“Decăzuți” la asistații social „minimal”

0

Județul Vaslui nu mai este primul la asistații social „minimali”, cel puțin pe primul trimestru al lui 2015. Locul șapte între județele țării, într-un raport al Ministerului Muncii pe primul trimestru al lui 2015, nu poate fi decât o „victorie de moral”, realitatea sărăciei din județ nedându-ne niciun motiv de optimism.

Numărul familillor beneficiare de venit minim garantat a crescut, la nivel național, pe primul trimestru al lui 2015 cu 5,6%, față de aceeași perioadă a anului 2014. Creșterea națională respectă aproximativ aceeași proporție a măririi numărului de asistați „minimal” din județiul Vaslui, sau invers. Totuși, în decurs de un an, în alte județe sărăcia și-a înfipt colții și mai adânc în corpul social. Asta a făcut ca de la un an la altul, numărul mediu lunar de familii beneficiare de venit minim garantat să crească de la 241.682, în trimestrul I al anului 2014, la 255.213, în trimestru I din 2015, o creștere cu 13.531 de familii. Creșterea, de 6%, a adus pe primele locuri ale familiilor astfel ajutorate câteva județe care au peste 8.000 de cămine în asemenea situații disperate: Mureș, Olt, Argeș, Iași, Dâmbovița, Bacău. Județul Vaslui este de abia pe locul șapte, fiind urmat de Teleorman, GalațI, Buzău și Dolj.  

Venitul minim garantat se asigură prin acordarea unui ajutor social lunar, care se calculează ca diferență între nivelul venitului minim garantat prevăzut de lege și venitul net lunar al familiei sau al persoanei singure.

„Suma plătită cores­punzătoare contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele din familiile beneficiare de venit minim garantat în trimestrul I 2015 a fost de 9.726.613 lei, cu 756.435 lei (8,4 la sută) mai mare decât în anul anterior” – din raportul întocmit de Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV).

„Astfel, suma plătită din bugetul MMFPSPV pentru întreg programul de acordare a venitului minim garantat (ajutorul social, contribuții pentru asigurările de sănătate și asigurarea obligatorie a lo­cuințelor) a fost de 186.820.152 lei, mai mare cu 12.592.155 lei (7,2 %) decât în trimestrul I 2014.

În total, beneficiile de asistență socială bazate pe tes­ta­rea mijloacelor de trai (progra­mele de acordare a a­ju­torului social pentru asigurarea venitului minim garantat, ajutoare pentru încălzirea locuinței și alocațiile de susținere a familiei), respectiv adresate categoriilor de populație cu riscul cel mai mare de sărăcie și excluziune socială, au reprezentat 16,7% din sumele cheltuite cu beneficiile de asistență socială”, se arată în același document elaborat de Ministerul Munci.

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.