Vasluieni „murdari”

0

Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean (CJ) și al PSD Vaslui, este, se pare, cel mai „murdară” personalitate publică vasluiană. În vremurile pe care le trăim, aceasta este, s-ar spune, o “îndatorire” asumată prin mandat. Nu trebuie să neglijăm însă contribuția personală a liderului PSD, care, dintre toți „mizerabilii”, politicieni vasluiani, înfățișați de «România curată» ocupă un loc fruntaș ca „rating”.

Dumitru Buzatu are cele mai multe apariții și „voturi” în campania de curățire morală și fizică a țării demarată îndrăzneț de Alianța pentru o Românie curată. Dintre toți politcienii vasluieni, Buzatu este cel mai „popular” din acest punct de vedere.

Când vine vorba despre a înfățișa mizeria administrativă și politică din județ, în ce privește suspiciunile de corupție și conducere discreționară, Buzatu ține să se remarce în ochii celor care și-au propus să facă „curățenie” în România, pentru a o debarasa de corupți, baroni locali și personaje controversate din punct de vedere moral.

Printre puținele lucruri și entități pe care românii la mai urmăresc cu încredere în viața publică se numără activitatea și «Alianța pentru o Românie curată». Este vorba despre un grup de ONG-uri și personalități care nu își propun nimic altceva decât să „curețe” România, o operațiune extrem de dificilă pentru oricine urmărește viața publică din țara noastră și, mai ales, activitatea Direcției Naționale Anticorupție. Vârful de lance este Alina Pippidi Mungiu, un reputat politolog și activist civic. În această activitate de educare a publicului în legătură cu cine ar merita să fie votat și desemnat în funcții publice, de reprezentare, eșecurile nu pot fi decât mai numeroase decât succesele, pentru că a ține pasul cu nivelul și „succesele” corupției este, trebuie să recunoaștem, o activitate extrem de dificilă.

Acesta trebuie să fie motivul pentru care, în cadrul campaniilor «României curate», unii dintre politicienii locali vasluiani „reprezentativi”, precum Dumitru Buzatu, președintele celei mai importante instituții din județ, Consiliu Județean, și lider al partidului de guvernământ, PSD, este atât de „colorat” prezentat, în vreme ce alții, în context, în ciuda trecutului lor „eroic”, în domeniul corupției, ne dau imaginea unor „sfințișori”.

Cine îl mai spală pe Buzatu?

Ștrandul din municipiul Vaslui funcționează de la începutului verii lui 2015 fără apă, dar oricum  nu ar fi avut nicio șansă. Mai ales că vasluienii „de bine” s-ar fi îndepărtat de o asemenea apariție.

Dumitru Buzatu este cel mai mizerabil vasluian. Cel puțin din perspectiva celor de la «România curată», Buzatu „are suprafețe întinse de terenuri, în special agricole. Are acțiuni sau părți comerciale la două societățI, Racova SA și Consbit (100%). La Consbit, cifrele de afaceri sunt importante: venituri de 1,3 milioane de lei (2014). În 2013, cifra a fost de 2 milioane de lei. Racova SA a avut un trend constant (venituri de 11 milioane de lei, în fiecare an 2011-2013) și de 8 milioane de lei în 2014. Este președinte în mai multe asocialții: APC Vaslui, ADIV Vaslui, CruceaRoșie, filiala Vaslui. Primele două sunt în subordinea Consiliului Județean”. Cei de la «România curată» nu se pot „astâmpăra” și se întreabă „ca proștii” cum a ajuns Buzatu atât de bogat în urma câtorva mandate de deputat, a două de vicepreședinte și a unui jumătate de mandat la CJ. Până la urmă, toate au avut niște urmări cuantificabile în venituri… Dar nu pot să rămână decât… proști.  

Dar nu vă așteptați de la răspunsuri de la Dumitru Buzatu. Activista ecologistă Liliana Sava a avut o experiență pe care organizația amintită o amintește: în timpul scandalului de la Pungești l-a întrebat pe Buzatu ce vor face țăranii din localitate dacă în urma exploatării gazelor de șist vor rămâne fără apă potabilă. Buzatu i-a răspuns: „Vor bea rachiu”.

În ochii celor de «România curată» nu a fost tocmai… curat faptul că președintele CJ Vaslui a înțeles să fie președinte al APC Vaslui, asociația care se ocupă cu alimentarea cu apă și canalizarea din oraașele județului și nici că este șef iarăși la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară a județului (ADIV) care se ocupă cu implementarea programului de gestionare a gunoiului. Curat murdar!

„Curații” României nu văd cu ochi buni nici faptul că Buzatu are soția senatoare în Parlamentul României sau fiul președintele Organizației de Tineret a PSSD Vaslui și viceprepedinte al organizației județene a PSD. Dar ce știu ei?! E pentru merite deosebite!

Mulți nu se regăsesc… Și-i păcat!

Demarat prea târziu, proiectul «Alianței pentru o Românie curată» nu poate să se concentreze asupra unor personalități din trecutul ceva mai îndepărtat al județului Vaslui, precum foștii președinți ai CJ Vaslui Corneliu Bichineț sau Vasile Mihalachi. Dintre toate câte s-ar fi putut menționa despre cei doi nu se reține decât că prin 2010 și-ar fi dosit puțin averile, ezitând mai ales să dea declarații despre conflicetele de interese în care s-ar fi aflat. Un fleac!

Nici Dan  Marian, actual co-președinte al PNL și fost președinte al PDL Vaslui în timpul guvernării Boc nu apare aproape deloc, în ciuda perioadei sale de glorie în materie de contracte publice ale primăriilor și achizițiilor publice care i-au adus renumele de „deputatul zeciuială”, după procentul pe care se suspectează că îl solicita.

Se reamarcă în schimb „imberbul” prefect Andrei Puică, numit după alegerile din 2012, care a și ținut să se remarce „mizerabil”. Prefectul Puică și-a făcut debutul din fragedă pruncie, așa cum se pare că veșnic va rămâne în administrația județeană, la mijlocul lui 2015 când a făcut ce știe mai bine, anume să împiedice accesul la informații de interes public. Andrei Puică s-a căsătorit, Felicitări și casă de piatră cu nenumărate niveluri!, dar a uitat să treacă veniturile „noii” soții în declarația sa de avere. El apare pe site-ul organizației amintite într-o fotografie în care soția conduce dansul la nuntă. S-ar părea că nu e situație specială, pentru că în declarația de avere, prefectul nu declară case, terenuri, mașini, bijuterii sau tablouri. Are o declarație imaculată, în afară de credite 83.000 de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.