012, anul în care au fost puși în funcție, cercetările DNA au făcut ravagii în rândul capilor administrațiilor locale din cele 41 de județe ale țării. Doar în 15 șefii de consilii județene sau primarii municipiilor reședință nu au trecut pragul sediilor procurorilor, nu au fost condamnați, arestați sau acuzați. Opt președinți și primari și-au pierdut mandatele, alții au fost suspendați. Nume mari, precum cel al lui Marian Vanghelie, primarul sectorului 5, se odihnesc în celule, alții făcând câte un „stagiu” de arest preventiv: Gheorghe Ștefan (primar  Piatra-Neamț), Romeo Stavarache (primar Bacău), Silvian Ciupercă (CJ Ialomița), Mircea Moloș (CJ Hunedoara) și Adrian Duicu (CJ Mehedinți. Șn șase județe și președintele CJ și primarul de reședință au probleme cu justiția: Argeș, Buzău, Constanța, Harghita, Iași și Prahova. Unii au ani grei de executat: Gheorghe Bunea-Stancu (fost președinte CJ Brăila) are trei ani de închisoare pentru finanțarea ilegală a campaniei prezidențiale a lui Mircea Geoanădin 2009, iar Constantin Nicolescu (fost peședinte CJ Argeș) are șapte ani și opt luni pentru fraudarea unor fonduri europene.

Lista rămâne însă deschisă. În mai 2015 președintele CJ Caraș-Severin Sorin Frunzăverde a a fost pus sub control judiciar pentru instigare la șantaj și folosirea influenței. Frunzăverde i-a cerut vicepreședintelui CJ Caraș-Severin să discute cu primarii în scopul obținerii de voturi pentru candidatul PNL la președenția României înainte de cel de-al doilea tur al alegerilor de la sfârșitul lui 2014. 

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.