Încă unul!

0

Deputatul PSD, fost PNL, Dan Bordeianu a fost trimis în judecată de către procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu și fals în înscrisuri sub semnătură privată. El este acuzat că a „mânărit”, împreună cu primarul, viceprimarul și secretarul comunei Deleni, un proiect de alimentare cu apă în trei sate.

La sfârșitul lui 2014, înainte de alegerile prezidențiale, Bordeianu a trecut la PSD, după ce fusese ales două mandate deputat din partea PNL. Pe atunci candidatul PSD Victor Ponta era creditat cu cele mai mari șanse și tot în aceeași perioadă  Bordeianu era anunțat official că este cercetat de către Parchetul General. S-a speculat, în mod firesc, că mișcarea lui Bordeianu era destinată să-l pună la adăpost de… ”independența” justiției.

Potrivit unui comunicat al Parchetului General din 6 august 2015, în realizarea unui proiect din județul Vaslui, având ca obiect „Alimentarea cu apă și amenajare poduri și podețe în localitățile Deleni, Zininca, Bulboaca”, au fost comise o serie de infracțiuni de abuz în serviciu și fals, relativ la executarea și plata unor lucrări aferente proiectului, derulate în contextul perfectării unui contract între Primăria comunei Deleni, reprezentată de primarul Vasile Zamfir și SC Ecoloc SRL Huși, al cărei administrator era Nicoleta Bordeianu, iar director Dan Bordeianu.

În același dosar au fost trimiși în judecată Nicolae Bordeianu, Mitică Ciobanu, Vasile Zamfir (primarul comunei Deleni), Ioan Melinte, Paul Andrei Dobrea, Parască Boț, Tănase Roman și Sandu Dandeș.

Procurorii arată că lucrările, finanțate integral din fondurile publice, aveau ca finalitate îmbunătățirea condițiilor de trai ale locuitorilor arondați unei arii rurale, prin oferirea posibilității alimentării cu apă potabilă a gospodăriilor.

Dan Bordeianu a participat din partea Ecoloc SRL, în calitate de director, calitate în care a semnat și un act adițional, la derularea lucrărilor, figurând ca delegat pe un număr de opt facturi fiscale emise de executant, care au fost introduse în circuitul financiar contabil și prezentate pentru plată primarului comunei Deleni, Vasile Zamfir. Acesta, cu încălcarea atribuțiilor de serviciu, a semnat ca bun de plată 17 facturi fiscale și tot atâtea ordine de plată. Ulterior, acestea au fost decontate, deși lucrările nu au fost conforme cu proiectul și nu au fost finalizate, fiind prejudiciat astfel bugetul de stat cu suma de aproximativ 4.000.000 lei.

Din probele administrate a mai rezultat că Ioan Melinte a semnat, alături de Vasile Zamfir și Nicoleta Bordeianu (administrator al Ecoloc SRL) situațiile de lucrări în baza cărora s-a efectuat plata celor 17 facturi fiscale, iar în calitate de reprezentant atestat al societății executante (diriginte de șantier) a nesocotit dispozițiile Legii nr. 10/1995 privind calitatea în construcții, prin omisiunea deliberată de verificare și avizare a modificărilor aduse proiectului pe parcursul efectuării lucrărilor, cu consecința generării în mod nelegal a unor costuri suplimentare din fondurile alocate de guvern.

Totodată, Parască Boț, prin încălcarea atribuțiilor de serviciu, a întocmit și semnat cele 17 ordine de plată ce au stat la baza achitării celor 17 facturi emise de Ecoloc SRL, iar inculpații Paul Andrei Dobrea și Mitică Ciobanu au participat din partea aceleiași societăți ca ingineri cu șapte, respectiv 10 angajați în subordine la derularea lucrărilor ce nu erau conforme cu proiectul și nu au fost finalizate.

Și viceprimatul comunei Deleni este luat în vizor. Tănase Roman, fiind responsabil cu achizițiile publice, anterior intrării pe ordinea de zi a consiliului local, a întocmit raportul compartimentului de resort privind elaborarea proiectului de hotărâre pentru studiul de fezabilitate în vederea construirii aducțiunii de apă în satele componente, prin care, pe lângă notificarea intenției studiului, a menționat elemente de detaliu ale investiției, precum valoarea proiectului, lungimea albiei dalate, tipurile, dimensiunile și poziționarea podețelor și punților pietonale. Procurorii arată că elementele respective nu puteau fi cunoscute la acel moment decât de către proiectant, care nu fusese încă angajat de către beneficiar, primăria inițiind demersuri în sensul aprobării prin hotărâre de Consiliu Local a efectuării studiului de fezabilitate, care apoi urma să fie aprobat, potrivit legii, cu consecința demarării ulterioare a procedurilor statuate de OG nr. 7/2006.

Nici secretarul nu a scăpat. Sandu Dandeș este cercetat pentru faptul că nu a îndeplinit sau a îndeplinit defectuos actele la care era obligat, potrivit dispozițiilor legale privind administrația publică locală, contrasemnând mai multe documente, sprijinind astfel emiterea unor hotărâri de consiliu local nelegale, cu efectul perfectării contractului evocat și plata nelegală a sumelor de bani, în lipsa contraprestațiilor impuse de act și legea aplicabilă.

În vederea recuperării prejudiciului adus bugetului de stat, procurorii au dispus măsuri asiguratorii instituindu-se sechestru asupra bunurilor imobile și mobile aparținând inculpaților.

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.