Iliescu a ordonat: TAB-uri și arme chimice în Piața Universității

15

Ion Iliescu mineriImplicarea lui Ion Iliescu în evenimentele din 13-15 iunie 1990, dovedită de un document ignorat de anchetatori.

«Evenimentul Zilei» prezintă un document care demonstrează că, în iunie 1990, Ion Iliescu și oamenii săi au adoptat un plan de represiune a celor care manifestau contra neocomunismului în Piața Universității. Dovezile demonstrează că drumul României spre democrație a fost întrerupt brusc de planul în care Ion Iliescu nu s-a sfiit să folosească Armata împotriva propriului popor, așa cum o făcuse înainte Nicolae Ceaușescu.
Documentul cel mai important, care arată adevărul în ceea ce privește represiunea din 13-15 iunie, este „Jurnalul activităților desfășurate de unitățile Armatei, în Garnizoana București, în perioada 13-15.06.1990”.

Documentul arată cum Iliescu dădea ordine militarilor și forțelor de represiune: „Ora 15.45: Președintele României a cerut telefonic la MStM (prescurtarea de la Marele Stat Major al Armatei), gl. mr. Șchiopu Nicolae, care înlocuia pe șeful MStM, să se intervină cu două detașamente de militari din unitățile MApN în sprijinul trupelor MI existente în Piața Universității”.

Spre surprinderea lui Iliescu, se arată în același jurnal, generalul Șchiopul a refuzat și „a propus ca MApN să nu intervină în Piața Universității, ci să întărească paza la Guvern și Televiziune. Propunerea a fost aprobată”. Jurnalul menționează că la ora 16.00, chiar ministrul de Interne, generalul Chițac, a solicitat, telefonic, intervenția Armatei, dar generalul Șchiopu i-a comunicat decizia Președintelui României. Astfel, s-a căzut de acord cu trimiterea a 13 TAB-uri și a 150 de militari pentru paza sediului Guvernului.
În Jurnal se mai arată că, la ora 19:20, comandantul trupelor chimice a primit ordin „să conducă personal întrebuințarea substanțelor lacrimogene la sediul MI și la sediul Poliției Capitalei. În acest sens, are aprobarea Președintelui Iliescu”. La ora 19.25, „Președintele Iliescu informează pe prim-adjunctul ministrului Apărării Naționale că pe sediul Poliției Capitalei s-a ridicat drapelul verde, legionar, deci mișcarea (din Piața Universității) este o rebeliune legionară”.

În jurnalul de luptă se precizează că, pe data de 13 iunie 1990, prim-adjunctul ministrului Apărării Naționale a ordonat să se alarmeze comandamentele și unitățile militare din București – „Mihai Bravu”; regimentele mecanizate din Slobozia și Ploiești și regimentele de parașutiști din Caracal, Boteni și Buzău. La ora 16.50 se ordonă punerea în mișcare a detașamentelor pregătite pentru sediul MI (150 de militari și 10 TAB) care să acționezxe pe două direcții: Piața Unirii – sediul MI și Teatrul Bulandra – sediul MI. Un alt amănunt interesant: „La ora 17.15 s-a ordonat ca Brigada 30 Gardă să trimită 150 de militari pentru apărarea sediului Serviciului Român de Informații (SRI)”.

Apoi, la ora 19.50, prim-adjunctul ministrului Apărării și șef al MStM ordonă ca în toate unitățile militare alarmate să se pregătească muniția pentru a fi distribuită la ordin. La ora 2.45 președintele Ion Iliescu cere primului-adjunct situația forțelor care au acționat în locația MI. I se spune că pentru depresurarea și cucerirea localului MI au acționat 360 de militari (200 de parașutiști, 80 de polițiști militari și alți 80 de militari din Regimentul de Gardă). Potrivit jurnalului de luptă asupra acestor subunități, grupurile de turbulenți au folosit arme de foc.
În ciuda informațiilor extrem de relevante pe care le oferă acest document, el a fost ignorat, ani la rând, de către cei care au anchetat „Dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990”.
În cadrul emisiunii «Lumini și Umbre» de pe B1 TV, președintele Asociației 21 Decembrie, Teodor Mărieș a susținut că înregistrarea cu discursul susținut de Ion Iliescu pe 14 iunie 1990 dovedește că ar fi chemat minerii la București. Mărieș a susținut că mineriada din iunie 1990 a fost o operaţiune militară.

