Democraţia nu înseamnă guvernarea mediocrităţii

17

Mase populare Democratie mediocritateMultă lume intrigată de o propunere făcută de un prieten de-al meu, de pe Facebook, ca să se restrângă corpul electoral.
Ce cerea el? Ridicarea pragului de vot la 35 de ani. Motivaţia era simplă – la 35 de ani oamenii sunt maturi şi depăşesc idealismele tinereţii.

A fost imediat atacat că astfel ar atenta la votul universal. Votul însă nu este nici acum universal. Trebuie să ai 18 ani pentru a vota. Oricine poate să spună că la 18 ani eşti responsabil şi capabil de decizii politice importante, precum votul?

A mai cerut ca cetăţenii cu drept de vot să facă dovada că sunt plătitori de taxe şi de impozite şi că au o carte de muncă.
Şi aceasta este perfect legitim, ţinând cont de faptul că subiecţii votului nostru sunt cei ce trebuie să administreze banii publici – luaţi din taxe şi impozite.

El a mai cerut încă un criteriu: studiile. Cei ce îşi asumă responsabilitatea deciziilor politice – iar votul este o decizie politică – trebuie să facă dovada că are capacitatea intelectuală de a înţelege despre ce este vorba.

Mie mi se par criterii perfect legitime, tocmai pentru a putea salva democraţia. Căci democraţia nu a însemnat niciodată guvernarea celor sub-mediocri.

Autor: Bogdan Duca

Loading...
loading...

17 COMENTARII

 1. Nu sânt de acord. Părerea mea este că educaţia nu conduce neapărat la democraţie dar democraţia duce întotdeauna la ridicarea nivelului de educaţie. Logica: democraţia implică educaţie este echivalent cu non-educaţie implică non-democraţie. Educaţia poate duce sau nu la democraţie şi non-democraţia poate duce sau nu la educaţie. Aşa văd eu relaţia dintre democraţie şi educaţie.

 2. pentru a avea democratie toti membri trebuie sa fie educati, nu doar elitele. normal ca educatia doar a unor elite poate sa conduca sau nu la democratie (daca elitele sunt binevoitoare sa zicem atunci poate fi democratie). in ceea ce priveste educatia drept consecinta a democratiei, ori nu avem democratie veritabila ori nu avem educatie. se spune ca traim in democratie, rezulta ca ar trebuie sa fim mai educati, insa in realitate educatia ajunge la mai putine persoane. acest lucru va duce la abolirea democratiei, deoarece nu exista suficienti membri suficient de educati pentru a o sustine.

 3. “pentru a avea democratie toti membri trebuie sa fie educati, nu doar elitele”. Acesta este un mit elitist propagat de antidemocraţi pentru a se impiedica implementarea democraţiei. Cât despre restul, repet ce am sris câteva replici mai sus: “Cea mai mare manipulare a tuturor timpurilor este că “există democraţie de peste două secole” deşi NICIODATĂ în NICIUN STAT DIN LUME NU A EXISTAT NICI MĂCAR UN SINGUR MANDAT DE GUVERNARE DEMOCRATICĂ. Am avut până acum numai guvernări republicane, adică prin reprezentanţi care iau decizii în locul populaţiei. Astfel, Republica nu este decît o altă formă de despotism, pentru că accesul populaţiei la putere este practic inexistent. Numai “reprezentanţii” au acces la putere şi ei nu reprezintă democraţia ci republica.”

 4. Dacă a ajuns Ponta, premier anchetat pentru corupție în timpul exercitării mandatului, să facă un mișto crunt de opoziție, din cauza simulacrului de moțiune de cenzură, vă dați seamă că la ora actuală, în Parlament, nu numai că nu există opoziție, nici măcar partid unic, ci doar o mână de personaje cu putere reală care învârtesc absolut toate jocurile politice din țară.
  Democrația în România se traduce astfel: Blaga care-i prieten cu Oprea, care Blaga îl pune pe Iohannis președinte, se contrează puțin cu Ponta, pentru ochii proștilor, care Ponta oricum n-are chef să se certe acum cu Oprea, pentru că Oprea e lângă Coldea, care Coldea e lângă Hellvig, iar Hellvig e lângă Mihalache, care Mihalache e cu Blaga, care Blaga e prieten cu Oprea. Iar Oprea e cu Dragnea. Și cu această înșiruire mai mult sau mai puțin coerentă stop joc democrație.
  Singura întrebare, în condițiile astea: de ce nu apar mișcările anti-sistem? De ce nu gândește nimeni o alternativă venită 100% din afară, cu care să spargă cercul închis, oligarhic, al puterii care controlează România de 25 de ani?

