Bătrâni ramoliţi visează la războaie…

2

Zbigniew BrzezinskiÎn prima jumătate a anului 2015, de la amorsarea ultimei crize ucrainene, nu a trecut o lună de la Dumnezeu ca să nu întâlneşti în presă sau să nu vezi şi să auzi la televizor o declaraţie a vreunui premier, ministru de Externe, sau al Apărării, sau a unui alt înalt demnitar de la Varşovia cu prilejul unei vizite, ori al unei reuniuni NATO, o declaraţie spun, cum că situaţia în estul Europei, ori la Baltica, sau în Ucraina, ori la Marea Neagră sau, ce mai, pretutindeni, este serioasă, că efectivele organizaţiei nord-atlantice trebuie întărite, că manevrele militare tocmai încheiate au fost un succes etc. Măcar sub acest aspect, al retoricii belicoase, Polonia a ajuns o mică mare putere regională, aşa cum se pare, de o vreme încoace. „Corului” polonez i s-a alăturat recent încă un conaţional, de data aceasta unul de calibru greu şi din locuri sus-puse, domnul Zbigniew Brzezinski, în anii 1977-1981 fost consilier pentru Securitatea Naţională al preşedintelui Statelor Unite, Jimmy Carter, alături de un alt mare om politic al epocii, Henry Kissinger, ambii părinţi ai celebrului echilibru al „terorii nucleare” sovieto-americane etc.

La venerabila vârstă de 87 de ani, autorul apreciat al unor lucrări de strategii geo-politice internaţionale, câteva traduse şi în limba română, a acordat un interviu publicaţiei germane «Der Spiegel», unde a făcut remarcile importante că războiul rece dintre Rusia şi America a fost relansat, şi că Occidentul ar trebui să se împotrivească liderului rus, Vladimir Putin, în privinţa Ucrainei.

În interviul său, „amnezic” din prima clipă, afirmă că Rusia urmăreşte să-şi extindă în Europa de Est arsenalul ei de rachete nucleare intercontinentale, dar denaturează un adevăr esenţial, anume că, încă în urmă cu aproape 15 ani, fostul preşedinte Bush jr. a fost primul care a anunţat că va aduce rachete americane în această regiune, şi că astăzi ele sunt aproape operaţionale în România, şi că urmează să devină active şi în Polonia. A ”uitat” să spună că Moscova a reacţionat, nu a acţionat ea prima, în desfăşurarea unor astfel de arme în zona în atenţie. În schimb, a vorbit despre pasul următor al acestei curse nucleare de ultimă oră, amintind că Washingtonul se gândeşte să instaleze în Europa rachete de croazieră cu focoase atomice, din ultima generaţie, ca răspuns la presupusa violare de către ruşi a tratatului de reducere a armamentelor nucleare. Iar ceea ce este cu totul nou şi periculos în gândirea lui Brzezinski este că a menţionat Ucraina ca o primă raţiune a unei noi escaladări nucleare ruso-americane. Ucraina, tam-nesam, ca viitoare cauză principală a Holocaustului nuclear Washington-Moscova! Exagerat, ”onoare” cam mare pentru însăilarea geo-politică hibridă, croită anapoda, din Europa Centrală şi până la frontiera istorică a Rusiei, cârpită din bucăţi de Polonia, de Ungaria, de Cehia, de Slovacia, de România şi de Marea Neagră, care este Ucraina. Apoi, după cum am spus, Brezinski a afirmat că războiul rece ruso-american a fost relansat şi a precizat că, de data aceasta, nu va mai dura decenii, ci va fi mult mai scurt, întrucât „lucrurile se mişcă mult mai repede”. A vorbit de „presiuni interne” în Rusia asupra lui Putin, presiuni inexistente, dar inventate de polonezul de la Washington, probabil pentru a putea scoate pe piaţa geo-politică internaţională un scenariu nou, evident defavorabil Moscovei. Elucubraţiile fostului consilier au continuat, cum că liderul rus ar fi „antagonizat” 40 de milioane de vecini, adică pe ucraineni, împotriva Rusiei – o minciună sfruntată, nimic de felul acesta, ucrainenii nu sunt duşmanii ruşilor, şi nici invers, sunt același trib. Dacă ar fi să se identifice duşmani în preajma ucrainenilor, cu siguranţă că aceia ar fi polonezii, aşa cum atestă sute de ani de istorie şi desele conflicte dintre ei, dar despre asta tace mâlc ”guru”-l Brzezinski în interviul dat nemţilor de la «Der Spiegel». A bâlbâit-o apoi la greu, când a încercat să răspundă la întrebarea cine anume a declanşat conflictul şi criza ucraineană, Vestul, sau Moscova. Patetică, de asemenea, a fost şi replica sa în ce priveşte prezenţa sporită a NATO în Est. A afirmat, apoi, mizeria că „există unele similitudini, dar şi diferenţe” între Putin şi Hitler, şi a fost de-a dreptul dezgustător când a continuat, cum că fostul criminal nazist „nu a fost interesat să strângă mulţi bani” – ce om ”onest” a fost Führerul! -, în timp ce Putin „dovedeşte un interes deosebit să facă bani mulţi” – ce ”lacom”, ce ”arghirofil ticălos” conduce astăzi Rusia!

Ar mai fi de spus doar că aiurelile de doi bani găuriţi ale fostului consilier prezidenţial Brzezinski, care, evident, a îmbătrânit urât, au fost primite prost de cititorii lui «Der Spiegel». Nemţii au amintit, iarăşi, că presa vest-europeană este plină de critici faţă de spionarea liderilor vestici de către NSA, de poveşti cu închisorile CIA, au spus că 58% dintre germani nu sunt de acord cu sporirea prezenţei NATO în ţările estice, iar unii de-a dreptul au afirmat că Germania ar trebui să iasă din organizaţia militară nord-atlantică. Cu alte cuvinte, îndemnul la întărirea milităriei, ca alternativă la negocieri şi coexistenţa paşnică în Est, al domnului Brzezinski, un om cu un mental originar, vechi, ostil faţă de vecini şi altul mai nou, prin adopţiune, forţos şi supremaţist în relaţia cu aceiaşi vecini ai ţării sale de origine, este un îndemn reprobabil, negativ. Păcat, păcat pentru Polonia. Nu credem că dl. Brzezinski reprezintă un motiv de mândrie naţională poloneză.

Preluare: cotidianul.ro / Autor: Radu Toma

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

2 COMENTARII

  1. Din pacate, americanii sant cei mai odiosi criminali ai mapamondului ! Au distrus linistea lumii, si continua sa faca tot mai mult rau !!!

  2. eu am o colega ucrainianca (asa sustine, ca eu nu vbesc rusa ca sa-mi dau seama!) si zice ca ucrainienii (poporul) sunt de acord cu americanii si UE si sunt impotriva rusilor si a lui Putin! Acuma…eu niciodata n-am spus ca vbesc in numele poporului roman, insa ea, da, si este….. f. sigura

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.