Înregistrarea cu discursul susținut de Ion Iliescu pe 14 iunie 1990 dovedește că a chemat minerii la București

Înregistrări cu fostul preşedinte Ion Iliescu dovedesc că ar fi chemat minerii la București în iunie 1990, spune liderul Asociaţiei «21 Decembrie 1989», Teodor Mărieş. El susţine că Mineriada din 13-15 iunie 1990 a reprezentat o operaţiune militară. Ion Iliescu a ţinut discursul pe 14 iunie 1990, din balconul Palatului Victoria, în faţa a mii de mineri.
„Mă adresez dumneavoastră de astă dată, mulțumindu-vă pentru răspunsul de solidaritate muncitorească pe care și de astă dată l-ați dat la chemarea noastră! Mulțumesc, de asemenea, tuturor celorlalte delegații din județe care au venit, s-au adăugat acestor forțe solidare ale muncitorimii române. Îi rugăm pe ceilalți să rămână aci în piață. Delegația de mineri, în frunte cu domnul Cozma, se va deplasa spre Piața Universității, pe care vrem să o reocupați dumneavoastră”, a spus Ion Iliescu în discurs, după cum se poate auzi în înregistrarea audio.
„Este discursul care clarifică cine a adus cu adevărat minerii în București. Era a treia oară când minerii erau chemați: 29 ianuarie, 19 februarie, iar în 14 iunie au venit pentru a treia oară la chemarea lor. M-a surprins în înregistrare că dânsul a zis ‘mergeți si reocupați Piața’. Care? Că pe 14 dimineața era goală”, a declarat Teodor Mărieș, președintele Asociației «21 decembrie 1989», în cadrul emisiunii de pe B1 TV, «Lumini și Umbre».
Ion Iliescu declarase anterior că nu îşi asumă venirea minerilor în Bucureşti, în iunie 1990, care, susţine el, ar fi fost o acţiune spontană. Însă, în discursul său, fostul şef de stat pare că îi îndeamnă pe ortaci să meargă în Piaţa Universităţii, marcată de demonstraţiile de stradă, pentru a face ordine.
„Grupuri organizate de elemente incitate, multe din ele drogate, înarmate cu diverse elemente contondente, cu bare, cu lanțuri, cu pietre, cu cărămizi, cu țigle, au atacat cordoanele de polițiști, înarmați cu sticle incendiare, au dat foc la autobuze, la mașini și, apoi, grupuri, s-au îndreptat spre clădirea poliției pe care au incendiat-o, spre clădirea Ministerului de interne. Vă rugăm să faceți totul pentru a elimina excesele, pentru a elimina actele sângeroase, și dumneavoastră să asigurați paza necesară împotriva tuturor elementelor extremiste care și-ar mai face apariția în această zonă”, se mai poate auzi în înregistrare.
„Este o operațiune militară. Avem planul de evacuare a Pieței Universității, comandat pe data de 11. (…) S-au întrunit capii Frontului Salvării Naționale – Iliescu, Roman, Chițac – și s-au retras la Scroviștea la ora 18, unde hotărăsc să dea dispoziție ca a doua zi, pe 12 iunie, să evacueze Piața Universității. Nu pe 13, pe 12. Mihai Chițac le cere un răgaz de o zi să facă planul și execută apoi planul de evacuare a Pieței Universității cu toate structurile de forță”, a mai susținut Teodor Mărieș, în cadrul emisiunii.
Teodor Mărieş acuză totodată că fostul preşedinte Ion Iliescu ar fi dat ordine Armatei, fără să aibă acest drept: „Să observați jurnalul de luptă al armatei, în care personal Iliescu dă dispoziție armatei, care refuză – Ionel Vasile, Șeful de Stat Major al Armatei, refuză să scoată armata în stradă – , iar Iliescu, fără niciun fel de calitate, era doar președinte ales, adică la vremea aia un simplu cetățean, își permite să dea ordine armatei”.

