În România se suferă de foame

20

Batran saracRapoartele şi studiile privind situația socio-economică din țara noastră nu fac altceva decât să fotografieze o realitate crudă a societății românești, iar tocmai această imagine ar trebui să ne fie prezentă în minte atunci când evaluăm viața politică românească, ca și raportarea întregii mass-media la aceasta. Astfel, nu vom putea decât să fim cuprinși de revoltă constatând continuu că, în loc să se aplece asupra acestei realităţi şi să găsească soluţii urgente, preocupările politicienilor trasformați în autorități și decidenți sunt luptele intestine pentru putere, propaganda electorală prin măsuri de suprafață și arătarea permanentă a unui angajament solemn în politica internă față de interesele unor puteri străine care le-au și girat ocuparea funcțiilor.

Aproape o treime dintre familiile copiilor din mediul rural nu au venituri suficiente pentru traiul de zi cu zi, arată «Raportul de analiză privind contractarea serviciilor sociale în context naţional şi european» realizat în cadrul unui proiect al Federaţiei Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC) şi UNICEF România.

66,1% din familiile din mediul rural nu au venituri suficiente pentru traiul de zi cu zi. Unul din opt copii din satele româneşti merge uneori sau întotdeauna la culcare flămând, în creştere cu 2% (în 2013) faţă de 2012. Procentul celor care se duc întotdeauna la culcare flămânzi s-a dublat la 4% faţă de 2013.

Unul din cinci copii între 0 şi 5 ani nu a fost la medic în ultimul an şi aproape jumătate dintre aceştia a avut boli respiratorii, acestea fiind principalele afecţiuni care cauzează moartea copiilor sub 5 ani.

2,3% dintre familiile din mediul rural declară că în ultimul an cel puţin un copil din gospodărie a abandonat şcoala. 1 din 5 copii munceşte înainte sau după şcoală şi 1 din 8 absentează pentru a munci în gospodărie.

În România 8 minori din 100 trăiesc la nivelul de „sărăcie severă”, cu mai puţin de 15 lei pe zi, arată UNICEF.

Datele Ministerului Fondurilor Europene arată că mai mult de jumătate dintre copiii români se află în risc de sărăcie sau excluziune socială (52,2% în 2012), cel mai ridicat nivel din UE, cu excepţia Bulgariei. Riscul sărăciei şi excluziunii sociale este mai mare în gospodăriile cu mulţi copii (72,5% în cazul gospodăriilor cu 2 adulţi şi 3 sau mai mulţi copii) şi în cele monoparentale (60,7%).

În noiembrie 2011, erau înregistraţi 1.432 de tineri 16-18 ani şi 1.541 de tineri peste 18 ani care urmau să părăsească sau părăsiseră deja centrele de plasament şi cu risc mare de excluziune socială. La finele lui 2011, erau înregistraţi 83.658 de copiii ai căror părinţi erau plecaţi la muncă în străinătate.

Potrivit Ministerului Muncii, la sfârșitul lui 2015, unul din cinci români se confruntă cu sărăcia determinată de venitul insuficient, şi o mare parte din sărăcia bazată pe venit este persistentă, trei sferturi dintre persoanele sărace aflându-se în această situaţie de cel puţin trei ani.

„O treime din populaţie este afectată de de privare materială severă, în sensul că nu-şi poate permite să achiziţioneze articole considerate dezirabile sau chiar necesare pentru a duce un trai decent. Încă mai există în România copii care nu au mers niciodată la şcoală, iar procentul tinerilor fără o educaţie adecvată este ridicat. Multe persoane sunt în continuare inactive sau neangajate formal, cu şanse mici de a căpăta acces corespunzător la piaţa muncii. Există inegalităţi în ceea ce priveşte acoperirea cu servicii medicale de bază. Există un număr semnificativ de comunităţi dezavantajate în care aceste probleme se cumulează, făcând aproape imposibilă întreruperea ciclului excluderii, fără ca membrii săi să fie sprijiniţi şi integraţi prin intervenţii din exterior” – Strategia naţională privind incluziunea socială şi
reducerea sărăciei (2014-2020), publicată pe site-ul Ministerului Muncii.

