„Vor să vă jefuiască!”

0

Anibal FernandezArgentina, stat care s-a aflat în incapacitate de plată în 2001, și-a exprimat solidaritatea cu Grecia, aflată pe marginea prăpastiei financiare, avertizând Atena în legătura cu riscul de a fi „jefuită” de fonduri speculative.
„Argentina a trăit deja această situație și vedem, în acest moment, că (fonduri speculative) au în vedere să se întâmple la fel cu Grecia pentru a începe să o jefuiască, așa cum au făcut în alte locuri din lume” – șeful guvernului argentinian, Anibal Fernandez.
Criza din Grecia „a fost provocată de ajustările FMI”, iar „umbra fondurilor ‘ulii’, mai ales Elliott, care din decembrie 2013 cumpără bonduri grecești, în speranța că Grecia se împiedică ori se pune în genunchi pentru a începe să o devoreze, așa cum fac cu fiecare dintre țările care s-au găsit în această situație”.

După Anibal Fernandez, primul-ministru grec Alexis Tsipras „a găsit o situație foarte complicată, practic fără ieșire”, la sosirea la putere a partidului Syriza, stânga radicală, la începutul lui 2015.

„Ceea ce trăiește poporul grec este exact ceea ce noi, argentinienii, am trăit în 2001: consecințele politicilor teribile, neoliberale, tăierile permanente care conduc la mizerie, foame și șomaj” – Cristina Kirchner, președinta Argentinei, într-un interviu difuzat de televiziunea publică argentiniană.

„Astăzi, 60% dintre tinerii greci nu au un loc de muncă, 30% dintre cetățenii greci vor sta la lumina lumânării pentru a reduce costul la electricitate, astăzi în stradă se află oameni ale cărora pensii au fost tăiate. Cu excepția cheltuielilor militare: FMI nu a cerut niciodată reducerea cheltuielilor militare”.

Argentina s-a declarat în 2001 în incapacitate de plată, pentru o datorie privată de aproape 100 miliarde de dolari. Două restructurări ale datoriei, în 2005 și 2010, au permis țării să beneficieze de o reducere de 93% din partea creditorilor privați. Un conflict persista insa intre Buenos Aires si detinatorii restului de 7% din datorie, in special fondurile Elliott Management si NML Capital, care au contestat in fata justitiei americane aceasta masura.
Formațiunea spaniolă Podemos a denunțat „antajul” practicat de creditorii internaționali și a salutat „reacția exemplară” a guvernului elen, care „a dat cuvântul poporului pentru a-și decide în mod democratic și suveran propriul viitor”.
„Prin intransigența lor, creditorii au demonstrat că principalul lor interes nu este să rezolve criza greacă, ci să supună și să răstoarne un guvern ales democratic, pentru a arăta că nu există alternativă” la politica actuală liberală și de austeritate.

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.