Vasluiul nu are forță de muncă, doar șomaj!

0

Marele paradox vasluian! În județul cu cel mai mare șomaj din țară nu există o problemă mai mare pentru autoritățile angrenate în implementarea unor mari proiecte decât lipsa forței de muncă. Pentru Neculai Barbu, directorul Aquavas, societatea care realizează marele program de reabilitare a infrastructurii de apă și canalizare în județ, lipsa forței de muncă este o „problemă devastatoare” care pune în pericol termenele de executare a lucrărilor. Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean (CJ) Vaslui, explică: „Avem mari lucrări de investiții, dar avem nevoie de forță de muncă specializată, oameni care știu meserie, iar aceștia lipsesc”. Dar nu numai meseriașii lipsesc. În vreme ce vitrinele magazinelor sunt pline de anunțuri de angajare, primarul municipiului Vaslui spune că nu găsește muncitori necalificați pentru lucrările din oraș. Pentru această realitate explicațiile lipsesc…

În județul Vaslui există două fenomene care ar părea contradictorii, cel puțin la prima vedere: cel mai mare șomaj din țară, cea mai mare proporție dintre cei apți care nu își găsesc un serviciu, dar și o nevoie disperată a autorităților implicate în numeroase proiecte de dezvoltare pentru forță de muncă.  Dacă această situație poate fi explicată simplu de către Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui, prin lipsa forței de muncă specializată, a meseriașilor de care este nevoie în asemenea cazuri, patronul unui restaurant din Vaslui pur și simplu nu poate să înțeleagă. El spune că oferă 1.300 de lei salariu și carte de muncă, a dat anunțuri la ziar și a pus anunțuri pe geam, dar doritorii întârzie să apară. Programul este, într-adevăr, cel care ar putea împiedica pe cineva să-și dorească un astfel de loc de muncă, practic de dimineața până seara, dar lipsa disperată de slujbe care există în oraș s-ar putea crede că îi va aduce măcar un singur doritor. Nu se întâmplă.

De altfel, mergând pe străzile capitalei naționale a șomajului, din loc în loc vei găsi numeroase anunțuri de angajare, unele de o vechime considerabilă.

Cu ciudata problemă s-a confruntat încă de la începutul anului și Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui, în ceea ce privește lucrările de modernizare ale orașului.

„Este știut faptul că avem cea mai mare rată a șomajului din întreaga țară. Sunt o mulțime de cetățeni care se plâng că nu au un loc de muncă, dar în același timp multe dintre lucrările pe care le efectuăm în oraș sunt întârziate din cauză că nu se găsește forță de muncă, fie ea calificată sau necalificată. În aceste condiții, treaba nu are cum să meargă bine”, explica Pavăl, în mai 2015, întârzierile la lucrările din construcție. Primarul chiar a făcut apel către oamenii din oraș care nu au slujbe să se îndrepte către firmele de construcție, către cei calificați, dar și către ceilalți. La fel au procedat și firmele de construcție.

Nu mai avem meseriași

Tocmai acest domeniu, al construcțiilor este cel mai deficitar.

„Nu mai vin din urmă oameni care să aibă la bază o calificare. Se tot spune că sunt locuri de muncă, dar nu se ocupă. Dacă o firmă are nevoie de sudori, atunci se cere o calificare, pentru că sunt impuse anumite stardarde de calitate! Înregistrăm întârzieri atât la investițiile susținute cu finanțare europeană, cât și cele finanțate de la bugetul național, din cauza lipsei de forță de muncă. La toate întâlnirile noastre avem această discuție. Nu este suficientă forță de muncă”, a explicat Dumitru Buzatu, care a adăugat că lipsa forței de muncă calificate, mai ales în construcții, nu este o problemă cu care se confruntă doar Vasluiul, ci este generalizată la nivel național.

„Cauzalitatea este complexă și istorică”, spune Dumitru Buzatu, care vorbește despre două fenomene actuale care nu se pot „întâlni” câtuși de cât într-un mod fericit: o explozie a lucrărilor de infrastructură în județ, din fonduri europene, dar nu numai, și un sistem de învățământ care, de o lungă perioadă, nu mai pregătește destui meseriași (zidari, sudori, fierar-betoniști etc). În plus, cei pregătiți preferă să plece în străinătate, din motive evidente.  

Numai în sepetmbrie 2015, în județul Vaslui 70 de primării au nevoie de forță de muncă pentru că derulează investiții finanțate prin OG 28, Programul național de dezvoltare locală. La nivel județean sunt în derulare două programe mari: reabilitarea întregii infrastructuri de aducțiune de apă și canalizare și cel de gestionare a deșeurilor.

„Constructorul nu te ia dacă nu știi meserie, sunt anumite standarde de calitate în execuția lucrărilor care trebuie respectate. Presiunea este foarte mare asupra constructorului. Investițiile prin OG 28 erau toate sistate, iar acum se lucrează la toate. Mai este nevoie de muncitori și pe Măsura 322 în comune precum Dumești și Poienești. Problema este că trebuie finalizate până la sfârșitul anului 2015. Pentru toate e nevoie de forță de muncă, dar nu are cine munci, și asta nu pentru că nu vor oamenii să muncească, ci pentru că nu au calificarea cerută”, a mai spus președintele CJ Vaslui.

Explicație lui Buzatu este întărită de Neculai Barbu, directorul SC Aquavas SA, asociația celor cinci orașe care derulează programul de reabilitare a infrastructurii de apă și canalizare, pentru care lipsa forței de muncă specializată este o „problemă devastatoare” care riscă să pună în pericol însăși respectarea termenelor de finalizare a lucrărilor.

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.