Nesimțire liberală

0

Florin CiurariuPe scurt, firul evenimentelor: liberalii votează Codul Fiscal în Parlament, pretinzând că era a lor şi le-a fost furat de PSD. Preşedintele Iohannis refuză să-l promulge. Liberalii condamnă Codul Fiscal, adică ceea ce au votat, pretinzând că-i al PSD. Mai mult, declară răspicat că poziţia lor nu s-a schimbat niciodată. Florin Ciurariu, copreşedintele PNL Vaslui, chiar se isterizează: codul, pe care îl votase, „pune în pericol viitorul românilor”. Dar nebunia e şi mai mare: şefa lui Ciurariu, Alina Gorghiu, copreşedinta PNL, spune că în tot acest timp PNL a avut o poziţie consecventă şi că noi, toţi ceilalţi, nu am înţeles nimic.

„Revoluţia bunului simţ”, a fost ultimul slogan de campanie al liberalilor, pe care se pare că nimeni altcineva, în afară de ei, nu l-a înţeles corect. De fapt era vorba despre o redefinire a noţiunii de „bun simţ”, după criterii liberale. În urmă cu mai puțin de o lună, întreaga suflare liberală acuza social-democraţii că nu vor altceva decât să le fure bunele idei din Codul Fiscal. PNL a reproșat atunci PSD că i-a furat mare parte dintre ideile referitoare la relaxarea fiscală promovată de noul Cod. PSD prezintă însă în Parlament o variantă mult mai „soft” faţă de proiectul liberal, care prevedea mult mai multe facilităţi, inclusiv în privinţa contribuţiilor sociale plătite de firme. Oricum, pentru a rămâne consecvenţi cu ei înşişi, fiind ideea lor, liberalii votează în favoarea Codului Fiscal, legea trecând cu o majoritate convârşitoare. Bunul simţ îi obliga, s-ar spune!
Până să ajungă la promulgarea preşedintelui Klaus Iohannis, legea este contestată de către FMI şi reprezentanţii Comsiei Europene.
Se ajunge ca preşedintele Klaus Iohannis să refuze să o promulge, retrimiţând-o la Parlament. De aici începe nebunia.

Acum, PNL spune acum că nu i-a plăcut niciodată prea mult Codul Fiscal, care nu mai este a lor, ci a PSD, dar, mai mult, acest cod nu face decât să „pună în pericol viitorul românilor”. Repetăm, Codul Fiscal este o lege pe care ei au votat-o, cu deplină responsabilitate, ca de obicei, de bună seamă.

Îţi stă mintea în loc

Florin Ciurariu, copreşedintele PNL Vaslui, trimite un comunicat de toată jena în care se simte dator să precizeze dintr-un bun început că „PNL nu şi-a schimbat niciun moment poziţia faţă de nevoia reală de a implementa măsuri fiscale care să sprijine dezvoltarea mediului de afaceri şi a României”. Dacă este așa, este singura poziţie pe care nu şi-a schimbat-o, iar asta trebuia precizat. De la acelaşi lider liberal aflăm acum că legea votată de liberali în Parlament „dezechilibrează economia şi pune în pericol viitorul românilor”. Pentru acelaşi cod pe care liberalii l-au votat, iar pesediştii continuă să-l susţină, primii pot spune acum că „PSD dă dovadă de o iresponsabilitate crasă atunci când susţine implementarea cu orice preţ a unui cod fiscal care impinge ţara noastră într-o zonă foarte periculoasă, doar de dragul de a câştiga capital politic într-o perioadă în care atât organizaţia, cât şi fostul ei lider Victor Ponta sunt în cădere liberă în preferinţele electoratului”. Surprinzător pentru cineva care a votat o lege pe care câteva zile mai târziu o dezaprobă, dar liberalii vor să ne convingă că ei sunt cei responsabili în toată această poveste.

„PNL a votat în favoarea proiectului de cod fiscal propus de guvern, dar acesta trebuia şi trebuie să fie corelat cu o bună colectare de venituri la bugetul de stat, care să permită implementarea scăderilor de taxe pe care le propune”, mai spune Florin Ciurariu, fără a-şi reproşa, bineînţeles, că nu s-a gândit la această bună colectare atunci când a votat Codul.
Culmea, ceea ce reproşează acum liberalii noului Cod este tocmai relaxarea fiscală, pe care pesediştii au diminuat-o faţă de codul iniţial „original”, cel al liberalilor.

Nebunie totală

Dar pentru ca nebunia să fie completă, ceea ce se străduiesc să demonstreze în prezent liberalii nu este nimic altceva decât consecvenţa lor în toată această desfăşurare de evenimente. Parcă pentru a jigni inteligenţa unei ţări întregi.
Dumitru Buzatu, preşedintele Organizaţiei Judeţene a PSD Vaslui, este cel puţin „defazat” atunci când spune: „Alina Gorghiu susţine că liberalii au propus şi votat Codul Fiscal şi noi, majoritatea parlamentară, eram doar masă de manevră”.

Apoi, Buzatu intră în actualitate: „Să te lipeşti de orice măsură pozitivă luată de Guvernul Ponta şi apoi să ţi-o însuşeşti presupune totuşi o anumită coerenţă. În urmă cu două-trei săptămâni, aproape toţi parlamentarii liberali au votat codul, dar în momentul în care preşedintele Iohannis s-a uitat urât la dânşii şi a trimis spre reexaminare acest cod i-a pălit pe toţi amnezia”.
„Eu am o întrebare pentru distinşii domni ai opoziţiei care încearcă să-şi însuşească acest cod: de ce nu l-au promovat atunci când se aflau la guvernare, pentru că toate măsurile severe de austeritate excesivă şi poverile fiscale pe care acest cod încearcă să le corecteze au fost produse pe vremea în care cel puţin jumătate din actualul PNL se afla la guvernare” – Dumitru Buzatu.

Sceneta principală a acestei piese de teatru absurd nu s-a jucat însă la Vaslui, bineînţeles. Copreşedintele PNL Alina Gorgiu este prezentă la o emisiune a Realitatea TV, unde primeşte o observaţie de bun simţ a moderatoarei Saviana Russu: „Iniţial, liberalii au lăudat acest Cod şi l-au considerat un succes al PNL. Aţi contestat acest proiect abia după ce Klaus Iohannis a declarat că îl retrimite la reexaminare”. Alina Gorghiu răspunde: „Cred că telespectatorii trebuie să fie corect informaţi, iar atitudinea PNL nu s-a schimbat deloc”.
Liberalii au votat Codul Fiscal, iar un gest mai deschis de aprobare nici că se putea, iar acum îl contestă afirmând însă că poziția lor nu s-a schimbat niciodată, iar un gest de nesimțire mai mare nici că se putea. 

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.