„Nicio putere nu are dreptul să priveze oamenii de exerciţiul deplin al suveranităţii lor”

0

Papa Francisc a cerut joi, 9 iunie 2015, în Bolivia, o nouă ordine economică mondială, denunţând un „nou colonialism” al agenţiilor care impun programe de austeritate, şi a făcut apel ca săracii să aibă parte de locuri de muncă, locuinţe şi pământuri.

„Să nu ne fie frică să spunem: vrem schimbare, o veritabilă schimbare”, „o schimbare pe care o putem numi răscumpărătoare” a spus Papa, denunţând un sistem „nu mai rezistă” și „a impus mentalitatea profitului cu orice preţ, fără grijă faţă de excluziunea socială sau distrugerea naturii”.
Papa Francisc a susținut unul din cele mai lungi, pasionale şi cuprinzătoare discursuri ale pontificatului său. Papa, de origine argentiniană, a cerut, de asemenea, iertare pentru păcatele comise de Biserica Catolică faţă de amerindieni în cursul „aşa-numitei cuceriri a Americii”.

El a denunţat goana după bani şi a apreciat că ţările sărace nu ar trebui reduse la furnizori de materii prime şi forţă de muncă ieftină pentru ţările dezvoltate.

„Când capitalul devine idol și conduce alegerile oamenilor, când pofta de bani controlează întregul sistem socio-economic, ruinează societatea, condamnă omul, îl face să devină sclav, distruge fraternitatea umană, mână un popor împotriva altui popor și, după cum se vede, amenință chiar planeta, casa noastră comună, ‘sora și mama’ Terra”.

Citând un episcop din secolul al patrulea, Papa a numit goana nesăbuită după bani, „balega diavolului” şi a spus că ţările sărace nu trebuie reduse la condiţia de sursă de materie primă şi muncă ieftină.

„Astăzi, comunitatea ştiinţifică confirmă ceea ce săracii ne spun demult: un rău, probabil ireversibil, este făcut ecosistemului nostru. Toată planeta, popoare întregi şi indivizi sunt pedepsiţi în modul cel mai brutal”.

Papa Francisc a făcut aceste afirmaţii în faţa participanţilor la a doua reuniune mondială a Mişcărilor Populare, care a avut loc la Santa Cruz de la Sierra și la care participă organizaţii ale oamenilor de la marginea societăţii, inclusiv săraci, şomeri şi ţărani care şi-au pierdut pământurile. El a precizat că susţine eforturile lor de a obţine dreptul elementar la pământuri, locuinţe şi muncă.

Pontiful a îndemnat Mișcările Populare să caute „o rezolvare la rădăcină a problemelor generale de sărăcie, inegalitate și excluziune”, „opunând rezistență activă unui sistem idolatric care exclude, degradează și ucide”. 

„Voi, cei umili, exploatați, săraci și excluși, puteți face și faceți mult. Aș îndrăzni să spun că viitorul omenirii este în mare parte în mâinile voastre. Nu vă lăsați abătuți pentru că voi sunteți semănători de schimbare, o schimbare care trebuie să fie mai întâi de toate a inimii”.

Suveranul Pontif a lansat, de asemenea, un atac care viza aparent organizaţii monetare internaţionale precum FMI şi politicile de ajutor pentru dezvoltare ale unor state dezvoltate.

„Nicio putere nu are dreptul să priveze oamenii de exerciţiul deplin al suveranităţii lor. De fiecare dată când fac acest lucru, vedem apariţia unor noi forme de colonialism, care prejudiciază serios posibilitatea păcii şi justiţiei” –  Papa Francisc.

„Noul colonialism ia diferite forme. Uneori apare ca influenţa anonimă a mamonului: corporaţii, agenţii de creditare, unele tratate de liber-schimb şi impunerea unor măsuri de austeritate care întotdeauna strâng cureaua muncitorilor şi săracilor”, a spus Papa, care cu o săptămâna în urmă a cerut autorităţilor europene să păstreze demnitatea umană în centrul dezbaterii privind criza economică din Grecia.

„Prima îndatorire este aceea de a pune economia în slujirea popoarelor: ființele umane și natura nu trebuie să fie în slujirea banului. Spunem ‘nu’ acestei economii de excluziune și inechitate, în care banul domină în loc să slujească. Această economie ucide, această economie exclude, această economie distruge planeta”. Un sistem economic pe care nu a ezitat să-l numească „iresponsabil” și care continuă să refuze miliardelor de oameni cele mai elementare drepturi economice, sociale și culturale, este unul care „atentează la proiectul lui Isus”. Un sistem diferit „nu este o utopie sau o fantezie”, „distribuirea echitabilă a roadelor pământului și a muncii omului nu înseamnă o simplă filantropie. Este o datorie morală”, iar pentru creștini, „este o poruncă”: „este vorba de a restitui celor săraci și popoarelor ceea ce le aparține”.

„Viitorul umanității nu este doar în mâinile marilor lideri, ale marilor puteri sau ale elitelor, ci mai ales în mâinile popoarelor”.

„Vă spun cu regret: multe păcate mari au fost comise împotriva popoarelor native din America în numele Domnului. Cer iertare cu smerenie, nu doar pentru păcatele Bisericii, ci şi pentru crimele comise împotriva popoarelor native în cursul aşa-numitei cuceriri a Americii”.

„Fără a fi măcar conştienţi de aceasta, confundăm ‘binele comun’ cu ‘prosperitatea’, în special atunci când noi suntem cei care se bucură de acea prosperitate. Prosperitatea înţeleasă doar în termeni de bogăţie materială tinde să devină egoistă, să apere interesele private, să nu fie preocupată de ceilalţi şi să dea frâu liber consumismului”.

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.