Povestiri din Nulandustan

0

Un Bantustan a însemnat, cu decenii în urmă, pe vremea apartheidului, un fel de ţară, de stat al unor oameni de culoare din sud-vestul Africii, locuit de membrii aceluiaşi trib de negri, care, astfel, au primit un fel de „autonomie”. 10 la număr, 5 în Africa de Sud şi 5 în Namibia, bantustanele au fost create pe la sfârşitul anilor ’40 ai veacului trecut. Astăzi cuvântul „bantustan” este adeseori folosit în sens peiorativ pentru a desemna o regiune, un teritoriu cu o independenţă discutabilă sau cu o legitimitate îndoielnică şi rezultată din tot felul de sforării şi falsuri locale şi internaţionale. Bantustanele au fost abolite odată cu abolirea apartheidului, în 1994, şi s-au întors în sânul Africii de Sud, sub Nelson Mandela. Astăzi, termenul apartheid este folosit, uneori, pentru a vorbi de sisteme similare în alte ţări.

Este folosit şi pe alte continente, cum se pare că este cazul în prezent în Europa, continentul oamenilor de culoare albă. În Europa de Est, din urmă cu peste un deceniu, funcţionează două bantustane, a căror denumire a fost schimbată în Nulandustane: Nulandustanul de Est, adică Ucraina, şi Nulandustanul de Vest, adică România. Ele sunt locuite în mare parte de membrii unor triburi etnice (ucrainenii în Nulandustanul de Est, şi românii în Nulandustanul de Vest), dispun, ambele, de o oarecare autonomie, foarte limitată, şi, în sens peiorativ, încep să desemneze din ce în ce mai mult un teritoriu cu o independenţă discutabilă (Nulandustanul de Vest, adică România lui Băsescu/Iohannis), sau cu o legitimitate îndoielnică şi rezultată din tot felul de sforării şi manevre locale şi internaţionale (Nulandustanul de Est, adică Ucraina lui Iuşcenko/Timoşenko/Poroşenko).

Populate, cum spuneam, de albi, cele două nulandustane europene au fost înfiinţate în 2004 şi, de atunci încoace, au funcţionat cu tot felul de mărgele, panglicuţe, revoluţii şi sacoşe cu gogoşele (dunkin donuts) toate colorate, oferite băştinaşilor, iar în ultima vreme „naşa” lor, Victoria Nuland, adjunctul secretarului de Stat american, a petrecut acolo o grămadă de timp, le-a copleşit cu o atenţie neobişnuită. În esenţă, atât dânsa, cât şi soţul ei, istoricul, consilierul prezidenţial de politici externe şi al Departamentului de Stat al SUA, gânditorul de strategii la defunctul „Proiect pentru noul secol american”, Fundaţia Carnegie şi la Brookings Institution, Robert Kagan, sunt brokeri ai „complexului militar-industrial” denunţat de fostul preşedinte american Eisenhower în anul 1961. Într-un sens mai larg, termenul respectiv include astăzi întreaga reţea de lobby-şti, comisionari, contractori, resurse şi fluxul de plăţi, indivizi şi corporaţii, Pentagonul, Congresul şi Executivul american – o teză similară din punct de vedere tehnic cu cea a lui Eisenhower a fost exprimată în 1936 de francezul Daniel Guérin în cartea sa «Fascism şi Marele Business», despre sprijinul acordat marii industrii de către guvernele fasciste. În Nulandustanul de Est, Ucraina, Victoria Nuland are o influenţă uriaşă, după 15 iulie 2015 s-a aflat din nou la Kiev, unde a reuşit să impună un statut special al regiunii Donbas, în seara sosirii sale acolo a stabilit succesele trecute, dar şi viitoare ale actualei guvernări: „Aş vrea să spun că mâine Rada Supremă va avea încă o zi istorică, la fel ca multe altele în ultimele opt luni, pentru că se lucrează la o nouă legislaţie menită să schimbe ţara. Mâine însă Parlamentul va examina un pachet complet de reforme legislative care va finaliza ceea ce cere FMI pentru a oferi următoarea tranşă a împrumutului pentru Ucraina”. Fulgerător, jocurile au fost, deci, făcute, în continuare Kievul va refuza să discute cu liderii rusofoni din estul ţării, ceea ce înseamnă escaladare militară, posibile comenzi şi livrări de arme din America, dar şi oportunităţi şi profituri viitoare pentru FMI, adică înseamnă noi afaceri pentru amintitul complex militar-industrial, înseamnă că la Kiev brokeriţa Nuland şi-a făcut meseria.

Iar a doua zi, într-o postare pe pagina de Facebook a Ambasadei Americane la Bucureşti, aceeaşi doamnă Nuland a afirmat că există un parteneriat româno-american prin care procurorii din România sunt pregătiţi pentru identificarea şi trimiterea în judecată a cazurilor de corupţie. Am întreba doar dacă în acest ”parteneriat” funcţionează şi reciproca, adică sunt pregătiţi la Bucureşti şi procurori americani pentru identificarea şi trimiterea în judecată a cazurilor de corupţie din SUA? Din păcate, această ultimă afirmaţie neghioabă, arogantă şi păgubitoare a Victoriei Nuland despre afacerile româno-americane a stârnit aici un val fără precedent de anti-americanism. Reproducem parţial (şi editat) 3 postări generate de intervenţia ei pe site-ul Ambasadei: „Aflarăm ca politica Departamentului de Stat în România nu e politica democrată (deşi guvernul şi preşedintele american sunt democraţi), ci republicană neocon. Deşi guvernul american e democrat, noi aştia din Europa de Est experimentăm pe pielea noastră felul de a face politică republicană neocon. Adică: Gordon, care spune că s-au furat 2 milioane de voturi la referendum, ajutori de ambasadori care vin în Parlament să ne spună ce să votăm, procurori care arestează Parlamentul şi paralizează şi bruma de democraţie pe care o mai avem. Rezultatul va fi alienarea poporului român şi transformarea lui din pro-american, în anti-american”, şi „Minţiţi cu neruşinare stimată Doamnă Nuland, şi pentru acest lucru vă spun, să vă fie ruşine! În România nu aveţi un partenariat de pregătit procurori, aveţi un parteneriat de pregătit trădătorii de Neam şi Ţară.. ca dvs., America, să puteţi să vă faceţi mendrele în această ţară, pentru a batjocori şi umili acest popor cum l-aţi mai batjocorit şi umilit în vara anului 2012, când Poporul Român a dat de pământ cu infractorul Băsescu Traian în proporţie de 90%. Dvs. nu doriţi democraţie în România, dvs. doriţi haos, subdezvoltare şi încurajarea hoţiilor şi tâlhăriilor la nivel înalt, de ce nu suflaţi o vorba de jafurile de miliarde de euro săvârşite în stil mafiot de către regimul portocaliu, de ce protejaţi pe aceşti mafioţi stimată doamnă?” şi „Aţi reuşit doamnă Nuland, cu standardele duble pe care le folosiţi fără ruşine în numele democraţiei şi libertăţii americane, să nu vă mai respecte nici românii, care în 1989 credeau în America şi în visul american…”.

Preluare: cotidianul.ro / Autor: Radu Toma

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.