Ipocrizii liberale

0

Cât de prost își cred liberalii electoratul? În urmă cu doar câteva luni votau alături de pesediști neintroducerea pe ordinea de zi a punctului „diverse” în ședința Consiliului Local Vaslui. Acum lansează petiții “emoționante” pe net prin care transmit “sincer” că la acest punct ar trebui exprimată vocea vasluienilor. Explicația: pe atunci aveau un viceprimar, demis între timp de pesediști. Dar ce să mai spui despre un partid care votează Codul Fiscal, iar apoi, pentru că nu este promulgat de președinte, declară că „pune în pericol viitorul românilor”? Ce să mai spui despre un partid care se declară de opoziție și are ca lider al opoziției în Consiuliul Județean pe vicepreședintele instituției, Corneliu Bichineț. Întrebarea reală este, până la urmă: Cam cât de prost își cred electoratul liberalii ca să nu priceapă jocurile politicianiste de prost gust pe care le fac?

În urmă cu numai jumătate de an, prezent la ședința Consiliului Local Vaslui, puteai constata, printre altele, următoarele: un consilier local, pepededist devenit independent, Alexandru Volocaru, se străduia să-și convingă colegii că pe ordinea de zi ar trebui introdus punctul „diverse”, în care să fie discutate liber diverse probleme ale orașului.

Consilierii pesediști se opuneau categoric, avându-i alături la votul asupra acestei suplimentări a ordinii de zi pe colegii liberali. Situația s-a repetat câteva ședințe la rând. O precizare necesară: pe atunci liberalii aveau un viceprimar, rezultat de pe urma alianței electorale cu PSD în USL.

În februarie 2015 viceprimarul lor este demis prin votul consilierilor pesediști, conservatori și al unui liberal-reformat pierdut de PNL. Așa că se apucă ușor să facă opoziție. Mai întâi începe să li se deschidă ochii cu oarece formulări ale proiectelor de hotărâri pe care le aveau pe masă consilierii locali, apoi devin preocupați chiar de cheltuirea banului public de către administrația pesedistă, pentru ca acum să li se arate și această abominabilă încăpățânare a pesediștilor de a refuza să introduceă pe ordinea de zi punctual „diverse” care ar putea să ajute atât de mult “vasluimea”.

„Întrucât, de mai bine de un an consilierii locali reprezentanți ai coaliției de guvernare PSD și ALDE refuză cu înverșunare introducerea pe ordinea de zi a ședințelor CL Vaslui a punctului diverse, consilierii opoziției sunt împiedicați să ridice în forul reprezentativ problemele incomode, la care niciodată nu se răspunde, dar de mare interes pentru cetățeni”, se scrie în petiția „Punctul diverse – vocea vasluienilor trebuie ascultată”.

Liberalii ar fi putut să se căiască că, din acest an de înverșunare, jumătate au fost ei înșiși orbiți și nu au văzut necesitatea punctului, asta dacă și-ar fi adus aminte că până la începutul lui 2015 au votat mereu împotriva introducerii sale. Cu alte cuvinte, adică cu ale lor, nu au făcut nimic altceva decât să împiedice „conducătorii administrației vasluiene să înțeleagă că trebuie să se pună în slujba cetățenilor”, cum se spune în petiție.

Și când te gândești câte s-ar fi putut face prin introducerea acestui punct, pe care liberalii o refuzau. De exemplu, s-ar fi aflat răspunsul la întrebările „când vor începe sau când se vor finaliza lucrările la infrastructura de apă și canalizare pe străzile Castanilor, Dimitrie Cantemir, Gheorghe Doja sau Delea?, cu cât se va prelungi termenul de finalizare (depășit deja cu trei ani) al lucrărilor de infrastructură a străzilor, întrebare adresată de agenții economici care nu-și pot realiza activitățile în condiții normale?”.

„Sunt doar câteva dintre problemele care ar trebui discutate la punctul diverse, dar se pare că vocea vasluienilor nu poate fi ascultată decât atunci când servește intereselor PSD”, spun liberalii în petiția lor, care ieri avea doar câteva semnături, ale conducerii partidului. Nimic despre interesele PNL la punctul diverse.

„Primii pași în normalizarea relațiilor cu cetățenii ar fi transparența decizională și asumarea răspunderii”, spun liberalii, cu gura păcătosului.

În materie de dovezi de ipocrizie, la liberali una o întrece pe alta. Nu a trecut nicio lună de cănd parlamentarii acestui partid aprobau Codul Fiscal, ba chiar criticau puterea pesedistă că le-a furat, pur și simplu, cele mai bune idei din această lege. Se produce apoi intervenția reprezentanților FMI și ai Comisiei Europene care critică măsurile prevăzute în Cod. Președintele Klaus Iohannis refuză să promulge legea, iar deputatul Florin Ciurariu, președintele PNL Vaslui, trimite un comunicat de presă în care declară răspicat că ceea ce votase „pune în pericol viitorul românilor”, fără însă niciun cuvânt de regret, precum: „Doamne, ce era să facem!”.

Joaca de-a opoziția poate căpăta aspecte și mai hilare decât atât în practica recentă a liberalilor vasluieni. La mijlocul lui 2015, conducerea partidului a anunțat că opoziția se consolidează puternic în virtutea confruntării titanice cu PSD la alegerile din 2016. Așa că această opoziție și-a ales și un lider în cea mai importantă instituția a județului, Consiliul Județean. Acesta este Corneliu Bichineț, care “întâmplător” este vicepreședintele instituției. Întrebarea cea greu de evitat: cum să faci opoziție la politicile unei instituții de la conducerea sa? Dar Bichineț este simplu membru de partid, Simona Polak este președinta organizației din municipiul Vaslui a partidului și în același timp directoarea Casei Județene de Asigurări de Sănătate. De pe prima poziție, cea politică, face o aprigă opoziție puterii pesediste, de pe cea de-a doua îi pune în aplicare programul de guvernare în domeniul sănătății. Ce să mai spui în afară de întrebarea firească: Cât de prost își cred liberalii electoratul?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.