Moștenirea unui deputat obscur

11

Viorel CarareUn ”familist” convins. Este cazul celor mai mulți dintre deputații români. Oscuri și neproductivi, nu lasă în urmă decât câte vreun „șmen”, vreu delict, vreo șmecherie cu care au „dat înainte” pe plan personal în timpul mandatului. Fostul deputat PDL Viorel Cărare (2008 – 2012), om de afaceri vasluian care „s-a ales” deputat în 2012 printr-o bine plasată investiție personală, nu a lăsat nicio amintire nimănui decât un conflict de interese pentru care ANI, și doar „scumpa” de ea, își aduce aminte de el, trimițându-l în judecată peste ani pentru că și-a angajat soția și cumnatul la biroul său parlamentar. A transformat deci deputăția dintr-o afacere personală într-una de familie.

Nimeni nu mai știe nimic despre fostul deputat PDL de Vaslui Viorel Cărare, care nu s-a remarcat prin mai nimic pe timpul primului și ultimului său mandat (2008 – 2012). Doar Agenția Națională de Integritate (ANI) ține să ne contrazică în 2015 într-un recensământ al micilor infractori din legislatură 2008 – 2012 a Parlamentului României.

Fostul deputat apare cu o soție angajată la birorul său parlamentar, „pe persoană fizică”, cum s-ar spune, singura moștenire pe care a lăsat-o fiind, după cum se vede, pentru familie. Pentru că parcă și totuși nu se realizau destule venituri pe membru de familie, „famelie mare, remunerație mică, după buget” și Cărare nu reușea să se simtă ca acasă la locul de muncă, deputatul l-a mai angajat și pe cumnatul său.

Dar nu că este un bun familist îi reproșează ANI în 2015, ci că „în calitate de deputat, a încheiat, în legislatura 2008 – 2012, două contracte civile și un contract individual de muncă prin care și-a angajat cumnatul și soția în cadrul propriului birou parlamentar, încâlcând, astfel, dispozițiile art. 70 și art. 71 din Legea nr. 161/2003”, cum sună comunicatul agenției.

„Soția persoanei evaluate a beneficiat, în baza contractelor civile încheiate, de venituri salariale în cuantum total de 31.933 lei, iar cumnatul său a beneficiat, în baza contractului individual de muncă, de venituri salariale în cuantum total de 12.768 lei”, mai spune ANI.

Pentru acest ajutor în familie, ANI a găsit de cuviință să sesizeze Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, pentru săvârșirea infracțiunii de conflict de interese.

Doar un singur alt deputat a mai realizat o performanță asemănătoare cu cea a lui Viorel Cârare, Gheorghe Gabor, deputat PNL de Brașov, care și-a angajat fratele și sora, alți 30 aducându-și lângă ei câte o mamă, soră, fiică, un fiu, un frate, pentru că amantele și prietenarii sau pilele lor nu a putut să le evalueze nimeni.

ANI a constatat încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativă în cazul a 32 foști sau parlamentari din legislatura 2012 – 2016 (14 actuali deputați, 17 foști deputați și un senator). În cazul a trei foști deputați și a unui senator, Agenția a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, penru săvârșirea infracțiunii de conflict de interese, ca urmare a angajării propriilor rude în cadrul birourilor parlamentare. Valoarea totală a contractelor încheiate cu încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese este de 1.062.798 lei (aproximativ 240.000 euro). Se pare că acest obicei și această practică și “ideologia” nepotismului la care aderă toți parlamentarii, indiferent de stearsa lor coloratură politică, este greu de combătut prin simplele sesizări ale ANI. Asta pentru că în perioada 2011-2015, ANI a constatat alte 22 de cazuri de membri ai Parlamentului care și-au angajat rudele la cabinetele lor parlamentare…

Loading...
loading...

11 COMENTARII

  1. SI CITI NU SUNT CA EL-PTR UN PARLAMENTAR ROMAN …SE CHELTUIESC LUNAR IN JUR DE 13 MII DE EURO FARA DEPLASARI AFARA…DE 3 ORI CIT UN PARLAMENTAR UNGUR….DE CE ATITA RISIPA…PE APROAPE…600….

  2. Așa cum am mai scris , actuala clasă politică se transformă încet dar sigur într-o pătură socială. Una ruptă de realitate , care nu mai reprezintă de mult interesele poporului , care trăiește prin ea pentru ea . Nasc legi în interesul lor , nu îi interesează țara sau populața . Ceea ce este mai grav , se consideră de neînlocuit , asigurându-si continuitatea prin beizadelele care acum învață ce au de făcut . Această hidră nu poate fi îmblânzită , ea trebuie înlocuită în totalitate. ( cum ➖ nu știu.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.