Ești patriot român? Clar, ții cu Rusia!

2

Rusofobia Rusia urs spaimaHotnews a publicat un infografic foarte vesel și ușor schizoid în care inventariază tipologiile susținătorilor Rusiei din România. Semnat curajos „o dăm anonimă nene Iancule” articolul Hotnews ne spune că există 5 tipuri de propagandiști ruși semi-inconștienți: Facebook-istul share tot, Bunul ortodox, ONG-istul militant, Patriotul național și Tânărul revoltat.
Anonimul de la Hotnews ne explică cum aceste tipologii preiau inconștient propaganda rusă și o răspândesc în mediile online românești. În caracterizările tipologiilor de mai sus sunt amestecate chestii valabile și chestii fără sens – ceea ce transformă la rândul lui acest infografic într-o măsură de contra-propagandă. Același anonim introduce două explicații-scuză la început:
„NU inseamna ca majoritatea ONG-istilor militanti, a tinerilor revoltati, a patriotilor si ortodocsilor dedicati promoveaza automat si voluntar mesajele Rusiei” –  păi dacă nu avem majoritate atunci cum îți permiți să faci tipologii?!?

„NU inseamna automat ca opiniile si credintele lor sunt automat gresite sau condamnabile, ci ca ele devin un canal natural si usor manipulabil pentru propaganda rusa.” – este frumos că Hotnews încă ne permite să avem opinii diferite, dar de unde atâta siguranță că opiniile diferite servesc automat Rusiei?!?

În sfârșit, este adevărat că Rusia încearcă să își muleze mesajele pe nemulțumirile populației țintă sau pe discursurile autohtoniste – însă ar trebui să fim în stare să facem diferențele. De exemplu, este o diferență între a cere respectul meritat față de confesiunea ortodoxă și a proclama „Moscova a treia Romă”. Una-i una, alta-i alta. Iar naționalismul român poate fi înhămat la căruța pro-rusă doar de idioți.

Vreau să le spun un secret deștepților care au făcut graficul ăsta idiot: pe soldații români nu îi convingi să meargă la moarte în Afganistan povestindu-le despre promovarea drepturilor omului și democrației în lumea musulmană. Băieților ăstora le-au fluierat gloanțele pe la urechi și nu pun botul la căcaturi.

Ca să meargă la moarte soldații sunt convinși că fac asta pentru cei de acasă, că își riscă viața astfel încât să existe o siguranță pentru cei rămași în spate. Mor pe coclauri de aiurea în ideea că plătesc un preț acolo ca să fie bine aici.

Și nu poți face războinici din niște oameni cărora le spui că au o istorie de căcat și că armata română nu a câștigat niciodată nicio bătălie.

Sursa: kishiniov.eu / Autor: George Damian

INFOGRAFIC Propaganda rusa in Romania: 5 portrete

Ca multe tari din Europa Centrala si de Est, romanii nu au incredere in Rusia. Drept urmare, propaganda directa, prin canale controlate de Kremlin, nu functioneaza aici asa cum se intampla in fostele state sovietice. Mesajele prin care Moscova incearca sa influenteze opinia publica se lipesc, insa, la temele actuale ale dezbaterii publice si ajung sa fie promovate, de foarte multe ori involuntar, de oamenii de rand. Vezi cinci astfel de personaje la discursul carora dezinformarile si manipularile masinariei ruse de propaganda se pliaza natural.
Cele cinci personaje descrise aici sunt: facebook-istul „share-tot”, bunul ortodox, ONG-istul militant, patriotul national, tanarul revoltat.

Citește și:
Propagandă rusă, chiar acum!
În România, Rusia este aproape necunoscută şi prost înţeleasă
Rușii vor război, uitați unde și-au pus țara!
Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

2 COMENTARII

  1. Este idiot cine este cu american, in Romania nu este cultură românească, este doar cultură american, sa lasa toată asta rahat de cultură, cine are cultură de alta ţară nu este patriot

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.