Perversități economice

0

Afacere fantomaVasluiul se remarcă în afaceri „fantomă”. Firma vasluiană Vasluianul SRL se află pe locul 6 în topul societăților „paradoxale” din România, firme care, în ciuda faptului că nu au angajați, au cifre de afaceri și profituri uriașe, top întocmit de cei de la KeysFin în octombrie 2015.

Cum să derulezi afaceri de milioane de lei și să realizezi profituri de mii de lei, cine să facă acest lucru, de vreme ce firma ta nu are niciun angajat?! În paradoxala economie românească acest lucru se poate întâmpla și se întâmplă pe scară largă.

Contradicția logică merge mai departe și își găsește desăvârșirea în județul Vaslui, cea mai puțin dezvoltată economic zonă a țării, unde firma specializată în comerț Vasluianul SRL are afaceri de 71,4 milioane lei, un profit de 85,6 mii lei și niciun angajat. Societatea respectivă se află pe locul 6 pe țară într-un top al celor mai mari firme fără niciun angajat, iar potrivit listafirme.ro Vasluianul SRL este pe „locul 1 în Top afaceri România, județul Vaslui, domeniul 46: Comerț cu ridicata cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete”, este înființată în 1994 și își are sediul pe strada Inginer Badea Romeo.

În ciuda tuturor celorlalte statistici și indicatori economici, județul Vaslui reușește așadar să exceleze la acest capitol aparte, neavut în vedere prea mult până acum, acela al firmelor fantomă care desfășoară mari afaceri într-un mod cât se poate de paradoxal: fără salariați!

La nivel național există 115.965 de firme înregistrate care fac afaceri, mai mici sau mai mari, fără niciun salariat. Numărul lor a scăzut față de 2014, când existau 116.000. Cea mai profitabilă astfel de societate a reușit să realizeze în 2014 un profit net de nu mai puțin de 17,3 milioane de lei. Cele mai multe astfel de firme se găsesc în comerț (37%), în sectorul activităților profesionale și științifice (14%), construcții (8%), industria prelucrătoare (6%) și activități de transport (5%).

Datele statistice arată că firmele fără angajați au realizat în 2014 afaceri de 38,2 miliarde de lei, care reprezintă 3,6% dintre totalul afacerilor din România, de 1.063 miliarde lei.

„Este vorba, în general, de SRL-uri, de afaceri de apartament, care activează în domeniul comerțului alimentar, în domeniul vânzării de produse de strictă necesitate, îmbrăcăminte și încălțăminte, și magazine tip consignație. Primele sunt firme așa-numite de buzunar, folosite de oamenii de afaceri pentru a derula diverse tranzacții. Apar doar în acte, însă nu desfășoară o activitate concretă, fiind construite doar pentru a furniza cadrul legal de tranzacții. Există un alt contingent de firme, în special din sectorul serviciilor, care preferă să angajeze colaboratori – de la constructori la avocați, contabili etc. Restul sunt firme ale căror patroni preferă să angajeze la negru decât să plătească taxe la stat. Acesta este motivul pentru care nu au niciun salariat declarat”, au explicat analiștii de la KeysFin.

Topul este condus de firma de construcții Strabag AG Austria, sucursala București-România, care în 2014 a realizat afaceri de 240,6 milioane de lei și un profit net de 17,3 milioane lei. Fără niciun angajat declarat! În ordinea cifrei de afaceri, s-au clasat apoi Amec Foster Weeler Italiana SRL Corsica – sucursala Ploiești – România, cu o cifră de afaceri de 208,1 milioane lei și un profit de 9,1 mil.lei, producătorul de energie Verbund Trading România SRL, din București, cu afaceri de 105,2 milioane lei și profit de 2,1 mil. lei, Constructions Industrielles de la Mediterranee – CNIM SA PARIS- sucursala București – industria prelucrătoare, cu afaceri de 101 milioane lei și pierderi de 386 mii lei, firma de construcții Societa Italiana per condotte d’acqua spa Roma – sucursala Cluj, cu un business de 79,3 milioane lei și un profit de 919 mii lei și firma specializată în comerț Vasluianul SRL, cu afaceri de 71,4 milioane lei și un profit de 85,6 mii lei. După cum se observă, în acest tip ciudat de afaceri, vasluienii cu un nume atât de… vasluian, nu sunt întrecuți decât de bucureșteni, munteni și ardeleni, nicio altă firmă din săraca zonă a Moldovei nemaireușind asemenea performanțe neobișnuite.

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.