 5. Când o fi plina Tara noastră cu Sirieni refugiati, atunci Ponta sau Dragnea o sa se joace cu gândul ca sa lase și pe acești refugiați să aibe dreptul la vot.
  ATUNCI NE-AM DAT NAIBII CU DEMOCRATIA.
  Dacă Dragnea vrea aceasta atunci o sa fie ILEGAL CA REFUGIATII SIRIENILOR SA AIBE DREPTUL LA VOT, ca dacă aceasta lege nu este aprobată în toate tarile europene atunci acest drept de vot AL SIRIENILOR REFUGIATI în Romania NU ESTE LEGAL.

 6. Nu,nu inseamna ! Dar cand de 26 de ani ,in fruntea tarii si pusi sa ne reprezinte ca neam si tara ,sunt alesi doar mediocrii si nulitati ,cum s-o numi ???

 7. Bag sama că,…suntem cu toții duşi de nas de către UE şi guvernul Roman !
  De ce ?
  Păi, stând eu așa strâmb și gândind drept, î-mi închipui ca dacă un sirian refugiat în Romania, NU ARE DREPTUL LA VOT, atunci Forțele de munca sau Job-Center, îi obliga pe aceștia sa ocupe un loc de munca.
  Ok foarte bine, dar acești sinistrați Sirieni au sa spună ca,…
  “Poi dacă io, plătesc impozit ca orice alt cetățean în tara ăsta atunci,…AM SI IO, DREPTUL LA VOT !
  SI ATUNCI NE-AM CACAT IN PALARIE.
  Nu crezi ???

 8. Dlor! ,….lumea e condusă de 4-5 familii pline de bani! !! ,UE este gaselnita lor, așa că singura șansă a noastră. ……parul pe ei! !!!!,în rest pierdem timpul cu demonstrații gen cine a pus rahat pe clanță! ! Trebuie să ne luăm tara înapoi! :….Basarabia și Bucovina! Iar cu handy care ne guvernează, jos, parul pe ei! ,hai s-o facem de ziua României, așa ca o surpriză pt bestiile astea! !!,Aveți sânge în voi? ????

 9. Din nefericire aici s-a ajuns. Mai departe grav este faptul ca tarile vestice sunt guvernate de mediocri si ca doar inertia functionarii economice precum si legislatia logica si morala sunt cele care asigura inca functionarea adevaratelor democratii.

 10. Aveti dreptate. Vreau sa ma refer la state functionale si viabile economic, state la care se raporteaza si Romania, si care aplica rezonabil democratia.

 11. Stabilitatea guvernării
  Miniştrii din mers se schimbă
  Atunci când sunt traşi de limbă,
  Câţi bani au şi câţi mai spală
  Cu-un parlament de-nvoială!

  constantin enescu

 12. Când o fi plina Tara noastră cu Sirieni refugiati, atunci Ponta sau Dragnea o sa se joace cu gândul ca sa lase și pe acești refugiați să aibe dreptul la vot.
  ATUNCI NE-AM DAT NAIBII CU DEMOCRATIA.
  Dacă Dragnea vrea aceasta atunci o sa fie ILEGAL CA REFUGIATII SIRIENILOR SA AIBE DREPTUL LA VOT, ca dacă aceasta lege nu este aprobată în toate tarile europene atunci acest drept de vot AL SIRIENILOR REFUGIATI în Romania NU ESTE LEGAL.
  Arată linkul ataşat

 13. Imi pare rau, foarte putini stiu si pot accepta neconditionat ” democratia “. Niciodata nu a fost si niciodata nu va fi ” Democratie ” pe Terra. Drepturile Omului si Democratia, sint iluzii, tehnici de manipulare impotriva celor onesti si altruisti. Terra sub incapabili , sub prosti periculosi. Terra sub minti criminale, profile criminale, structuri genetice ostile celor onesti si altruisti, ostile Drepturilor Omului. Terra este sub Mafie, cu educatie superioara, cu studii universitare si nu au nici o treaba cu drepturile omului. Prin ” educatie “, nu se poate transforma o minte criminala intr-un individ onest si altruist. De ce Terra este condusa de incapabili, de minti criminale si existenta a tot felul de organizatii Mafiote asta tine de Planul Cosmic pentru Terra. Stiinta Stie, dar nu se poate schimba nimic. Nu acum. Nu se Stie cind.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.