„Romii prezintă un risc mult mai mare de sărăcie, indiferent de vârstă, educaţie sau mediul de rezidenţă. Analiza datelor din Ancheta Bugetelor de Familie a indicat faptul că romii sunt expuşi unui risc de sărăcie de zece ori mai mare decât celelalte etnii (33 % dintre ei trăiau în sărăcie absolută pe baza pragului naţional al sărăciei din 2013, în timp ce doar 3,4 % din populaţia care nu este de etnie romă au avut niveluri de consum sub pragul sărăciei). Îngrijorător este faptul că riscul de sărăcie este extrem de mare pentru copiii romi – rata de sărăcie în cazul lor este de 37,7 %, în timp ce rata naţională a sărăciei este de doar 4,3%” – Strategia naţională privind incluziunea socială şi reducerea sărăciei (2014-2020),.

«Raportul de analiză privind contractarea serviciilor sociale în context naţional şi european» spune că în perioada 2010-2014 sistemul de servicii sociale din România a rămas slab finanţat: „În condiţiile unei medii europene de 2,2% din PIB alocat serviciilor sociale, România nu a cheltuit niciodată mai mult de 0,3% (2005) – 0,5% (2012) cu aceste servicii. În general, cheltuiala cu serviciile sociale şi medicale din România (cumulat), nu depăşea 5% din PIB în 2010, în condiţiile unei medii europene de 10%”.

În România, costurile din sistemul de asistenţă socială sunt alocate preponderent pentru beneficii sociale/prestaţii, deşi societatea civilă a argumentat în nenumărate rânduri că, în lipsa completării lor cu serviciile sociale, acestea nu reuşesc să adreseze în mod eficient incluziunea socială a beneficiarilor sau să limiteze dependenţa acestora de ajutorul financiar al statului.

Datele Ministerului Muncii arată că în primul semestru din 2015 numărul mediu lunar de familii beneficiare de venit minim garantat a crescut la 252.688 familii, mai mult cu 4,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2014.

„Numărul mediu lunar de familii beneficiare a crescut de la 241.004, în semestrul I 2014, la 252.688, în semestrul I, 2015, cu 11.684 familii (4,8%). Suma plătită în semestrul I 2015, de 348.024.611 lei, a fost mai mare cu 15.012.339 lei (4,5%) decât în semestrul I 2014. Judeţele cu cel mai mare număr de familii beneficiare de venit minim garantat (peste 8.000) au fost Mureş, Olt, Argeş, Iaşi, Dâmboviţa, Bacău, Vaslui, Teleorman, Galaţi, Buzău şi Dolj”.

Suma plătită din bugetul Ministerului pentru întreg programul de acordare a venitului minim garantat (ajutorul social, contribuţii pentru asigurările de sănătate şi asigurarea obligatorie a locuinţelor) în semestrul I a fost de peste 369,7 milioane lei, mai mare cu 1.9 milioane lei (5,1%) faţă de aceeaşi perioadă a anului 2014.

România este țara din UE cu cele mai puţine posibilităţi de finanţare a serviciilor sociale şi cu unul dintre bugetele cele mai mici alocate acestor servicii din PIB.

Datele Eurostat oferă un tablou îngrijorător al categoriilor de populație în situație de vulnerabilitate sau excluziune, din România, la nivelul anului 2013:

– 40.4% din populația României se afla în situație de risc de sărăcie sau excluziune socială (al doilea cel mai mare procent din UE); 48.5% rată de sărăcie a copiilor;

– 28.9% din populație era afectată de deprivare materială severă;

– 0,6% din PIB erau alocați serviciilor sociale în România în 2011, comparativ cu o medie europeană de 2,7% PIB în același an.

Raportul realizat de World Vision, «Bunăstarea copiilor din mediul rural», arată că dacă în 2012, 2% dintre copii se culcau nemâncaţi, în 2013 procentul s-a dublat. Unul din cinci copii cu vârste între 0 şi 5 ani nu a fost la medic în ultimul an şi aproape jumătate au avut boli respiratorii, principalele afecţiuni care cauzează moartea copiilor sub 5 ani. 2,3% dintre familiile din mediul rural declară că în ultimul an cel puţin un copil din gospodărie a abandonat şcoala. 1 din 5 copii munceşte înainte sau după şcoală şi 1 din 8 absentează pentru a munci în gospodărie.

