PREA DE TOT!

0

Valeriu CaragataLa omul sărac nici… Guvernul nu trage. Timișul se compară cu județul Vaslui, dar numai pentru a arăta cât sunt de departe, și nu la dezvoltare, distanță imposibil de cuantificat de acum în bani, ci la sumele alocate prin rectificarea bugetară d ela mijlocul lui 2015. Timiș primește 92 de milioane, județul Vaslui 5 milioane. Timișul primește 6 milioane numai la Programul Național de Dezvoltare Rurală. Timișorenii sunt mulțumiți, vasluienii sunt… mulțumiți. Valeriu Caragață, administratorul public al județului, nu vrea să creadă în această uriașă diferență. Toader Dima, deputat PSD, spune că este prea mare și că „săracii nu contează pentru cei mari”.

Rectificarea bugetară de la mijlocul lui 2015 făcută de Guvern nu poate decât să uluiască vasluienii, locuitorii unui județ înapoiat din punct de vedere economic, mai ales în privința dezvoltării infrastructurii. Județul Vaslui primește doar 5 milioane, în vreme ce cea mai importantă sumă, 92 de milioane, ajunge în Timiș, probabil cel mai dezvoltat județ al țării.

Valeriu Caragață, administratorul public al județului, ține să ne asigure că aceste alocări nu se fac în funcție de prietenii, ci de necesități. Astfel, suma primită de Timiș și implicit diferența față de Vaslui s-ar explica prin numărul și valoarea proiectelor pe care Timișul l-ar avea, iar Vasluiul nu. O explicație nu tocmai favorabilă conducerii județului…

„Este posibil ca argumentele județului Timiș să fi fost mai justificate. La noi, probabil că și dacă erau 100 de miliarde tot nu era suficient. Este o comparație pe care nu pot să o fac”, a spus Valeriu Caragață, neîncrezător că cifra din dreptul județului Timiș este reală.

„Noi, la solicitările și memoriile pe care le-am trimis către Ministerul Finanțelor și Guvern am avut în vedere cheltuielile de personal, proiectul de apă și canal și infrastructura rutieră, drumurile județene, pentru care am făcut tot felul de studii de fezabilitate. Cei de la Guvern nu au putut alocat banii decât cu argumente obiective. Oricum, de prietenii nu poate fi vorba”, a mai spus Caragață.

Deputatul PSD ales în Colegiul Huși Toader Dima îl contrazice flagrant însă: „Așa-i când nu ai pe cineva sus, printre cei mari”.

Vasluianul Caragață nu poate face comparația. O face însă Titu Bojin, președintele CJ Timiș, care mai vorbește despre un lucru, despre lobby-ul pe care l-au făcut județului niște „echipe”.

„Iată că acum Timișul primește. Este un semn că echipele de la nivel central și regional și-au făcut datoria. Este cea mai mare sumă alocată unui județ în acest an. Spre comparație, Vrancea a primit 12 milioane de lei, Vâlcea, 9 milioane de lei, Vaslui, 5 milioane de lei. Totodată, județele vecine au primit sume mai mici, spre exemplu, Aradul a primit 55 de milioane de lei, Caraș-Severin, 17 milioane de lei, iar Hunedoara, 33 de milioane de lei. Cu aceste sume sper să putem rezolva toate proiectele principale, vom insista pe cele de infrastructură și din domeniul spitalelor”, a declarat Titu Bojin.

Ce frumoasă e coeziunea economică și socială!

Numai pentru Programul Național pentru Dezvoltare Rurală (PNDR) județul Timiș a primit mai mult decât Vasluiul, 6 milioane.

„Sunt 152 de proiecte aprobate, dintre care 62 au fost deja finanțate, restul sunt proiecte noi, care urmează să intre la finanțare”, spune, plin de optimist, președintele CJ Timiș.

„Diferența este prea mare. Eu am spus întotdeauna că județul Vaslui este sărac și are nevoie de ajutor. Dar suntem un județ sărac și neimportant pentru cei mari”, tranșează lucrurile deputatul Toader Dima.

Un județ bogat și în plină dezvoltare primește de 18 ori mai mult decât cel mai sărac județ și plin de nevoi. Bogații sunt mulțumiți că prin acești bani își pot duce la bun sfârșit sutele de proiecte, săracii, cu umilință, spun că este o „suplimentare necesară”, cum s-a exprimat Caragață. El nu a putut contesta obiectivitatea Guvernului și ”infinita sa înțelepciune”. Iar Guvernul poate face o asemenea repartizare și apoi să vorbească despre „coeziunea economică și socială”.

„Coeziunea economică și socială” este o expresie foarte frumoasă, care, precum orice concept care vine de la Uniunea Europeană, a fost îmbrățișată cu “deplină responsabilitate” de mai-marii țării.

Iată teoria din cărți: „Uniunea Europeană își consolidează coeziunea economică, socială și teritorială cu scopul de a promova o dezvoltare armonioasă pe întreg teritoriul său. UE vizează îndeosebi reducerea disparităților dintre nivelurile de dezvoltare ale diverselor regiuni”.

Cu aceste frumoase teorii europene în minte, guvernanții au alocat în ultimii trei ani un miliard de euro pentru mari proiecte de infrastructură în Transilvania și Banat, în vreme ce Moldova a primit doar 100 de milioane. Doamne, ce frumoasă e coeziunea economică și socială!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.