„Omenirea ar trebui să se teamă cu adevărat de capitalism, nu de roboți”

15

Fizicianul Stephen Hawking susține că umanitatea ar trebui să se teamă mai degrabă de capitalism, decât de roboți și de dezvoltarea inteligenței artificiale. Inegalitatea economică va exploda, pe măsură ce roboții îi vor înlocui pe muncitorii, iar persoanele bogate, care dețin tehnologia, vor continua să refuze să-și împartă averea.
„Dacă roboții vor produce tot ce avem nevoie, atunci viitorul va depinde de modul cum distribuim bogăția. Cu toții ne putem bucura de o viață relaxantă și plină de lux, dacă bogăția produsă de roboți este distribuită în mod egal, ori cei mai mulți putem sfârși în sărăcie, dacă deținătorii roboților vor refuza să distribuie bogăția comună. Până acum, se pare că se mizează pe cea de-a doua opțiune, iar tehnologia conduce la o inegalitate economică din ce în ce mai pronunțată”.

Prăpastia dintre cei foarte bogați și restul oamenilor se lărgește însă continuu, deținătorii tehnologiei vor deveni burghezii unei noi ere, în care corporațiile pe care le dețin nu vor oferi locuri de muncă oameniilor, ci roboților.

O cercetare publicată de Universitatea Oxford în 2015 arată că 35% din locurile de muncă din Marea Britanie vor dispărea în următorii 20 de ani din cauza automatizării și dezvoltării tehnologiei.

Stephen Hawking (născut 8 ianuarie 1942, Oxford/Anglia) este un fizician englez, teoretician al originii universului şi unul dintre cei mai mari cosmologi contemporani, profesor la catedra de Matematică la Universitatea Cambridge, deţinută cândva de Isaac Newton.

Principalele domenii de cercetare sunt cosmologia teoretică, relativitatea generală şi mecanica cuantică. În anii 1965-1970 elaborează un model matematic asupra originii şi evoluţiei universului în expansiune, din momentul „marii explozii” iniţiale („The Big Bang”) şi întreprinde studii asupra relaţiei dintre găurile negre din univers şi termodinamică. Cercetările sale l-au dus la concluzia că aceste găuri negre au o durată de existenţă limitată, constituirea unor perechi de particule-antiparticule virtuale ducând la o „evaporare” treptată a acestora sub forma radiaţiei Hawking. Mai târziu, revine asupra acestei teorii, admiţând că radiaţia se produce indiferent de procesul ce are loc înăuntrul unei găuri negre, reprezentare ce contrazice regulile mecanicii cuantice, teorie cunoscută sub numele de „paradoxul informaţional al găurilor negre”.

La Conferinţa Internaţională asupra Relativităţii Generale şi Gravitaţiei din 21 iulie 2004, care a avut loc la Dublin, Hawking a emis idea că găurile negre ar putea transmite, într-o manieră deformată, informaţii asupra întregii materii pe care au asimilat-o.

Foarte populare sunt cărţile sale de popularizare a ştiinţei, pentru nespecialişti: «A Brief History of Time», 1988 (publicată în limba română sub titlul «Scurtă istorie a timpului», 2004), «The Universe in a Nutshell», 2001 («Universul într-o coajă de nucă», 2004) şi «A briefer history of time», în colaborare cu Leonard Mlodinow, 2005 («O mai scurtă istorie a timpului»).


„If machines produce everything we need, the outcome will depend on how things are distributed. Everyone can enjoy a life of luxurious leisure if the machine-produced wealth is shared, or most people can end up miserably poor if the machine-owners successfully lobby against wealth redistribution. So far, the trend seems to be toward the second option, with technology driving ever-increasing inequality” – Stephen Hawking

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

15 COMENTARII

  1. No nu cred asta. Nu dupa ce am trait comunismul pentru 38 de ani. Pot sa-l admir ca savant dar nu am incredere in opiniile lui politice. Asta e parerea mea.Unghiul de discernamint este diferit.

  2. In măsura în care roboţii nu vor fi atât de perfecţionaţi încât să aibă şi sentimente, renumitul savant are dreptate. Ce ne facem însă că cei care îi creează sunt totuşi oamenii,fiecare cu sentimente,trăiri,etc.

  3. Stephen Hawking atinge problema spinoasă a întregii istorii sociale a umanităţii, la care au căutat soluţii toţi marii învăţaţi – inegalitatea în distribuţia resurselor, fie ele naturale sau bunuri şi servicii produse de comunităţi. Prima ofertă de distribuţie egală a acestora – mai puţin a puterii politice şi administrative, pentru că proştii şi egoiştii ambiţioşi produc dezechilibre ireparabile într-o cetate perfectă – o făcea Platon, în a cărui viziune inclusiv femeile trebuiau să aparţină tuturor cetăţenilor liberi. Mai apoi, Utopia lui Thomas Morus sau alte proiecte despre care unii spun că ar fi fantasmagorii au încercat să dea răspuns acestei dileme – cum să împaci egoismul bogaţilor (aproape întotdeauna aflaţi în minoritate din punct de vedere numeric) cu nevoile esenţiale ale săracilor, în condiţiile în care mijloacele de reformare a societăţii se află aproape în totalitate la buna dispoziţie a primilor ? Deci, cum spune foarte bine acest remarcabil savant, incapacitat fizic de infirmităţi pe care le-a eclipsat cu ajutorul unui creier comparabil cu cel al alui Einstein sau Newton, nu roboţii, nici măcar aceia care îi inventează, produc sau repară, sunt problema, ci incapacitatea celor mai mulţi bogaţi de a trece printre urechile acului, consimţind să îşi împartă averile cu plebea.

  4. In urma cu 25 de ani ni se spunea sa ne temem de comunism acum, trebuie sa ne temem de capitalism. Noi chiar ne-am nascut sa traim numai intre-o temere?

  5. Da , aveți dreptate. Impozitarea veniturilor , din sumele strânse : dezvoltare ,măsuri sociale , administrativ ,etc. Dacă în politic nu intervin interese personale , economicul reușește să susțină societatea ( inechitabil ) . Problema e cu ,, dacă” .

  6. Dupa cum ii sta in fire omul este mai rau decat orice animal. Celelalte animale strang cat le este necesar sa supravietuiasca unei perioade, nu mai lungi de un an. Numai noi vrem pentru 100 de generatii viitoare. Noroc cu natura care nu va gusta gluma asta si ne va aduce cu picioarele pe pamant. Restul nu conteaza si nu va conta.

  7. Ce tare simpatic este Hawking… compara capitalismul cu robotii! Si eu care credeam ca poate, la limita, sa fie comparat cu comunismul!

  8. Asta cred si eu!Capitalismul nu are nimic in comun cu democratia!Exact, nu evolutia tehnologica ne va pierde ci hamesitii pe care nu-i mai satura dracu de nevoia de putere.Astora putin le pasa de regimuri politice, de oranduiri, de drepturile omului….

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.