Din studiu «Strategia naţională privind incluziunea socială şi reducerea sărăciei (2014-2020)»: „o treime din populaţie este afectată de privare materială severă, în sensul că nu-şi poate permite să achiziţioneze articole considerate dezirabile sau chiar necesare pentru a duce un trai decent. Încă mai există în România copii care nu au mers niciodată la şcoală, iar procentul tinerilor fără o educaţie adecvată este ridicat. Multe persoane sunt în continuare inactive sau neangajate formal, cu şanse mici de a căpăta acces corespunzător la piaţa muncii. Există inegalităţi în ceea ce priveşte acoperirea cu servicii medicale de bază. Există un număr semnificativ de comunităţi dezavantajate în care aceste probleme se cumulează, făcând aproape imposibilă întreruperea ciclului excluderii, fără ca membrii săi să fie sprijiniţi şi integraţi prin intervenţii din exterior”.

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

20 COMENTARII

  1. SCOPUL IMEDIAT AL CELUI MAI CRIMINAL SI ABJECT SISTEM „administrativ -politic” instalat in dec /89 prin dictat si forta de marii banditi mondiaii america – ue -f.m.i=isarel=NATO =CIA- este distrugerea STATULUI ROMAN SI DECIMAREA POPULATIEI – CONTROLUL – TOTAL AL RESURSELOR – AM ZIS !

  2. Toate astea sunt fleacuri! Suntem pe crestere economica ?!!! Economie asa puternica nu a mai avut ROMANIA ! Cu oameni fara locuinte, fara locuri de munca, drogati, betivi, sinucigasi si nu mai imi ajunge spatiul pentru a enumera toate categoriile rezultate din aceasta economie! Rezultat cert: depopularea masiva a tarii!

  3. peste tot in lume e asa ,nu cred ca numai in Romania exista asa situatie ,daca fac o paralela aici in Republica Moldova e tot cam acelasi lucru ,insa pot sa zic ca cea mai fulnerabila sunt romii(țiganii).. copii nu sunt vinovati cu nimic..statul este obligat ca sa aiba grija de ei

  4. Acesti copiii sufera de foame datorita nesimtitilor si nesatuilor de guvernanti pe care nu-i mai satura Dumnezeu. Cand vezi rapoartele DNA-ului si auzi ce sume se vehiculeaza, nimic nu trebuieste sa ne mai mire. Cu ce a furat familia Cocos se putea eradica foamea acestor copiii. Domnilor judecatori, nu stiu ce mai asteptati, sa prindeti ceva ‘firimituri’ de la ospatul ‘Cocosilor’ ? Nimic nu ma mai mira acum cand ‘v-am vazut’ stilul : printr-un proces trucat si necinstit, mi-ati luat jumatate din pensie , a-ti luat banii de la gura copilului meu de sase anisori, l-ati condamnat la foame prin executarea silita a pensiei mele castigata ihn mod cinstit ca militar de cariera in slujba tarii timp de treizeci si cinci de ani. RUSINE SA VA FIE ! Am sa va blestem pana in clipa mortii, sunteti niste nemernici in robe . Demonstratimi ca nu sunteti asa sau va demonstrez eu (cu probe, evident) ca sunteti asa cum v-am descris. Sa auzim de bine !

  5. Asta este tristul adevar din pacate! Bine ca au bani pentru „refugiati”pentru campanii electorale pentru biserici! Dar pentru copii care sint viitorul acestei tari nu sint bani! Guvernul asta nu vrea sa investeasca in viitorul romaniei! Este un guvern de 2lei pe care din pacate noi iam votat! !Romania trezeste-te! !!!!!

  6. Suflete nevinovate care,cu timpul,vor acumula ura,dorinta de razbunare,si multi dintre ei vor deveni rai fiindca de rau au avut parte si nu au cunoscut binele niciodata.

  7. Avem guvernanti de doi bani care se gandesc doar la ei cum sa fure mai mult si sa achizitioneze mai multe case .La saraci nimeni nu se gandeste.Rusine

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.