Deputatul Stativă a vorbit!

0

Irinel Stativa3Este o știre cu adevărat senzațională! Irinel Stativă, deputat PSD ales în Colegiul Murgeni, județul Vaslui, a făcut ceva în Parlamentul României. A vorbit! Nici nu mai contează despre ce, dar a vorbit, a deschis gura și sunete dinspre el au început să umple sala. Astfel a dovedit că există, ca parlamentar. Până acum deputatul nostru nu făcuse decât să depună jurământul, să-și “precizeze” numele și să semneze niște proiecte de legi ale colegilor. Acum se apropie nominalizările pentru alegerile din 2016 și Irinel Stativă încearcă să îngrașe porcul. El o duce foarte bine: are apartament, casă, mașină și câștigă peste 59 de mii pe an ca deputat. Nu porcul, Stativă, despre porc nu mai vorbim, sau…

Cine este Irinel Stativă? Nu aveți de unde ști, dar este deputat PSD ales în Colegiul Murgeni, județul Vaslui. Cu ce s-a remarcat Irinel Stativă? Prin nimic niciodată, ci doar prin existența sa stabilă, ca un stativ: unde-l pui, acolo stă! Iar șefii săi, din motive care ar scăpa oricui, îl pun ca să fie deputat.

Acum, cine spune că luarea sa de cuvânt în Cameră, pe 13 octombrie, nu este o știre, nu a înțeles nimic nici din ce înseamnă evenimentul în sine și nici din ce presupune meseria de jurnalist. Este o știre și trebuie să fie una dintre cele mai appreciate, adică chiar senzațională! Nu e de ici, de colo să fii deputat și într-un întreg mandat să nu deschizi gura decât de câteva ori, odată pentru a depune jurământul, un lucru obligatoriu, și apoi pentru a-ți preciza numele. Iar apoi, după ani de mandat, dintr-odată, să vorbești…

Până în ziua „fatidică” de marți, 13, Irinel Stativă avea 42 de secunde de activitate pe ceas, așa cum a fost cronometrat de secretariatul Camerei Deputaților. În doi ani de zile, în care a câștigat câte 59 de mii de lei. Rezultă că deputatul a câștigat câte 1.400 de lei pe secundă. Asta da rentabilitate a muncii!

Când și-a depus jurământul Stativă a vorbit 40 de secunde, istovitoare, într-o altă ședință neluându-i decât 2 secunde să-și spună numele către președintele de ședință. Pentru ultima sa interveneție, cei de secretariatul camerei, probabil din cauza uluielii, a perplexităpții de care au fost cuprinși nu l-au mai cronometrat. Însă Stativă trebuie că a vorbit vreo 3 minute încheiate propunând respingerea unui proiect legislativ pentru stimularea formării profesionale pe lângă întreprinderile private, depus de alți colegi. Asta probabil din considerantul că, dacă tot nu reușește să facă ceva el însuși, măcar să strice ce încearcă să facă alții.

Luând cuvântul în numele Comisiei pentru muncă și protecție socială din care face parte, și nu de capul lui, ceea ce nu i-a plăcut cel mai mult la acest proiect lui Stativă a fost că „aplicarea inițiativei legislative presupune scutirea de la plata tuturor contribuțiilor datorate pentru perioada formării profesionale și pentru primii doi ani de la încadrarea în muncă a cursantului, în limita salariului mediu brut pe economie”. Adică o mică stimulare a oamenilor de afaceri sau, cum spune deputatul „reglementarea unui regim preferențial pentru unii operatori economici”. Ceea ce nu se poate întâmpla, oamenii de afaceri fiind pedestinați doar majorărilor de taxe și impozite, atunci când nu apar unele noi.

Nu i-a fost rău deloc

Pe când șeful său de partid de la județ, Dumitru Buzatu, președintele Organizației Județene PSD Vaslui, care are pixul și hârtia la nominalizarea candidaților pentru alegerile din 2016, continuă să creadă că deputatul Irinel Stativă „nu are posibilități de exprimare în Colegiul Murgeni”, cu un an înainte de viitoarele alegeri, Irinel Stativă s-ar părea că se apucă ușor, fără șocuri fizice sau emoționale, de câte o treabă. Ba chiar se și exprimă prin viu grai, prin cuvânt, trecând de limbajul semnelor pe care l-ar fi putut încerca până acum. Nu de alta, dar are toate rubricile în care este măsurată activitatea parlamentară goale-goluțe. Nici tu declarații politice, nici tu întrebări sau interpelări, nici tu o moțiune acolo în legătură cu un ceva anume, nici tu nimic. Pe Stativă nu l-a interesat nimic, decât să semneze condica și să încaseze.

Dar nu trebuie deloc să ne mire dacă anul viitor va fi din nou candidat și va reactualiza această declarație din 2012: „În întâlnirile pe care le am cu oamenii, am ales, cred eu, cea mai corectă și directă variantă de comunicare: să le spun celor care doresc să mă asculte ce pot face pentru ei nu astăzi, pentru că e campanie electorală, ci timp de cel puțin patru ani, cât îi este menit actualului Guvern USL să conducă țara. Avem răspunsuri pentru toate întrebările oamenilor, avem soluții pentru fiecare dintre problemele de zi cu zi ale acestora și, mai mult, avem garanția că putem repara tot răul făcut în ultimii ani de guvernarea PDL”.

Între timp, „vorbărețul” din 2012 nu a resimțit niciun rău. A ridicat câte 59 de mii de lei pe an de la Cameră, are două apartamente și o casă, terenuri prin comuna Ștefan cel Mare (peste 4.000 de m.p.), o mașină Toyota. Hai că nu-i rău! Să ții toate astea cu 40 de secunde de muncă efectivă în doi ani…

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.