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

15 COMENTARII

  1. si eu m-am plimbat cu ecuson pe care scria Golan- dar prin Vaslui nu prin Bucuresti- daca Piata ar fi continuat- Iliescu si MONSTRUOSUL lui regim de restaurare comunist – securista ar fi cazut si noi nu am fi pierdut 26 de ani degeaba – si nu am fi fost vanduti la mezat mafiilor romanesti si straine

  2. Părerea mea este că,CONSTANTINESCU NU A CĂȘTIGAT ALEGERILE,CA ȘI KLAUNUL,A FOST PUS ÎN SCAUN.Dacă regimul Iliescu (nu-l laud că a fost unul bun,NENOROCIRE A FOST CĂ,REGIMUL CONSTANTINESCU & FOSILA DIACONESCU,AU FOST CA ȘI PDL-ul,CANCERUL ROMĂNIEI) nu cădea,NU SE VINDEAU ATĂTEA UZINE ȘI NU SE DEDEA DRUMUL LA IMPORTURI MASIVE.Constantinescu a distrus în primul rănd țăranul,PRIN IMPORTURILE MASIVE DE CEREALE,LEGUME ȘI LACTATE.În 1977 aveam 35 de tone de grău pe care silozurile nu au vrut să mi-l primească,pt.că IMPORTAU DIN UNGARIA.Aveam vaci,15 capete,26 de oi,vindeam brănză și lapte fără dureri de cap,datorită boului de constantinescu,toți țăranii aqm văndut animalele pt. că nu mai puteam vinde nimic,LUAM TOTUL DIN OLANDA,GERMANIA,FRANȚA,UNGARIA.Țăranii sunt cei ce trăiesc din muncă cinstită,AȘA CĂ NU-MI POATE SPUNE MIE UN ORĂȘAN,CARE NU ȘTIE CUM SE MUNCEȘTE PĂMĂNTUL,CUM SE CRESC ANIMALELE,CE CHELTUIELI IMPLICĂ MUNCA ȘI CE CĂȘTIG AVEM DUPĂ CE TRAGEM LINIE.Perioada 1990-1996 A FOST CEA MAI PROSPERĂ PT. ȚĂRANI ȘI NU UITAȚI,ȚARA ESTE BOGATĂ DACĂ ȚĂRANUL ESTE ÎNSTĂRIT,NU OAMENII DE AFACERI ȘI POLITICIENII

  3. COMUNISM-NECOMUNISM,ȚĂRANUL O DUCEA BINE,ACUM O DUC BINE SAMSARII CARE AMENINȚĂ PRODUCĂTORII PRIN PIEȚE,BIȘNIȚARII DE 2 LEI,MILIȚIENII CARE INTERZIC PRODUCĂTORILOR SĂ-ȘI VĂNDĂ PRODUSELE,INSPECTORII DE PIEȚE CARE SE FAC CĂ NU VĂD BIȘNIȚARII…DACĂ ASTA NUMIȚI DEMOCRAȚIE,ATUNCI EU PREFER COMUNISMUL.Problema este că nu ne uită la cum trăim,VINE CINEVA ȘI BOTEAZĂ CANCERUL,DEMOCRAȚIE,IAR TRAIUL BUN,CANCER ȘI NE APUCĂM SĂ SRIGĂM DE DRAGUL DEMOCRAȚIEI,FĂRĂ A VEDEA CĂ,NUMAI DEMOCRAȚIE NU ESTE.

  4. Hahaha, saracul tov. Napoleon, nu stie ca spune din prostie adevarul ..stim tovarase ca ilici nu a vrut sa desfiinteze CAP-urile, el ne-a spun inca de la inceput ca Ceausescu a intinat idealurile comuniste …..

  5. CAP-urile au fost desființate la ordin,ALTFEL CUM PUTEAU STRĂINII SĂ NE CUMPERE PĂMĂNTURILE ȘI SĂ NE DISTRUGĂ INDUSTRIA ALIMENTARĂ?

  6. Asa este, o mana o spala pe cealalta! Vom reusi vreodata sa aflam ce s-a intamplat in tarisoara asta de la revolutie incoace? Vor reusi istoricii sa scrie manualul de istorie continand faptele reale petrecute in perioada postdecembrista?

  7. da’ mai lasati-ne cu golanoiada aia care a fost prima incercare de lovitura de stat blanda, fara folosirea fortei armate, numai prin manipularea populatiei…dar poporul romana n-a pus botul la mizeria aia…

  8. jidanii sunt in spate la toate porcariile si „revolutiile” ca sa faca haos adica perdea de fum pentru porcariile lor – cand ne vom trezi suntem fii ploii. spala creiere si nu au scrupule – singurul care lea dat de capat a fost Hitler si pana nu vom apricepe ast va fi jale

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.