CONDAMNAȚII

0

Remus Mitrea, fost director la Mediu, fostul subprefect Sergiu Marian, fostul primar de Negreşti, Ioan Cozma, Vasile Butnaru, fost director la SC Hidrotehnica SA, sunt nume mari, sonore în judeţul Vaslui, dar care, oricât s-au străduit, nu au reuşit să egaleze, prin faptele lor “notabile”, corupţia din alte judeţe. Pe harta corupţiei, întocmită de organizaţia «România Curată», Vasluiul ocupă o poziţie de mijloc, semn, nu că politicienii noştri ar fi mai buni, mai curaţi, ci că judeţul Vaslui e printre cele în care nu prea mai este de furat.
Cu 26 de persoane condamnate definitiv în perioada 2010-2014 prin eforturile Direcţiei Generale Anticorupţie (DNA), revenind 6,6 la 10 mii de locuitori, judeţul Vaslui este cel mai cinstit din Moldova, cu două excepţii Suceava – 5,7 (36 de condamnări) şi Botoşani – 2,7 (11 condamnări).
Degeaba s-au străduit Remus Mitrea, fostul director al Agenţiei pentru Protecţia Mediului, fostul subprefect Sergiu Marian, fostul primar al Negreştiului, Ioan Cozma, şi Vasile Butnaru, fost director al SC Hidrotehnica SA, numele sonore condamnate din judeţ, ei nu au putut egala nici la număr de infractori şi nici la valoarea furăciunii zone consacrate, precum Maramureş – 33,6 (161 de condamnări) şi Bacău – 32,1 (198 de condamnări).

După cum rezultă din Harta corupţiei judeţene întocmită de Societatea Academică din România şi organizaţia «România Curată», în judeţul Vaslui au fost condamnate definitiv 26 de persoane în perioada 2010-2014. 84,62% au fost condamnări cu suspendare, iar în 50% dintre cazuri a fost vorba despre fonduri UE. În 73,08% dintre situaţii condamnaţii lucrau în sectorul public, iar 38,46% aveau funcţii de conducere.
Dintre cele 26 de condamnări, 22 au fost cu suspendare. Procesele au durat 33,91 luni, iar pedeapsa medie a fost de 24,54 luni.
Cea mai semnificativă cifră pentru a măsura gradul de corupţie al autorităţilor locale este dată de proporţia condamnărilor definitive la 10 mii de locuitori. Aici, Vasluiul stă destul de bine în raport cu alte judeţe (6,6), fiindu-i atribuit un „cod galben”, şi nu „roşu” ca în Bacău (32,1), Neamţ (15,1), Maramureş (33,6), Caraş-Severin (25,7), Giurgiu (25,4), Argeş (24,3).

DNA: Lăsaţi corupţii să vină la mine!

La Vaslui, Remus Mitrea deschide lista condamnaţilor cu cea mai mare pedeapsă – 96 de luni, dublu faţă de următorul clasat: prim-procurorul Ionel Daniş. Fostul primar al comunei Fruntişeni, Neculai Lupu, şi subalternul său, Alexandru Băncianu, au luat câte 36 de luni, ca să nu fie supărare, pentru că au lucrat împreună la închirierea ilegală a unor pajişti.
Pe lista condamnaţilor pentru corupţie din perioada 2010-2014 se mai află fostul primar al Negreştiului, Ioan Cozma (24 de luni, cu suspendare), fostul subprefect Sergiu Marian (24 de luni), Mitu Rusu, fost primar în Codăeşti (24 de luni) şi Vasile Butnaru, fost director SC Hidrotehnica SA (şase luni).
Societatea Academică din România şi «România Curată» au pus la dispoziţia celor interesaţi de fenomentul corupţiei manifestat la nivel local o hartă online interactivă, care permite vizualizarea unei serii de informaţii referitoare la cazurile instrumentate de procurorii DNA. De acolo rezultă clar că majoritatea şefilor instituţiilor publice din România sunt puşi pe căpătuială. A lor şi a şefilor care i-au numit. Iar dacă şeful fură cu toptanul, subalternii ce să facă? Şi chiar dacă unii dintre marii corupţi trec o perioadă pe la „beciul domnesc”, după câteva luni, tot ei ne sfidează din maşini de lux, de pe plajele de la Marea Neagră ori de pe Coasta de Azur. Cât despre sutele de milioane de euro furate, nu credem că mai speră cineva că se vor întoarce la bugetul de stat.

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.