Estul îndepărat al României

0

Nicio societate din județul Vaslui nu se găsește în top 20 al companiilor din estul României, top realizat de către sistemul de verificare a firmelor RisCO după cifra de afaceri din 2014. Galați, Bacău, Iași și Suceava sunt județe care au companii cu cifre de afaceri de milioane de lei și mii de angajați, Arcelormittal din Galați și Dedeman din Bacău remarcându-se prin cifre de afaceri de peste 3 milioane și peste 6,5 mii de salariați. Situația din Estul țării este pusă pe seama depărtării geografice față de Uniunea Europeană (UE) și a slabei infrastructuri. Estul are o șansă la dezvoltare prin aceste mari companii, Vaslui este însă departe de asemenea posibilități.

Se știe că regiunea de Est a țării este zona cea mai săracă a României, cei de la Risco, care au realizat un sistem de verificare a firmelor online foarte perforamant, constată însă că zona are câteva companii industriale extrem de importante.

La nivel național este, într-adevăr, zona cea mai săracă din punct de vedere al PIB-ului, șomajului sau salariului mediu, Estul are însă șansa existenței unor companii industriale străine importante, dar și a unor firme private de succes cu capital românesc care activează în comerț, transport, turism sau industria alimentară. Acestea rulează milioane de lei, au mii de angajați și își aduc contribuția, în general, la dezvoltarea zonelor în care se află.

Niciuna dintre acestea nu se găsește însă în județul Vaslui, ocolit de marile investiții. În topul 20 al celor mai mari companii din estul României, județele limitrofe au chiar opt mari companii – Galați, au cinci astfel de mari societăți – Bacău, trei – Iași, în vreme ce Suceava și Neamț au câte două. Județul Vaslui nu se înscrie cu nicio astfel de mare firmă.

Cei de la RisCo au realizat topul după cifra de afaceri din anul 2014 și evidențiază județele Galați și Bacău, care prin Arcelormittal (cifră de afaceri de 3,59 milioane și 6.572 de angajați) și Dedeman (3,41 și 7.179) sfidează explicații date de economiști pentru rămânerea în urmă a zonei: depărtarea geografică față de UE și slaba dezvoltare a infrastructurii. Dacă Estul este îndepărat de posibilitățile de dezvoltare pe care le reprezintă UE, județul Vaslui poate fi situat pe o asemenea axă imaginară undeva în Extremul Orient.

La Vaslui se poate numai mai rău

Rămânerea în urmă reprezintă însă și un potențial mai ridicat de dezvoltare pentru perioada următoare față de celelalte zone, dar acesta nu poate fi valorificat decât prin îmbunătățirea calității forței de muncă, a creșterii veniturilor salariale și prin atragerea interesului investitorilor prin metode fiscale atractive.

Pentru județul Vaslui însă până acum a fost numai mai rău. Dacă în 2013 Comcereal era pe locul 13, în 2014 a părăsit topul.

Locul 1 în topul pe 2014 este ocupat, ca și în 2013, de ArcelorMittal din Galați, deși anul 2014 a fost dificil pentru producătorul de oțel care și-a redus cifra de afaceri și numărul de angajați. Rămâne însă fără rival în Moldova, chiar dacă retailerul de materiale de construcții cu capital românesc Dedeman din Bacău a avut o cifră de afaceri în creștere, de la 2,6 miliarde lei, în 2013, la 3,4 miliarde lei, în 2014. În 2014, societatea a înregistrat un profit de 415,7 milioane lei, cu 30,6% mai mare ca în 2013. Delphi Diesel Systems din Iași ocupă locul trei în 2014, cu o cifră de afaceri de 1,5 miliarde lei, în creștere cu 13,7 milioane lei față de 2013. Iar Galațiul punctează din nou cu o altă mare companie pe locul 4: societatea cu capital românesc Arabesque, care în 2013 era pe locul 3.

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.