Salariul nesimțit al unui vasluian. Gelu Ștefan Diaconu are un venit de la stat cât a 40 de vasluieni rămași acasă. El a ajuns președinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) și câștigă peste 43.000 de lei pe lună (salariu mediu în județul Vaslui – 1.084 lei), în vreme ce instituția pe care o conduce amendează mici comercianți pentru nereguli de 2 lei ducându-i la faliment. „Toate acestea sunt posibile datorită taxelor pe care tu le plătești”, spune o reclamă a Fiscului.
Sunt doi ani de când vasluianul Gelu Ștefan Diaconu, 55 de ani, ocupă funcția de președinte al ANAF, iar pentru 2013, în declarația de avere, și-a trecut venituri din salariu de peste 525.000 de lei, o medie lunară de circa 43.800 de lei (aproape 10.000 de euro pe lună). Având în vedere că salariu mediu în județul Vaslui a fost de 1.084 de lei, pentru o muncă pe care nu o mai putem înțelege, Gelu Ștefan Diaconu a căștigat cât 40 de colegi bugetari din județ.
Nici directorul Finanțelor Publice din județul Vaslui nu stă rău: el și-a declarat pentru 2013 un salariu de 72.634 lei, adică peste 6.000 de lei pe lună.
O comparație: în 1986 salariu mediu net pe economie era în România de 2.855, iar Nicolae Ceaușescu câștiga 18.000 de lei. De șase ori mai mult…
ANAF face ravagii de la începutul lui 2015 printre comercianții vasluieni cu pretențiile sale de corectitudine. Buticarii și micii vânzători au fost puși să declare și ultimul bănuț încasat, oamenilor ajungând să le fie frică și pentru mărunțișul pe care l-ar fi uitat prin buzunare. Câteodată bonul eliberat e mai scump decât „profitul” realizat la vânzare. Dar totul este justificat, pentru că, după o campanie vehementă de condamnare a evaziuni fiscale, Fiscul i-a luat la bani mărunți pentru că fac evaziune. Pe banii noștri, ANAF și-a făcut reclame la televizor și și-a instalat mari panouri (unul la ieșirea din municipiul Vaslui spre Bârlad) prin care a explicat cât bine face panica instalată printre prăvăliași pentru bugetul statului și pentru cetățeni. Cine s-a obișnuit cu modul de funcționare a instituțiilor nu are însă nicio emoție: marea evaziune va continua să existe, în vreme ce prețul spectacolul luptei împotriva evaziunii (prestații artistice pentru ochii FMI și ai europenilor) va fi plătit tot de cei mici.
Dar cine sunt cei care dau amenzi usturătoare, care îi aduc la faliment pe micii comerciați pentru erorile în gestiune de 2 lei?
„Sunt bani pentru toate…”
Gelu Ștefan Diaconu este economist, absolvent al Facultății de Finanțe-Contabilitate de la Universitatea «Alexandru Ioan Cuza» din Iași. Și-a început cariera ca economist la Uniunea Județeană a Cooperativelor de Consum și Credit Vaslui, pe pe care a condus-o în perioada 1984 – 1990. Cinci ani a fost directorul comercial al CPL (combinatul de prelucrare a lemnului) Vaslui, apoi director general al sucursalei bancare Bankcoop din Piatra Neamț (până în 1996). Din 1997 până în 2000, Gelu Diaconu a fost administrator al Monetăriei Statului și din 1997 până în 2001 directorul general adjunct al Direcției Generale a Vămilor. Din 2001 până în 2007 a fost administrator al Romsilva, iar în perioada 2005- 2009 administrator al băncii de stat Eximbank și totodată vicepreședinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală.
Din 2012, de la instalarea guvernului Ponta (PSD), Gelu Ștefan Diaconu, care era membru PNL, (fără politică nu poți realize asemenea performanțe!) a primit funcții în consilii de administrație sau în comitete la instituțiile la care statul este acționar. În 2013 era membru în consiliile de administrație de la CEC Bank, GDF Suez Energy România, Electrica, Cupru Min, Romgaz, dar și membru în comisii sau comitete organizate în cadrul unor companii de stat precum Complexul Energetic Hunedoara (membru al comisiei pentru coordonarea privatizării), Nuclearelectrica și Eximbank (membru al Comitetul Interministerial de Finanățări, Garanții și Asigurări).
În 2013, de la Eximbank Diaconu a încasat 241.000 de lei, iar de la CEC Bank 133.000 de lei. Astfel a ajuns la un venit anual încasat de la stat în 2013 de 525.000 de lei, sumă care depășește fondul de salarii al unor mari instituții vasluiene… laolaltă. Pentru asemenea venituri ale unui bugetar este nevoie de fonduri, care trebuiesc strânse cu orice preț, inclusiv prin amendarea unui vănzător vasluian care câștigă 1.084 lei.
„Toate acestea sunt posibile datorită taxelor pe care tu le plătești și Agenția Națională de Administare Fiscală le colectează. Distribuția lor este stabilită de Guvernul României și aprobată de Parlament, dar banii vin de la tine, contribuabilul, iar când tu îți achiți obligațiile fiscale corect sunt bani pentru toate…”. Așa sună reclama de la televizor a Fiscului… Sau a lui Gelu Diaconu? Nu, a Fiscului.